Tiflis Gezi Rehberi’mize hoş geldiniz! Pasaporta ve vizeye ihtiyaç duymadan, Türkiye’den çipli yeni kimlikle kolayca gidilebilen Gürcistan’ın en keyifli şehirlerinden biri olan Tiflis’teyiz! Uzunca bir süre aklımızda yoktu ama ‘hadi bu sefer vizesiz bir yere gidelim’ diyerek çıktığımız yolda gelip de bayıldığımız bir şehir oldu burası! Gerçekten de bu kadarını beklemiyorduk. Gelince çok sevdik dediğimiz, beklentiler üzeri bir şehir çıktı Tiflis! Hazırsanız Tiflis gezilecek yerler ile Tiflis hakkındaki bilgileri özetlediğimiz Tiflis Gezi Rehberi’mize başlıyoruz!

Tiflis’in kesinlikle kendine özgü bir havası, mekanlarının bile kendine has bir tarzı var. Sokaklarında yürürken karşınıza çıkan yapılardan eski Sovyet ruhuyla Rusya’yı, yaşam tarzıyla biraz Türkiye’yi, dönüştürülmüş nostaljik mekanlarıyla ya da bir anda denk geldiğiniz çok modern yüzüyle ve alternatif gece hayatıyla en çok da Berlin’i andıran bir şehir. Aynı zamanda hem kültürümüzün hem de yemeklerimizin benzerliğiyle insan burada kendini hiç de yabancı hissetmiyor.

Tiflis’in en güzel yanlarından biri tarihle iç içe ve sürprizlerle dolu bir şehir olması. O tarihi de öyle güzel koruyorlar ki normalde görseniz ‘neden böyle bırakmışlar’ diyeceğiniz her yer burada gözünüze gerçekten de çok güzel geliyor. Ve o binalar da rotanıza mekanlarla, otellerle, atölye ve galerilerle gezinize hep eşlik ediyor.

Tiflis’te Nerede Kalınır? Tiflis Otel Tavsiyeleri

Biz bu gezide Liberty Square yakınında yer alan ve çok memnun ayrıldığımız bu otel’de kaldık. Burada kalmıyor olsak, diğer tercihimiz ise tüm konseptiyle çok sevdiğimiz Fabrika Hostel olurdu.

Tiflis’te konaklamak için en güzel bölgeleri ve Tiflis otel & hostel tavsiyeleri ile tatil evi seçeneklerini Tiflis Konaklama Rehberi’mizde anlattık.

Uçak biletlerinizi aldıktan sonra sona bırakmadan otel rezervasyonunuzu yapmayı ihmal etmeyin. Önerdiğimiz konaklama seçenekleri için bu yazıya mutlaka göz atın.

Diğer Tiflis otelleri için tıklayın.

Tiflis Konaklama Tavsiyesi

Tiflis Gezilecek Yerler

1. Old Tbilisi(Tiflis Şehir Merkezi):

Tiflif gezilecek yerler listemize Old Tbilisi ile başlıyoruz. Şehrin en sevdiğimiz gezi rotalarından birini hiç şüphesiz eski şehir bölgesinin güzel sokakları oluşturuyor. Tiflis’in ilk yerleşim bölgesi olan Old Tbilisi’de, şehrin ruhunu yansıtan ve Gürcü mutfağının klasiklerini tadabileceğiniz çok sayıda mekan ve işlemeli cumbalarıyla bayıldığımız tarihi Tiflis evleri var.

Old Tbilisi’yi gezerken bu bölgedeki görülecek yerler üzerinden güzel bir yürüyüş rotası planlamak mümkün. Bizim önerimiz, önce teleferikle kalenin olduğu Narikala’ya çıkıp kaleden yürüyerek aşağı doğru inmeniz. Bu şekilde yürüyüşünüze Tiflis’in panoramik manzaraları da eşlik edecek!

2. Meidani Square & Meidan Bazaar:

Old Tbilisi’nin merkez noktası olan Meidani Square, tarihte uzunca bir süre hem Gürcistan’ın hem de Kafkasya’nın ana çarşısı olarak olmuş. Ticaretin ve zanaatin merkezi olan bu bölge, günümüzde de benzer bir işlevde.

Meidani Square’da yer alan Meidani Bazaar da kapalı çarşı formunda bir yapı. İçinde antikacılar, geleneksel Gürcü yiyecekleri, el zanaatı dükkanları ve Gürcü şarabı mağazaları mağazaları bulunuyor. Çarşının çevresinde de çok sayıda hediyelik eşyacı ve yeme içme mekanı görebilirsiniz.

