Dikili Tekne Turu ve 7 Turkuaz Koy ile En Güzel Dikili Koyları Rehberi’mize hoş geldiniz! Uzun yıllardır yazlarımızın bir kısmı Dikili’de geçiyordu. Ancak, eve en yakın plaj ve organize tesis gezmekten Dikili koylarını hiç keşfetmeye hiç fırsatımız olmadı. Ta ki bir dergide Kalem Adası’nın fotoğrafıyla karşılana dek! O fotoğrafın ardından Kalem Adası’nı araştırmaya başladık, sonra internet bizi Bademli koylarına ve oradan da Dikili’ye götürdü.

Meğer, İzmir’in ve Ege’nin en güzel ve en berrak koyları Dikili’deymiş! Bugüne dek Dikili’nin bu pırıl pırıl parıldayan turkuaz koylarından kimse bize bahsetmedi. Ege muhtarları olarak bayrağı devraldık! Bu yazıda sizi Dikili’nin en güzel koylarında tekne turuna çıkarıyoruz!

EN GÜZEL DİKİLİ KOYLARI

Dikili tekne turları aslında bu bölgenin eski Rum köyü olan Bademli açıklarında yapılıyor. Bademli civarındaki koyları kısaca anlatalım istedik. Zira, kendileri aynı zamanda bizim için Dikili’deki en güzel koylar.

1. Küçük Zindancık Koyu:

Dikili tekne turlarının ilk rotası olan Küçük Zindancık, Killi Koyu ile yan yana. Küçük Zindancık Koyu özel mülklerin olduğu bir bölgede bulunduğundan bu koya karadan ulaşım yok. Sadece teknelerle gidebiliyorsunuz. Tekne turu açılışı için oldukça güzel bir yer!

2. Killik Koyu:

Hem karadan hem denizden ulaşılan Killik Koyu, Dikili’nin en sevilen koylarından biri. Tarihte Kanai olarak bilinen antik yerleşimin bulunduğu bölgede yer alıyor. Bu arada Killik Koyu, Bademli deresinden akan sular sonucu bir yarımada şeklini almış. Bu kadar çok sevilmesinde beyaz kumu ile sığ denizinin etkisi büyük.

Hem sahilindeki hem de denizin dibindeki beyaz kumlar sayesinde koy gerçekten harika bir görünüme sahip. Çocuklu aileler tarafından sıkça tercih ediliyor, hafta sonu ise oldukça kalabalık oluyor. Bir özelliği de kıyısındaki killer. Buradaki kili yüzünüze ya da vücudunuza sürerek kendinize doğal peeling yapabilirsiniz.

Hanımın Koyu, Dikili
Hanımın Koyu, Dikili
Hanımın Koyu, Dikili

3. Hanımın Koyu:

Hanımın Koyu, Killik Koyu’nun komşusu. Eskiden halka açık bir zeytinliğin kıyısında olan bu koy, şu an özel bir mülke ait. Koyun kıyısı, aynı zamanda evin özel plajı. O yüzden de artık buraya sadece deniz yolu ile gelinebiliyor. Ancak, tekne ile geldiğinizde plaja yüzerek de gidebiliyorsunuz.

Bu kıyıdaki taşlardan çıkan kilin şifalı olduğuna inanılıyor. Aynı Killik’te olduğu gibi, taşları kazıyarak elde edilen kili vücudunuza sürebiliyorsunuz. Yalnız, kili ceplere ya da poşetlere doldurup koydan çıkarmak tabii ki yasak.

4. Garip Adası:

Garip Adası birkaç yıl önce mülkiyetinin bulunduğu Dartar ailesi tarafından bir inşaat şirketine satılmış. Şu an ise TMSF bünyesinde. Üzerinde henüz bir yapılaşma söz konusu değil ve olmayacağını da ummak istiyoruz. Bademli Garip Adası’na tekne turlarıyla ya da kiraladığınız özel teknelerle gelebilirsiniz.

5. Kalem Adası:

Kalem Adası ise Oliviera Resort’un bulunduğu ada. Oliviera Resort Hotel ise Dikili’nin turkuaz koyu ortasında bir adaya konumlanmış en güzel balayı otellerinden biri. Sahili Bademli tarafına bakıyor. Komşusu olan Midilli Adası’na bakan kısmı ise hala oldukça bakir.

Koyundan faydalanmanın en kısa ve ekonomik yolu da Dikili tekne turları ile komşusu olan Akvaryum Koyu’na gelmek. Çünkü, otelin plajına dışarıdan giriş oldukça pahalı.

