Türkiye’de en sevdiğimiz rotalardan birinde, hem Urla Bağ Yolu projesi hem de birbirinden değerli şef restoranları ve işletmeleri ile başlı başına bir Gastronomi Rotası olan Urla’dayız! Eskinin küçük kasabası Urla, eşine zor rastlanır bir dönüşüm projesi ile artık yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın da en keyifli gezi rotalarından biri!

İzmir’den 45 dakikada ulaşabileceğiniz Urla, 2-3 günlük geziler ve kafa dinlemelik rota arayanlar için ideal. Biz de yıllardır severek geldiğimiz bu güzel kasaba için deneyimlerimizden yola çıkarak dolu dolu bir Urla Gezi Rehberi hazırladık. Bu yazıda Urla’da gezilecek yerleri ve Urla önerilerimizi okuyabilirsiniz. Şimdiden iyi gezmeler!

URLA’DA GEZİLECEK YERLER

1. Urla İskele Caddesi

Urla gezilerimizin başlangıç noktası olan İskele bölgesi ile geziye başlıyoruz. Merkeze 5 dakika uzaklıktaki sahilin etrafında çok sayıda mekan bulunuyor. Zaten buradaki kafe, bar ve restoranlar hava kararıp akşam oldu mu Urla’nın ne kadar renklenebileceğinin habercisi.

Cumartesi ve Pazar günü yolunuz buraya düşerse İskele Pazarı’na uğrayıp en lokalinden organik meyve ve sebze alışverişi yapabilirsiniz. Mesela enginar ve pembe domates!

2. Urla Karantina Adası

Osmanlı zamanında karantina bölgesi olarak kullanılan ada, adından da anlaşılacağı üzere bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engellemek için Fransızlar tarafından kurulmuş. 1960 yılında Kemik ve Mafsal Hastalıkları Hastanesi’ne dönüştürülen yapı, 26 yıl sonra devlet hastanesi haline getirilmiş.

Adanın iki bölümü var. Sol kısımda bahsettiğim Sağlık Bakanlığı’na ait devlet hastanesini, sağ tarafında ise özel bir şirkete satılmış durumda olan diğer hastane binasını görüyorsunuz. Şu an sadece dışından görebiliyorsunuz. Bu arada, adanın sağ tarafında kalan plajdan denize girebilir, bu manzarayı suyun içinden de izleyebilirsiniz.

3. Klazomenai Antik Kenti

İyon kentlerinden biri olan Klazomenai, Urla İskele Caddesi’nin arka kısmından doğru başlıyor. Kent, zaman içinde Karantina Adası’na taşınıp bu alanı tarıma ayırmış ve yıllar içinde karaya geri dönüp aynı yerde yeni bir kent kurmuş.

Günümüzde kazı çalışmaları ile antik dönem aydınlatılmaya çalışılıyor; hatta gittiğinizde o döneme ait bir zeytinyağı üretim tesisini de görebiliyorsunuz. Çalışmalar devam ettiği için girişi ücretsiz.

4. Yorgo Seferis’in Evi

Yunan şair Yorgo Seferis’in ailesinin yazlık olarak kullandığı Urla’daki taş ev Urla’da görebileceğiniz yerlerden bir diğeri. Seferis’in Urla’da yaşadığı bu taş ev, aslına uygun restore edilmesinin ardından şu an Yorgo Seferis’in Evi adı altında butik otel olarak hizmet veriyor.

Otelin yanındaki diğer evleri restoran, bar ve kültür sanat merkezi kimliklerinden tanımanız mümkün. Kültür sanat merkezinde süreli ve süresiz sergiler de oluyor.

Yorgo Seferis hakkında:

Evin hikayesi ise Seferis ailesinin Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasının ardından İzmir ve Urla’daki evlerinden bir eşya bile almadan kapılarını kilitleyip Atina’ya taşınması sonucu başlıyor. 18 yaşında hukuk okumak için Paris’e giden ve sonrasında da diplomat olan Seferis, dünyanın farklı şehirlerinde görev yaptıktan sonra 1940-1950 yılları arasında Ankara Yunan Büyükelçiliği’ne müsteşar olarak atanıyor.

Bu zamana kadar İzmir’e olan sevgisi daima ağır basan Yorgo Seferis, 1950 yılında İzmir’i ziyarete geliyor. Tabii, yıllar içindeki değişimle ne İzmir’deki ev ne de Urla’daki yazlık ayakta kalabiliyor. Yorgo Seferis, 1963 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldıktan 8 yıl sonra hayata veda ediyor.

5. Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi

Urla’nın sanata olan bağı sadece Yorgo Seferis ile de sınırlı değil. Yazar Necati Cumalı’nın evi de müzeleştirilmiş ve ziyarete açık. Evin içinde kendisine ait ödüller ve kişisel eşyalar sergileniyor.

6. Urla Sanat Sokak

Urla’nın merkezindeki en popüler sokaklardan biri burası. Asıl adı Zafer Caddesi olan Sanat Sokağı’nın bugünkü halini almasında çok uzun yıllar önce sanatçılar tarafından keşfedilip mesken tutulması rol oynuyor.