3. Tbilisi Aerial Tramway(Tiflis Teleferik):

Bizce Tiflis şehir manzarasını görmek için en güzel aktivitelerden biri teleferikle kaleye çıkmak. O yüzden, teleferik için Tiflis Gezi Rehberi’nde ayrı bir başlık açmak istedik. Bu tarafa gelmişken kaleye zaten gidersiniz. Bu yolu tırmanmak yerine teleferiği kullanmak, size kaleye çıkan yolda eski şehrin güzel silüetini de sunuyor.

Teleferik için Old Tbilisi’deki Rike Park’a gitmelisiniz. Bileti 2,5 lari. Yolculuk da 2-3 dakika sürüyor. Kabine bindiğinizde kameraları hazır edin, manzaraları fotoğraflamayı unutmayın.

4. Narikala Kalesi & Kartlis Deda:

4. yüzyılda şehri korumak amacıyla yapılan Narikala kalesi, günümüzde şehri fotoğraflamak için gelebileceğiniz konumlardan biri. Teleferikle buraya gelirseniz, hem Narikala’da yer alan Mother of Georgia heykeli Kartlis Deda’yı görür hem de kale surlarının etrafındaki yürüyüş yolunu takip ederek güzel manzaralar eşliğinde Old Tbilisi sokaklarını yukarıdan aşağıya gezebilirsiniz.

Eski şehir merkezine inen yolda Tiflis’in sembolü olan Kartlis Deda heykelini ön cephesinden de görebilirsiniz. Heykelin bir elinde düşmanlarına karşı bir kılıç, diğer elinde ise dostları için şarap var. Alüminyum heykel, 1958 yılında Tiflis’in kuruluşunun 1.500 yılı kutlamaları için özel olarak yapılmış

5. Abanotubani Sülfür Hamamları:

Tiflis’in tarihte bu bölgede kurulma sebeplerinden birinin buradaki kükürtlü sıcak su kaynakları olduğu söylenir. Bugün Narikala surlarının altında, etrafı işlemeli cumbalı konaklarla çevrili olan bu sülfür hamamları, Tiflis’in en eski dönemine ışık tutması ve kuruluşundan bugüne taşınabilmesi ile şehrin en önemli değerlerinden.

Abanotubani’ye geldiğinizde günümüzde hala aktif olan, yan yana birkaç hamam göreceksiniz. Hamam yapılarını kubbeli mimarilerinden de tanıyabilirsiniz. Aralarında en ünlüsü Pers mimarisi detayları ve mavi seramikli dış cephesi ile Orbeliani Baths. Hamamlar bölgesinde sülfür nedeniyle hafif bir çürük yumurta kokusu olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

6. Bridge Of Peace:

Barış Köprüsü, Tiflis’in genel mimarisini modernleştirmek için 2010’da yapılan mimarilerden biri. O da bu çevrede yer alıyor. Cam ve demir mimarisiyle başka yerde görsek belki sevebilirdik; ancak eski şehir mimarileri arasında pek de hoş bulduğumuzu söyleyemeyiz. Zaten tam olarak bu nedenle, Tiflisliler tarafından da pek sevilmiyormuş. Hatta, hijyenik ped görünümünden dolayı halk arasında Always Bridge olarak da anılırmış.

7. Metekhi Kilisesi:

Barış Köprüsü’nün bir kıyısında Tiflis’in en güzel kiliselerinden biri olan Metekhi’yi görebilirsiniz. Metekhi, Kura Nehri’ne ve Eski Tiflis’e komşu bir Ortodoks kilisesi. Tarihte konut ve tiyatro olarak da kullanılan yapı 13. yüzyıldan.

8. Gabriadze Kukla Tiyatrosu ve Saat Kulesi:

Tiflis’in bir diğer ikonik görüntüsü de eğik formu ile bilinen Gabriadze Saat Kulesi. Zaten Tiflis Gezi Rehberi yazılarında mutlaka görürsünüz. Kule, Eski Tiflis’te bulunan Gabriadze Kukla Tiyatrosu’nun yanında yer alıyor. Adını aldığı kuklacı Rezo Gabriadze tarafından tasarlanmış. 2010 yılında yapılan saat kulesinde her saat başı, bir erkek ve bir kadının ortak yaşam döngüsünü simgeleyen bir kukla gösterisi oluyor. Ziyaretinizi ara saatlere denk getirirseniz fotoğrafını çektikten sonra bu kukla şovunu da izleyebilirsiniz.

