Tiflis, hem gezip gördüklerimizden hem de tattıklarımızdan son derece mutlu ayrıldığımız bir şehir olarak kalbimize kazındı diyebiliriz. Bu nedenle de Tiflis’te Ne Yenir diyenler için detaylı bir Tiflis Yeme İçme Rehberi hazırlayalım istedik. Mekanların açıklamalarında tatmanızı önerdiğimiz Gürcü yemeklerini de görebilirsiniz.
Gürcü yemeklerini en iyi şekilde tadacağınız Tiflis restoranları ve kafeleri, Berlin’i aratmayan barları, yeni nesil kahvecileri, hem nostaljik hem şık restoranları ve çok lezzetli yemekleri ile son yıllarda en sevdiğimiz şehirlerden biri oldu!
Tiflis Restoranları ve Kafeleri
Mekan önerilerimize şehrin orijinal bir mekan anlayışı olduğunu söyleyerek başlamalıyız. Burada, Avrupa’daki örneklerini aratmayacak tarzda yeni nesil kafeleri, vintage eşyalarla dekore edilmiş hem nostaljik hem de kitsch kafeleri, bazen de çok şık şef restoranlarını bir arada deneyimleme şansınız olacak. Gerçekten de çok özel bir şehir!
Başlamadan Önce Not: Gürcistan mutfağındaki yemeklerde kişniş çok yoğun kullanılıyor. Sevmiyorsanız, sipariş verirken mutlaka belirtin.
1. Linville:
Şehrin en popüler kafelerinden biri olan Linville ile başlayalım. Vintage dekorasyonu ile hangi köşesine bakacağınızı şaşıracağınız, birbirinden ilgisiz eşyaların bir süre sonra kendi içinde çok da uyumlu olduğunu düşündüğünüz ilginç bir mekandayız. Eski bir Tiflis evinin orijinal haliyle hiç bozulmadan kafeye dönüştürüldüğü bu mekana sadece ortamı görmek için bile gelebilirsiniz.
Burayı biraz Balat mekanlarına benzettiğimizi söyleyebiliriz. Tiflis’te de örneğini çok göreceksiniz. Menüsünde Gürcü mutfağından seçimler ve dünya mutfağından alternatifler var. Biz buraya şarap & kahve molasına gelmiştik. Sizin de aklınızda olsun. Liberty Square’a çok yakın.
2. Cafe Stamba:
Tiflis’in en güzel otellerinden biri olan Cafe Stamba’nın hem iç hem de dış mekan oturma alanı bulunan harika bir kafesi var. Ancak, çok popüler bir mekan olduğu için masaların boş kalma süresi oldukça kısa diyebiliriz. Menüsü çeşitli, Gürcü mutfağından da seçenekler var. Brunch kafe olarak da çok seviliyor.
Burada kahvaltının yanı sıra Gürcü yemeklerinden de denemenizi öneririz. Örneğin, sebzeli yahni Adjapsandali ile Gürcü pidesi olan Khachapuri’si çok lezzetliydi. Bu arada, Gürcistan’da pidenin açık versiyonuna Adjarian deniyor. Üzerine yumurta kırılmasını istemiyorsanız belirtmeyi unutmayın.
3. Salobie Bia:
Hem ortamını hem de yemeklerini çok sevdiğimiz, Tiflis’in en iyi restoranlarından biri olan Salobie Bia’da geleneksel Gürcistan mutfağının modern yorumlamaları servis ediliyor. Rustaveli’de yer alan mekan, iki odalı bir mahzende açılmış. Sade bir dekorasyonu olan restoranın duvarlarında Gürcü sanatçıların eserleri var. Biraz galeri havasında diyebiliriz.
Menüsü oldukça sınırlı ve Gürcü mutfağı klasiklerinden oluşuyor. Mesela, Gürcistan’ın mantısı Khinkali’nin haricinde ana yemeklerini burada tadabilirsiniz. Biz burada terbiyeli tavuk çorbası Chikhirtma ile cevizli et ve kinoa püresi ile servis edilen Ghomi & Kharcho denedik, ikisi de çok lezzetliydi.
4. Cafe Daphna:
En sevdiğimiz Gürcü yemeklerinden biri olan Khinkali mantısını, yani hinkali nerede orijinal reçetesiyle tadabiliriz diye çok araştırmıştık. Cafe Daphna, Khinkali denemek için Tiflis’te en çok önerilen yer. Zaten içeri girdiğinizde göreceksiniz. Hinkal hamuru tazecik açılıyor. Mekanda da yalnızca hinkal yapılıyor.