Sanat Sokak’a gelerek yan yana dizilen tasarım butiklerini, konsept mekanları, sahaf, seramik ve antika tezgahlarını dolaşabilirsiniz. Her ne kadar son yıllarda sanat konseptinden biraz uzaklaşıp mekanların açıldığı bir sokak haline gelse de Urla rotanızda uğrayabilirsiniz.

7. Urla Malgaca Pazarı

Malgaca Pazarı, bahçelerden getirilip satılan tazecik meyve ve sebzelerin mekanı. Eskiden Cuma günleri kurulan pazarda usül böyleymiş. Rivayete göre gelen ‘mal kaça’ diye sorduğu için adı Malgaca olarak kalmış. Bugünlerde Cuma pazarı Pazar gününe taşınmış.

Meyve ve sebzenin yanı sıra hediyelik ve el işi seçenekleri de oluyor. Malgaca’dan içeri girince karşınıza çıkacak esnaf kahvesinde ya da kafelerde bir mola da güzel gider.

8. Tarihi Arasta Çarşı

Malgaca Pazarı’nın arkası da Tarihi Arasta Çarşısı. Burası eski zanaatların devam ettiği; saatçilerin, terzilerin, kumaşçıların buluştuğu yer. Bir yenilenme sonrası günümüzde dükkanlar halen aktif, hafta içi çoğu açık oluyor.

9. Urla Bağ Yolu

Üzüm bağları ile ünlü Urla için bugün ülkemizin Toskana’sı demek tam isabet olur. Günübirlik Urla gezinizde yetişmez; ancak Urla’nın Bağ Yolu kesinlikle ayrı bir geziyi hak ediyor. Bağ Yolu’nda gezebileceğiniz üreticiler URLA, Urlice, USCA, MMG, Mozaik, İki Deniz Arası, Perdix ve Çakır.

Bir de üretimi olmasa da keyiflik Urla Bağ Evi. Bu tesisleri gezerek şarap üretimleri hakkında bilgi alabilir, tadım yapabilirsiniz. Tabii tüm bu turlar için 18 yaşına basmış olmak gerekiyor. Urla Bağ Yolu’ndaki her şaraphane farklı bir deneyim sunuyor; ne güzel ki hepsinin ayrı ayrı özellikleri bulunuyor.

10. Uzbaş Arboretum

Urla Bağ Yolu’nda birkaç üretici gezme planınız varsa Urla Şarapçılık sonrası yine onların sahibi olduğu Uzbaş Arboretum’u da listeye ekleyebilirsiniz. Burası onların büyük işletmelere, otellere peyzaj düzenlemesi için bitkiler yetiştirdiği, Türkiye’den ve dünyanın farklı yerlerinden getirdikleri tohumlarla büyüklü küçüklü birçok bitki yetiştirdikleri çiftlikleri. Görevlilerin eşliğinde yapılan turlarla çiftliği gezebiliyorsunuz. Giriş ücretli.

11. Arkas Sanat Urla

Urla’da mutlaka uğrayın dediğimiz bir diğer yer de Arkas Sanat Urla. Lucien Arkas’ın ilgisiyle oluşan Arkas Koleksiyonu’nun bir kısmının sergilendiği bu müzede resim, heykel, halı, cam ve zırh gibi ürünlerden oluşan geniş ve özel bir seçki bulunuyor.

Müzenin giriş katında bulunan 19. yüzyıl sonu Avrupa sanatı eserleri bizim favorimiz. Bu koleksiyondaki empresyonizm ve noktacılık akımı eserleri mutlaka görülmeli. Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri 09:00 – 18:00 arası ziyaret edilebiliyor. Giriş ücretsiz.

12. Köstem Zeytinyağı Müzesi

Ege ve Urla’nın zeytincilik geçmişini öne çıkarmak ve yaşatmak amacıyla kurulan bu müzede, ülkemizde kullanılmış tüm zeytinyağı ezme sistemleri sergileniyor. Aslında, zeytinyağına ve üretimine odaklanan bir teknoloji müzesi de diyebiliriz burası için.

Müzenin kurulabilmesi için Dr. Levent Köstem yıllarca köy köy gezerek zeytin ezme taşlarını toplamış, eski ve kapanan fabrikalardan sistemler satın almış. Tüm bunlar da müzede kronolojik olarak sergileniyor. QR kodlu anlatımlar da olduğu için çocuklarla da gezilebilir. Müzede bir hediyelik eşya ve zeytinyağlı ürünlerin de olduğu bir mağaza ve Polima adlı restoran da bulunuyor.

13. Urla Köyleri

Bademler Köyü, Balıklıova Köyü, Barbaros Köyü, Birgi Köyü (Ödemiş’te de var), Demircili Köyü, Gölcük Köyü, Kadıovacık Köyü, Kuşçular Köyü, Nohutalan Köyü, Ovacık Köyü, Uzunkuyu Köyü, Yağcılar Köyü, Zeytineli Köyü ve Zeytinler Köyü Urla’ya bağlı 14 köy.

Bu köyler arasında en popüler olanlar; Barbaros, Balıklıova, Özbek ve Bademler. Son dönemde şef restoranları, kafeleri ve şarap üreticileri ile öne çıkanlar ise Yağcılar ve Kuşçular. Urla gezinize bu köylerden bazılarını eklemek isteyebilirsiniz, gezi notlarımızı aşağıdaki listede paylaşıyoruz.

Urla Barbaros Köyü:

Barbaros köyü, Urla’nın dizi çekimleri ile ünlenen köylerinden biri ama köyün tek özelliği de tabii ki bu değil. Köyün yerlileri kendi ekonomilerinin baş tacı olan ve günümüzde çeşitli sebeplerle giderek terk edilen tarıma dikkat çekmek ve bilinci artırmak için her yıl Barbaros Oyuk Festivali’ni düzenliyor.

Oyuk dediğimiz, tarlaları süsleyen korkuluklar aslında. Her aile kendi yaptığı korkulukları festivale hazırlayıp sonrasında da köyün sokaklarında sergiliyor. Festival genelde Ağustos sonu veya Eylül başı gerçekleşiyor.

Urla Balıklıova Köyü:

Karaburun Yarımadası’nda bulunan Balıklıova, mübadele dönemine kadar bir Rum köyüymüş. Şimdilerde ise sakinliği ile ön plana çıkıyor. Balıklıova’da genellikle köy girişindeki fırından kıtır Balıklıova kurabiyelerimizi alıp köy kahvesinde sohbete ya da deniz kenarında bir kafede soluklanıp kafa dinlemeye gidiyoruz. Sakin bir balıkçı kasabası gezmek isterseniz aklınızda olsun.

Urla Özbek Köyü:

Sahile kıyısı olan ve taş evleriyle bilinen bir balıkçı köyü de Özbek. Burada yerleşim Çaka Bey’in keşfi ile başlamış. Köyün adı, Çaka Bey’in keşif için görevlendirdiği komutanın adının ‘Uzbek’ olmasından geliyor. Bazı kaynaklar da köyün Özbek göçmenler ile kurulduğu için bu adı aldığını söylüyor.

Özbek, tarihte hem Türklerin hem de Rumların yaşadığı bir köy olmuş. Şimdilerde ise hem tipik köy yaşantısını görebileceğiniz, salaş kafelerini ve meyhanelerini keşfe çıkacağınız sakin bir rota.

Urla Bademler Köyü:

Bademler’in bizi en çok etkileyen kısmı köyün kendisine ait bir tiyatrosunun olması ve sanata çok önem vermesi. Geri dönüşüm konusunda da öncü olan Bademler, Türkiye’nin en temiz köyü de seçilmiş.

Bademler Köyü aynı zamanda Türk sinemasının kült filmlerinden Susuz Yaz’ın da çekildiği yer. Gittiğiniz zaman öncelikle köy tiyatrosunu görün. Köyde her sene bir tiyatro şenliği de gerçekleşiyor.

URLA’DA DENİZE GİRİLECEK YERLER

Altınköy Plajı, Demircili Koyu ve Melengeç bizim Urla’da denize girmeyi en sevdiğimiz yerler. Urla gezilerinde gitmeyi sevdiğimiz bir diğer koy da Seferihisar Ekmeksiz Tabiat Parkı içindeki Ekmeksiz Plajı. Burası her zaman açık olmuyor ve hafta sonu kalabalık olduğu için hafta içi, sabah erkenden gitmenizi öneririz.

Yeri gelmişken; İzmir’de tercih edebileceğiniz diğer plaj ve koylar için aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz:

İzmir’in En Güzel Plajları ve En Güzel Koyları

URLA’YA YAKIN GEZİLECEK YERLER

Urla planlarınıza merkezden 15 dakika uzaklıktaki Özbek ve Bademler, 20 dakika uzaklıktaki Barbaros ve 30 dakika uzaklıktaki Balıklıova köylerini ekleyebilirisiniz.

Urla’nın haricinde Seferihisar ilçesini ve onun Sığacık kasabası ile Çeşme ve Alaçatı da yine Urla’ya yarım saat mesafede olan iki yer.

Sığacık’ta Gezilecek Yerler yazısını okumak için tıklayın.

URLA YEME İÇME ÖNERİLERİ

Türkiye’nin en iyi gastronomi rotalarından biri olan Urla’da yıllardır çok severek gittiğimiz birçok restoran ve kafe var. Şef restoranları, esnaf lokantaları, meyhaneler, artizan pastaneler, Urla Bağ Yolu ve şarap üreticileri derken tüm önerilerimizi Urla Yeme İçme Rehberi’mizde listeledik. Urla planı yapıyorsanız bu yazımıza mutlaka göz atın:

URLA’DA NE YENİR: URLA YEME İÇME ÖNERİLERİ

Tüm fotoğraf ve notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!