9. Dry Bridge Market:

Kura Nehri üzerinde 1851’de iki yaka arası geçişi sağlamak amacıyla yapılan tarihi köprü, bulunduğu noktadaki nehir bölümünün kuruması sonrası Dry Bridge adını almış. Dry Bridge’in rehberimizde yer alma nedeni ise üzerinde ve çevresinde Sovyet döneminden kalan ürünlerle kurulan açık hava bit pazarı.

Dry Bridge bit pazarı her gün 09:30-17:30 arası açık ama hafta sonu daha yoğun oluyor. Akşamüstü vakitleri daha sakin. Pazarda antika eşya, eski yemek takımları, bardaklar, rozetler ve dekoratif ürünler gibi birçok alternatif parça bulabilirsiniz.

10. Tiflis Mimarisi:

Şehrin en güzel yanlarından biri tarihi mimarileri ve evleriyle birçok nostaljik yürüyüş rotası sunması. Haritanıza ekleyebileceğiniz bölge ve sokaklar arasında; işlemeli cumbalı evler için Abanotubani çevresi ve Betlemi, 19.yüzyıl evleriyle Tiflis’in ikonik görünümlerinden birini oluşturan Sololaki, Sovyet dönemi evleriyle Galaktioni ve Asatiani sokakları başı çekiyor.

11. Fabrika Tbilisi:

Tiflis gezilecek yerler listesinde en sevdiğimiz yer Fabrika, hem gezmek hem de sosyalleşmek için mükemmel bir yer! Sovyet döneminden kalma bir dikiş fabrikası renove edilip 2016’da hostel olarak açılmış. Avlusunda da kafeler, barlar, tematik mağazalar yer alıyor.  Hostele Tiflis yazılarında mutlaka denk gelirsiniz. Konaklama için şehrin en güzel seçeneklerinden biri olmasının yanında, sadece avlusu için bile gelip görmeye değer diyebiliriz.

Konaklama, sanat, gastronomi, tasarım, eğlence ve yeme içme gibi birçok birimi bir araya getiren Fabrika, bu multidisipliner yönü ile adından sıkça söz ettiriyor. Avlusundaki yeme içme seçenekleri arasında kokteyl bar, burger, ramen, kahve gibi alternatifler var. Gittiğinizde seramik atölyesini, analog fotoğraf atölyesini, plak mağazasını gezip mural’ları da fotoğraflamayı unutmayın.

12. Rustaveli Bulvarı:

Adını Gürcü şair Şota Rustaveli’den alan Rustaveli için Tiflis’in ana bulvarı diyebiliriz. Özgürlük Meydanı’ndan başlayıp 1,5 km boyunca devam ediyor. Üzerinde de Tiflis’in göz alıcı mimarileri yer alıyor. Rustaveli ve çevresi aynı zamanda konaklama, yeme içme mekanları ve alışveriş mağazaları açısından da bir merkez gibi.

Bu cadde üzerinde parlamento binası, ulusal opera, devlet tiyatrosu, bilim akademisi, Kashveti Kilisesi, güzel sanatlar müzesi ve ulusal müze binalarını görebilirsiniz.

13. Parlamento Binası:

Sovyet mimarisinden farklı, bol sütunlu göz alıcı mimarisiyle dikkatinizi çekecek olan Gürcistan Parlamento Binası ziyarete kapalı. Fakat, Rustaveli yürüyüşünüzde dışarıdan görebilirsiniz.

Gürcistan ve Tiflis’in tarihi olaylarına tanıklık eden bina, günümüzde de halkın sesini duyurmak için buluştuğu noktalardan. Burayı her daim kalabalık görebilirsiniz. Günün farklı saatlerinde protestoların merkezi, haber kanallarının da çekim noktası olur.

14. Kashveti St. George Kilisesi:

Parlamento Binası’nın karşı hizasında, inşaatı 1910’da tamamlanan Kashueti Ortodoks Kilisesi’nin görebilirsiniz. Gürcistan’ın 10. yüzyılda yapılan Samtavisi Kilisesi’nden ilham alınarak yapılan bu kiliseyi 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

15. Gürcistan Güzel Sanatlar Müzesi:

Ulusal müzenin bir parçası olan Gürcistan Güzel Sanatlar Müzesi, Rustaveli’de en sevdiğimiz yapılardan. Tiflis’te uzun vaktiniz varsa, Gürcü sanatçılar tarafından yapılan 3.500’den fazla eserin sergilendiği bu müzeyi gezebilirsiniz.