6. Akvaryum Koyu:

Dikili’nin gözbebekleri olan Kalem Adası ve Garip Adası’nın arasında kalan Akvaryum Koyu, hem akvaryum gibi hem de tertemiz. Denizin lacivert ve turkuaz tonlardaki geçişi yüzme keyfini bambaşka bir noktaya taşıyor. Burası en sevdiğimiz koylardan biri.

7. Ilıca Koyu:

Tekne turlarının son rotası olan Ilıca Koyu’nun özelliği kaplıcasının olması. Aynı zamanda sit alanı olduğu için koruma altında ve yapılaşma izni yok. Tekne koya yanaştıktan sonra kıyıya çıkarak ya da yüzerek taş alandaki kaplıcaya girebiliyorsunuz.

Ilıcadan gelen sıcak su romatizma ağrılarına iyi geliyormuş. Suyun sıcaklığı bir hayli yüksek. Ancak, çok küçük bir alanda bulunduğu ve teknelerin yanaşmasıyla bir anda kalabalıklaştığı için biz içine girmek istemedik.

DİKİLİ TEKNE TURU

Dikili tekne turları, sabah 11:00’de Dikili limanından hareket edip Bademli kasabasının koylarını gezerek 18:30 gibi limana geri dönüyor. Tekneler yazın tam kapasite çalışıyor. O yüzden, çıkacağınız turu ya da kaptanı birkaç önceden arayarak rezervasyon yaptırmanızda fayda var.

Dikili tekne turu için daha önceden bir kaptanla anlaşmazsanız, iskeleye gittiğinizde orada göreceğiniz standlardan bilgi alıp size uygun olana binerek geziye çıkabilirsiniz. Tekne turu fiyatları genel olarak birbirinin aynısı. Ancak, fiyat öğlen verilen yemek detaylarına göre değişiklik gösterebilir.

DİKİLİ TEKNE TURU ROTASI

Tekneler sırasıyla Küçük Zindancık Koyu, Killik Koyu’nun yanı başındaki Hanımın Koyu, Kalem Adası ile Garip Adası arasındaki Akvaryum Koyu ve son olarak da Ilıca Koyu’na gidip Kalem Adası’nın etrafından dolaşarak limana geri dönüyor.

Her tekne turunda favori koyumuzu paylaşmak gibi bir geleneğimiz olsa da Dikili’de bunu yapamadık! Tüm koylar neredeyse birbirinin aynısı güzellikte ve mavilikteydi. Hiçbirini ayıramadığımız için Türkiye’nin en güzel tekne turu ödülünü de Dikili’ye verdik! Dikili plajları da ayrıca keşfedilmeli bu arada.

DİKİLİ TEKNE TURU TAVSİYESİ

Biz Dikili tekne turuna Güven Tur ile çıktık. Tur öncesi de açıkta kalmamak için arayıp rezervasyon yaptırmıştık. Bizim çıktığımız tekne oldukça büyük ve 100 kişilikti. Genel olarak iyi bir deneyimdi ama teknede müzik olduğunu da ekleyeyim.

Dikili Özel Tekne Kiralama

Dikili koylarını gezmek için özel tekne de kiralayabilirsiniz. Dikili’de özel tekne kiralama konusu ikiye ayrılıyor. Eğer ki sadece bir koya gitmek için tekneyi taksi gibi kullanacaksanız Bademli’den kalkan 2 kişilik balıkçı tekneleriyle git-gel yapabilirsiniz. Bu iki kişilik motorlar belirli bir saatte sizi alıp istediğiniz yere bırakıyor. Belirlediğiniz saatte de gelip sizi limana geri götürüyor.

Daha kalabalık özel tur teknelerini ise Dikili marinadaki teknecilerle organize edebilirsiniz.

DİKİLİ TEKNE TURU İÇİN EN GÜZEL ZAMAN

Biz bayram tatili haftasında yaptığımız tekne turunda normal bir sezon kalabalığına denk gelmiştik. Dikili koylarının serinliğini de düşünürsek, Ağustos sonu ve Eylül sakin bir tekne turu için çok uygun olur. Sezonda yapmayı düşünenler için de en güzeli turu hafta içi gününe denk getirmek.

Dikili tekne turu gezimize ait notların böylece sonuna geldik. Tüm gezi notlarımızı Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!

Bu gezinin diğer yazısı:

AYVALIK GEZİ REHBERİ VE AYVALIK GEZİLECEK YERLER