Burada etli, patatesli, mantarlı ve otlu hinkal denedik. Bizce hepsi çok güzeldi ve hepsinin de ayrı bir lezzeti vardı. Hinkal iç harcında yoğun kişniş kullanıldığı için sevmiyorsanız sipariş verirken mutlaka belirtin. Özetle, Tiflis planı yapıyorsanız burası mutlaka ama mutlaka listenizde olsun.
5. Cafe Littera:
Tiflis’in en güzel bölgelerinden biri olan, eski mimarileri ile ünlü Sololaki mahallesinde yer alan Yazarlar Evi’nin kafe restoranı. Şehrin en iyi kafelerinden biri ve hem Gürcistan hem de dünya mutfağından klasikler tatmak için çok iyi bir nokta. Littera’nın bu kadar sevilmesinde nostaljik dekorasyonunun ve mükemmel bahçesinin de etkisi göz ardı edilemez. Tiflis gezi listesinde mutlaka yer almalı.
Havalar soğuyunca bahçesi kapanıyor, kafe de kış aylarında hizmet vermiyor. Eğer geziniz buranın kapalı olduğu aylara denk gelirse, bir sonraki mekanı listenize almayı unutmayın! Yaz ayları için rezervasyon birkaç hafta öncesinde şart diyebiliriz.
6. Culinarium Khasheria:
Littera ile Culinarium Khasheria’nın şefi aynı kişi, her iki restoran da lezzetli Gürcü yemekleri tadabileceğinize eminiz. Tiflis geziniz Littera’nın kapalı olduğu döneme denk gelirse veya Old Town çevresinde bir mola vermek isterseniz burayı çok tavsiye ederiz.
Geleneksel yemeklerin yanı sıra kendi deyimleri olan ‘hangover cure’ çorbaları ile ünlü bir mekan. Hemen Sülfür Hamamları’nın orada yer alıyor. Biz önce mantarlı ve köfteli çorbalarından denedik, soğuk havada çok iyi geldi! Sonrasında da lavaşla servis edilen humus, pancar ve kişniş ile yeşil otlardan oluşan 3’lü ezme tabağı Assorted Dips’i sipariş ettik ve çok beğendik.
7. Iasamani:
Sololaki’nin bir diğer güzel mekanı da şehrin şef restoranlarından biri olan Iasamani. Bu sefer modern dekorasyonlu, sade bir restorandayız. Iasamani, Gürcistan mutfağı klasiklerini modern şekilde yorumladığı tabakları ile ünlü. Yemeklerinin yanı sıra kokteyl çeşitleriyle de mutlu olacağınız bir yer.
Buradan önereceğimiz yemekler arasında ezme çeşitleriyle Phkhali tabağı ve kırmızı meyveli Berry salatanın yanı sıra Shkmeruli, Kharcho ve Tashmijab gibi geleneksel lezzetler. Öğle saatlerinde boş yer bulmak mümkün, düşük sezonda bazen akşam da bulunabiliyor. Yine de riske atmayın ve özellikle akşam yemeği için mutlaka rezervasyon yaptırın.
8. Puri Guliani:
Dry Bridge Market çevresini dolaşırken uğradığımız, Tiflis’in pastalarıyla ve tatlı çeşitleriyle ünlü çok şubeli pastanesi. Oldukça büyük bir yer. Hem içeride hem de dışarıda oturma alanları var, hatta nehir manzaralı masaları bile var. Gürcü mutfağının donut veya pişi benzeri tatlısı Ponchik’leri ve haçapuri pideleri ile ünlü. Eğer, kahvaltı amaçlı bir yer ararsanız, burada brunch seçenekleri de mevcut.
Tiflis Kahve Dükkanları
1. Erti Kava Coffee Room:
Rustaveli çevresinde gezerken uğrayabileceğiniz, Tiflis’in yeni nesil kahvecilerinden biri. Ara sokakta, kırmızı pencereleri ile dikkatinizi çekecek. Dışarıda oturma alanı yok, sadece bir bank var. Tiflis geziniz kış aylarına denk gelecekse burası sıcak ortamı ile seveceğiniz bir mola noktası olacak. Kahveleri lezzetli, atıştırmalık ve hamur işi çeşitleri de sunuyorlar.