16. Tiflis Opera ve Balesi:

1851 yılında kurulan Tiflis Opera ve Balesi, Rustaveli’de Mağribi mimarisiyle dikkat çeken bu mükemmel yapıda yer alıyor. Burası hem Gürcistan’ın ana opera binası hem de Gürcistan çevre bölgesinin en eski kuruluşlarından biri. Dışarıdan bakıldığında Mağribi bir stili, içerisinde ise Avrupa operalarından farksız, görkemli bir tasarımı var.

17. Gürcistan Ulusal Müzesi:

Gürcistan ve çevresinin tarihini çağlara göre anlatan, arkeolojik bulguların sergilendiği çok bölmeli bir müze. Genel anlamda çok ilgi çekici gelmeyebilir; ancak müzenin Sovyet işgalini anlatan Soviet Occupation sergisi oldukça detaylı hazırlanmış.

Sovyet İşgali sergisi, Gürcistan’daki 70 yıllık Sovyet rejimini ve o sürede yaşananları belgelerle özetliyor. Hazır burada iken bu konu özelinde bilgi edinmek isterseniz ziyaret etmenizi öneririz. Biletiyle tüm müzeyi gezebilirsiniz.

18. Liberty Square:

Rustaveli Caddesi’nin başladığı Özgürlük Meydanı da bu bölgede görebileceğiniz yerlerden. Meydanı da ortasındaki sütun üzerinde yer alan altın renkli St. George heykelinden hemen tanıyacaksınız. Adı da Gürcistan’ın Sovyet rejiminden kurtulduğunda bağımsızlığını kutladığı yer olmasından geliyor.

19. Tiflis Müzeleri:

Burada mekan keşifleri için de fazlasıyla zaman harcayacağınız için müzeleri bu başlıkta toplamak istedik. Tiflis’te daha uzun zamanı olanlar için iyi bir öneri.

Tiflis’te gezebileceğiniz müzeler arasında Gürcistan Ulusal Müzesi, Gürcistan Güzel Sanatlar Müzesi, Bilim Müzesi, Fotografia, Tiflis Şarap Müzesi, Tiflis Arkeoloji Müzesi, NY MoMA ile isim benzerliği olan MoMA Tiflis Modern Sanat Müzesi yer alıyor.

20. Sameba Katedrali:

Şehrin en sevdiğimiz ve en görkemli mimarilerimizden biri olan Sameba Katedrali ne yapıp edip görmeniz gereken bir nokta. 2004 yılında tamamlanan bu yapı, şehir için çok yeni olmasına rağmen Gürcü kilise stiline o kadar uygun yapılmış ki sanki çok uzun yıllardır buradaymış gibi hissettiriyor.

Tiflis’in ana katedrali olan Sameba, merkezden 5-6 dk araç mesafesindeki bir tepede ve 5.000 metrekarelik bir alanda konumlanıyor. 100 metreyi aşan uzunluğu ile şehrin neredeyse her yerinden görülebiliyor ve tahmin edersiniz ki Gürcistan’ın da en yüksek katedrali. Görmek için Tiflis şehir merkezinden Bolt uygulaması üzerinden bir araç çağırıp kolayca gidebilirsiniz.

Tiflis’te Ne Yenir? Restoran ve Kafe Önerileri

Tiflis Gezi Rehberi notları ve Tiflis’te gezilecek yerler listemizin ardından sıra yeme içmeye geldi! Tiflis’te nerede ne yenir diyorsanız, en sevdiğimiz Tiflis restoranlarını ve kafelerini listelediğimiz Tiflis Yeme İçme Rehberi’mizi okumanızı öneririz. Özellikle akşam yemeği için restoran tercihinde bulunacaksanız önceden rezervasyon yaptırmanız iyi olur.

Gürcistan’a Kimlikle Girilebilir Mi?

Gürcistan Türkiye’den kimlikle gidilen ülkeler arasında yer alıyor ve Türkler’den pasaport ve vize istemiyor. Gürcistan’a çipli kimlik kartınızla kolayca gidebiliyorsunuz.

Kimlikle Tiflis’e giriş, pasaportla girişe kıyasla biraz daha uzun sürebiliyor ama girişte herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz. Kimlikle girişlerde bir form veriliyor ve onu doldurup yanınızda tutuyorsunuz. Biz formu hep yanımızda taşısak da kullandığımız veya gösterdiğimiz bir yer olmadı. Yine de her ihtimale karşı kaybetmemekte fayda var.

Tiflis’e Ne Zaman Gidilir?

Biz seyahatimizi Şubat ayında yaptık, o da gayet iyiydi. Ancak, Tiflis’e gitmek için bizce en güzel zamanbahar ayları olur. Yaz mevsiminin gerçekten sıcak havaları öncesinde Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim en ideal dönemler.

Tiflis, kış aylarında gerçekten soğuk oluyor ve soğukta da tempo düştüğü için gezmek zorlaşıyor. Bir de tabii ki tüm gezinizin yağmurlu bir havaya denk gelmesini de istemeyiz. Yine de kışın gitmekte ısrarcıysanız, bol mekan keşifli bir gezi yapmak da mümkün.

Tiflis Kaç Günde Gezilir?

Tiflis’te kaç gün kalınır diyorsanız, onun için de bir cevabımız var tabii ki! Gezilecek yerleriyle ve mekan keşifleriyle dolu dolu bir gezi için 3-4 gün ayırmak iyi olur.

Vaktiniz kısıtlıysa ama yine de bir yere gitmek istiyorsanız veya yıllık izin kullanmadan gezmek istiyorsanız uçuş saatlerinin verimli olması halinde sadece hafta sonu için de gelinebilir. Tabii 2 günde her yeri gezmek çok mümkün olmaz.

Tiflis Ucuz Mu?

Tiflis’in para birimi Gürcistan Larisi, yani GEL. Avrupa’da Euro para birimi kullanılan ülkelere kıyasla Tiflis için ucuz bir şehir diyebiliriz. Ancak, Gürcistan Larisi’nin Türk Lirası karşısındaki son yıllardaki yükselişi sonucu bizim için ucuz bir şehir demek pek mümkün değil.

Euro kullanılan Avrupa şehirleri kadar pahalı değil ama İstanbul’dan uygun şeklinde özetleyebiliriz. Lüks ve konsept restoranlarda fiyatlar İstanbul’a yakın oluyor. Onun dışında özellikle ulaşım ve alkollü içecek konusunda oldukça makul. Özetle, bütçe açısından korkulacak bir yer değil. Harcarken üzülmeyiz de.

Tiflis’te Ulaşım

Tiflis’te gezilecek yerler kadar merak edilen bir diğer konu da ulaşım. Listedekilerin çoğunu yürüyerek gezebilirsiniz ama araç kullanmanız gereken yerler de olacaktır. Burada en önemli önerimiz şehirde taksi kullanmamanız olur çünkü maalesef turist olduğumuz direkt belli olduğu için kazıklanma durumu meydana gelebiliyor.

Tiflis’te ulaşım için en uygun fiyatlı yöntem oranın Uber’i olan Bolt uygulamasını kullanmak. Bolt uygulamasına bağlı araçlarda gideceğiniz yere tutacak olan rakamı uygulamadan görebiliyorsunuz ve rakam ne ise onu ödüyorsunuz. Ödemeyi kartla ya da nakit olarak yapabiliyorsunuz. Biz hep nakit ödedik.

Bolt rakamları çok uygun olduğu için biz hiç toplu taşıma kullanma ihtiyacı duymadık. Uygulamayı kullanmak için gitmeden önce telefonunuza mutlaka indirmiş olun. Vardığınızda çalışır hale gelecek. İnternetiniz de olursa bir sorun yaşamadan kullanabilirsiniz.

Tiflis Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım

Havalimanından merkeze belediye otobüsü veya Bolt kullanarak gidebilirsiniz. 37 numaralı otobüs Tiflis Havalimanı’ndan tren istasyonuna gidiyor ve arada da birçok merkezi noktada duruyor. Buradan ilk otobüs sabah 7’de kalkıyor, 15-20 dakika arayla da seferlerine devam ediyor. Bilet kişi başı 1,5 Lari.

Otobüsün içinde makine oluyor, nakit veya kredi kartı ile bilet alınabiliyor. Örnek vermek gerekirse de yol havalimanından Özgürlük Meydanı’na yaklaşık 50 dakika sürüyor.

Tiflis Havalimanı’ndan merkeze Bolt ile gitmek isterseniz o da yaklaşık 25 Lari tutuyor. Varış saatinize ya da tercihinize göre Bolt ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ulaşım tavsiyeleri ile birlikte Tiflis’te gezilecek yerler ve Tiflis Gezi Rehberi’mizin sonuna geldik. Tüm gezi notlarımıza ve önerilerimize Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!

Diğer Tiflis Yazıları:

TİFLİS’TE NEREDE KALINIR | TİFLİS OTEL TAVSİYELERİ

TİFLİS’TE NEREDE NE YENİR | EN İYİ TİFLİS RESTORANLARI VE KAFELERİ