2. Shavi Coffee Roasters:
Tiflis’teki favori kahvecimiz diyebileceğimiz Shavi Coffee, İstanbul’dan bildiğimiz hipster kahve barlarını andırıyor. Kahveleri bizim için Tiflis’in en iyisi. Demleme kahvelerin yanı sıra her gün iki çeşit çekirdeklerinden filtre kahve çeşidi de sunuyorlar. Atıştırmalıkların yanı sıra brunch seçenekleri de var. Rustaveli’ye yakın. Özetle, Tiflis’teki favori kahvecimiz.
3. Pulp:
Görür görmez Berlin’in hipster kahvecilerine benzettiğimiz, minimalist dekorasyonu ve kahveleri ile sevdiğimiz bir başka kafe. Glutensiz ve vegan hamur işi çeşitleri oluyor, bir de Avrupa mutfağından cheesecake gibi tatlılar sunuyorlar. Şehrin cool mekanlarından biri. Rustaveli çevresini keşfederken uğranabilir.
4. They Said Books:
Burası da hem konsept kitabevi hem de kahveci. İçerisi mimari, moda, yaşam stili gibi başlıklarda sayısız referans kitabının ve lokal tasarımcıların ürünlerinin olduğu, zaman geçirmesi çok keyifli bir mağaza. Bir bölümünü de kahve barı olarak düşünmüşler. Rustaveli çevresinde gezerken aklınızda bulunsun.
Tiflis’te Şarap Nerede İçilir?
1. 8000 Vintages:
Tiflis’te Ne Yenir denince Tiflis şaraplarına ayrı bir bölüm açmak şart oldu. Sonuçta, şaraplarıyla ünlü bir ülkedeyiz ve Tiflis’te de birçok şarap barı deneyebilirsiniz. Tiflis’te hem şarap satışı hem şarap tadımı sunan en popüler şarap barlarından biri burası. Çok keyifli bir ortamı var.
Girişte kısa tadımlarla şarap alışverişi yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra mekanın arka tarafında barları da var. Şarap yanına şarküteri ve peynir tabakları gibi eşlikçilerin olduğu menüden tercihinizi yaparak güzel bir mola verilebilir. Sunumları da çok hoş olan bir bar.
2. Sulico Wine Bar:
Tiflis’te en sevdiğimiz mekanlardan biri bahçeli mekanı ile Sulico olmuştu. Yazın zaten çok keyifli oluyordur ama kışın da bahçesindeki ısıtıcılar sayesinde rahatça dışarıda oturulabiliyor. Özel bir seçkiden oluşan güzel bir şarap menüsü var. Şarap yanına ise dünya mutfaklarından seçilen eşlikçilerden servis ediyorlar.
Fiyatları Tiflis ortalamasının biraz üzerinde; ancak Gürcü peynirlerinden oluşan tabağı ve tomato burrata galette’i gerçekten çok başarılı. Yanına da kırmızı yarı tatlı şaraplarından Naberauli çok yakıştı.
Tiflis Barları
1. Lolita:
Tiflis barları denince akla gelen yerlerden ilki şüphesiz Lolita olur. Bu mekan için hareketi hiç bitmeyen, enerjik bar desek yeridir. Şehrin en popüler ve en sevilen yerlerinden biri olduğu için de daima kalabalık. İster brunch’a, ister pizzaya veya atıştırmalığa! Aslında hoş bir menüsü var ancak servis konusunda biraz sorun yaşanabiliyor. Hepsi bir yana, kokteylleri gerçekten de çok güzel!
2. Fabrika:
Tiflis Gezi Rehberi’mizde de bahsettiğimiz, şehrin en ikonik mekanlarından biri olan Fabrika Hostel’i de bu başlıkta anmadan geçmeyelim. Eski bir fabrikadan dönüştürülerek yapılan hostelin avlusunda burgerciden Asya mutfağına birçok mekan bulunuyor. Hem otelin lobisindeki bardan hem de avlusundaki diğer mekanlardan içkinizi alıp burada takılabilirsiniz. Fabrika’da vakit geçirmek için burada kalmanız şart değil.
Tiflis’te Ne Yenir ve Tiflis Yeme İçme Rehberi’mizin sonuna geldik. Tüm gezi notlarımıza ve önerilerimize Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!
Diğer Tiflis yazılarımız: