Sakız adası gezilecek yerler listemizi paylaştığımız gezi rehberimize hoş geldiniz! Bu yazıda en iyi Sakız adası otelleri önerilerimizi ve en güzel Sakız plajları tavsiyelerimizi de göreceksiniz. Chios ya da Sakız Adası, Türkiye’den direkt gidilen Yunan Adaları arasında en iyi bilinenlerden. Çok da tatlı bir ada bizce! Çeşme’den 40 dakikalık feribot yolculuğu ile kolayca ulaşılması ve İzmir’den ayırt edilemeyecek samimiyeti de bunda oldukça etkili. Aynı anda hem komşuya gitmenin güzelliği hem de çok bizden bir adayı keşfetmenin keyfi… Hiç şüphesiz Sakız, bizim de en sevdiğimiz ada kaçamaklarından.

Daha önce özellikle Atina’ya yakın adaları gezmiş olanlar Sakız’ı tipik Yunan adalarından biraz farklı buluyor. Ancak, biz buraya başka bir gözle bakıyoruz. Sakız, aslında ne tam bir Yunan Adası, ne de tam bir Egeli. Farklı mimarilerdeki köyleri, turkuaz koyları ve sıcakkanlı adalıları ile gerçekten de kendine has bir ada. Adanın her köşesinde karşınıza çıkan damla sakızı ağaçları ile de dünyaca ünlü. Çünkü, bu adadan elde edilen sakızlar tüm dünyanın damla sakızı ihtiyacını karşılıyor.

Sakız Adası’nda Nerede Kalınır?

Sakız Adası’nda arabasız, sadece merkez olan Chios Town’u gezecekseniz konaklamak için Chios Town otelleri merkezi bir tercih olur. Adayı gezmek için daha uzun vaktiniz olacaksa ve araç kiralayacaksanız, konaklamak için adanın köylerini veya sahil kasabalarını tercih edebilirsiniz. Biz daha önce Karfas’taki bu otelde kalmıştık. Karfas bölgesinde deniz kıyısı otoparkı da olan oteller var. Denizi de çok güzel!

Otelinize karar vermeden önce, Sakız Adası Konaklama Rehberimize de bakabilirsiniz. Bu yazıda Sakız’ın konaklamak için en güzel bölgelerini, en iyi Sakız otellerini ve apart tavsiyelerini görebilirsiniz.

SAKIZ ADASI’NDA NEREDE KALINIR: SAKIZ OTELLERİ, EN İYİ BÖLGELER

Sakız Adası Gezilecek Yerler

1. Chios Town:

Sakız Adası feribotundan indiğinizde geldiğiniz yer olan Chios Town, aynı zamanda adanın merkezi. Feribot limanından sola doğru baktığınızda göreceğiniz yarım ay şeklindeki kordonu biz Alsancak’a benzetiyoruz. Burası da aynı Alsancak gibi, trafiğe kapalı bir kordona sahip. Kordon boyunca çeşitli kafeler ve restoranlar, fırınlar, mağazalar ve oteller var.

Burası adanın merkez noktası da olduğu için, Sakın’ın en kalabalık noktası haliyle. Merkezi gezerken sahil kısmına ek olarak kordona çıkan ara sokaklara da uğrayın. Ara sokaklarda da çok sayıda mekan, mağaza ve turistik noktalar göreceksiniz.

Chios Town turunda Sakız Kalesi, Osmanlı’dan günümüze uzanan Mecidiye Camii, Kaptan-ı Derya Mehmed Paşa Çeşmesi, Chios Arkeoloji Müzesi, Yunan Halk Sanatları Müzesi ve Denizcilik Müzesi gezi listenizde olsun. Kordona 1,5 km yürüme mesafesinde Alaçatı’yı andıran ve Sakız’ın simgesi de olan yel değirmenlerini de görebilirsiniz. Bu noktada araçla da gelmek mümkün tabii.

2. Kambos:

Chios Havalimanı’na da en yakın konumdaki yerleşim olan Kambos, merkeze de 5 km mesafede. Burası, Sakız’ın Orta Çağ dokulu köylerinden biri. Kambos sokaklarında gezmek ve Citrus Narenciye Müzesi’ni görmek için listenizde olsun.

Şöyle bir yürüyüş turu ile Kambos sokaklarındaki kırmızı ahşap detaylı evlere ve az sayıdaki tarihi konaklara bayıldık! Buradaki taş evlerin büyük bahçeleri, bahçelerdeki zeytin sıkma aletleri ve evlerin her köşesinden sarkan narenciyeler günümüzü güzelleştirdi.

3. Citrus Narenciye Müzesi:

Kambos köyündeki en güzel taş konaklardan birinde Citrus Narenciye Müzesi var. Burası adada yetişen narenciye çeşitlerini anlatan, tatlı bir müze. Giriş ücreti oldukça makul. Ancak, bazen bilet kesecek kişi de olmuyor ve ücretsiz girilebiliyor. Şans sanırım. Ayrıca, müzenin çok da güzel bir bahçesi ve kafesi var. Kambos’ta bir mola vermek isterseniz bu müze ile kafesi aklınızda olsun.

4. Armolia:

Sakız’ın çömlek ve seramikleriyle ünlü Armolia köyüne geldi sıra! Arnavut kaldırımlı sokakları, beyaz tonlardaki taş mimarisi ve seramik mağazaları ile pek dikkat çekici. Armolia köyünde çok sayıda seramik atölyesi ve satış noktası da var. Ayrıca, bu atölyeleri de gezebilirsiniz.

Armolia köyünün tepesinde 1400’lü yıllarda tamamlanan Bizans kalesi bu rotada aklınızda olsun. Ek olarak, köyün merkezinde ziyaret edebileceğiniz mavi – beyaz detaylı Agios Dimitrios Kilisesi ile oyma sunaklı Panagia Kilisesi de bu civarda görebileceğiniz iki yer.

5. Pyrgi:

Pirgi, Sakız Adası’nın Orta Çağ’dan gelen en büyük yerleşimi ve çok orijinal bir mimariye sahip. Zaten ünü de ‘xysta’ adı verilen sıva üzeri el oymacılığı ile geometrik şekillerle işlenmiş yapılarından geliyor. Merkeze 25 km mesafedeki Pirgi, zamanında korsan saldırılarından korunma amaçlı adanın daha iç noktasına kurulmuş. Yıllar içinde xysta tekniği ile canlanan evleri nedeniyle de ‘boyalı köy’ adıyla da anılıyor.

Adadaki favori rotalarımızdan biri kesinlikle burası. Sokaklarında gezmek başlı başına bir aktivite. Daha fazlasını görmek için Taxiarchis Kilisesi ile Agioi Apostoli kilisesi de listenizde olabilir. Boyalı evlerin en güzel örnekleri köy meydanı çevresindeki ara sokaklarda. Apostoli Kilisesi’nin bulunduğu meydanın çevresinde de çok hoş kafeler mevcut.

6. Mesta:

Sakız’ın Orta Çağ mimarisi ile öne çıkan köylerinden bir diğeri de Mesta. Mesta’nın özelliği de dış saldırılara karşı korunaklı olması için kale planında olması. Yani, burası için bir kale köy diyebiliriz.

Aynı zamanda, yıllardır hiç bozulmamış mimarisi ile Yunanistan’ın en iyi korunan Orta Çağ köylerinden biri. Mesta’nın Arnavut kaldırımlı ve labirent şeklindeki daracık sokakları, bol begonvilli taş evleri ve taş konakları son derece nostaljik bir ortama sahip.

Kale surlarındaki kapılardan köy içine girerek Mesta sokaklarında gezintiye başlayabilirsiniz. Taş evlerin bulunduğu bol kemerli labirent sokaklardan köyün ana meydanına yaklaştığınızda, Sakız’ın en güzel ve en önemli kilisesi olan Taksiarhis’i göreceksiniz.

Taksiarhis Kilisesi 1868’de tamamlanmış. Mavi detayları ile gerçekten de çok hoş. İçerisinde de Ayasofya’dan getirilen altın ve gümüş kaplı ikonlarla Hz. İsa, Meryem Ana ve Tanrı’nın birlikte resmedildiği ilk tabloya ev sahipliği yapıyor. Kilisenin hemen önünde ise Mesta Meydanı yer alıyor. Meydandaki şirin mekanlar ise köyün ve günün keyfini çıkartmak için ideal. Burada, adanın ünlü şaraplarından Mestousiko’nun tadına da bakabilirsiniz.

7. Olympoi:

Pirgi ve Mesta arasında kalan bir başka Orta Çağ köyü de Olympoi. Mesta kadar görkemli olmasa da Olympoi de labirent sokaklardan oluşan bir kale köy. Genel olarak Mesta’nın biraz gerisinde kalsa da az turist çektiği için daha sakin oluyor.

Gezinmesi, fotoğraf çekmesi her anlamda daha kolay. Ek olarak, bu köyün meydanlarından birinde bulunan Amethistos Restoran’ı düşününce yemek molası için buraya uğramak kesinlikle mükemmel bir tercih! Buraya kadar gelmişken, köyün 5 km ilerisindeki Olympoi Mağarası’nı görebilirsiniz. Mağaranın oluşumu on binlerce yıl önceye uzanıyor. Mağara, 11:00 – 18:00 arası ziyarete açık.

8. Nea Moni Manastırı:

Yunanistan en eski manastırlarından biri olan Nea Moni 1055 yılında tamamlanmış ve Meryem Ana’ya adanmış. 1990 yılında Unesco korumasına alınan manastır, çoğu altından yapılan mozaikleri ve fresklerle süslü ana kilisesi ile dikkat çekiyor. 17.000 m2’lik bir alanda, oldukça da güzel bir bahçeye sahip. Manastırı ayin saatleri hariç, 08:00 – 18:00 arası gezebilirsiniz.

9. Lagada:

Sakız’ın en keyifli balıkçı köylerinden biri olan Lagada, küçük koyun kıyısındaki tavernaları ve pastel renkli evleriyle adanın en neşeli yerlerinden. Köyün bu balıkçılık geçmişi günümüze dek hiç değişmemiş ve Lagada da böylece tavernaları ile ünlenmiş. Ancak, köyün gezi noktaları Mesta, Pirgi gibi bol değil. Yine de lezzetli mekanları için Sakız’daki gezi rotanızda mutlaka olsun. Bu arada, Lagada’nın gün batımı da gece hayatı da son derece keyifli.

10. Chios Sakız Müzesi:

Sakız Müzesi; sakız ağacının üretim geçmişini, sakızın işlenme sürecini ve damla sakızının kullanım alanlarını ele alan tematik ve oldukça iyi bir müze. Ada, dünyanın damla sakızı ihtiyacını karşılıyor. Gezdiğiniz her an, hatta yol kenarında bile bir damla sakızı ağacına denk gelebiliyorsunuz. O yüzden de Sakız’ın böyle bir müzeye ev sahipliği yapması da kaçınılmaz. Müzenin içinde bir satış mağazası ve kafe de mevcut.

Gezi rotanızda Pirgi civarındayken veya Mavra Volia plajına giderken bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Müze, adanın Mastichochoria bölgesinde. Müze; Salı günleri kapalı oluyor. 1 Mart – 15 Ekim arasında 10:00 – 18:00, 16 Ekim – 28 Şubat arasında ise 10:00 – 17:00 arasında ziyarete açık. Giriş ücreti €3.

11. Diğer Sakız Adası Köyleri:

Bu listedeki yerlerin haricinde hala vaktiniz varsa ek önerilerimiz de olacak. Sakız Adası’nda görebileceğiniz diğer köyler ve balıkçı köyleri arasında Karfas, Anavatos, Volissos, Avgonima, Vessa, Kardamyla ve Kalamoti var. Adadaki vaktinize göre bu köyleri de gezebilirsiniz.

Sakız Adası’nda Yeme İçme: Sakız Adası Mekan Önerileri

Kahve & Bar: 44 Bar & Coffee Shop, Perivoli Kambos, Cafe Manoula Pyrgi

Restoran & Taverna: Amethistos Restaurant Olimpi, Passas Lagada

En Güzel Sakız Adası Plajları

Biz Sakız Adası plajlarına gerçekten bayıldık! Adanın kum plajlısından turkuaz koylarına, volkanik taşlısından işletmeli plajlarına çok sayıda alternatif sunması Sakız’ın bir başka güzelliği. Sakız Adası’nda favori plajlarımız Agia Dynami ve Glaroi. Sevdiğimiz tüm koyları ve plajları da En Güzel Sakız Adası Plajları yazımızda anlattık. Gitmeden okumayı unutmayın!

Sakız Adası’na Ne Zaman Gidilir?

Sakız adası gezilecek yerler listemiz sona erdiğine göre merak edilen başka bir başlıkla devem edelim. Adayı sakin bir zamanda görmek isterseniz, 15 Mayıs – 15 Haziran arası dönem çok keyifli. Ancak, bu tarih henüz sezon öncesi. Bu yüzden, bazı mekanlar veya plajlar tamamen açılmamış olabilir. Haziran ve Eylül ayları deniz tatili için de güzel bir seçenek. Temmuz ve Ağustos ise en kalabalık dönemler. Son olarak, Ekim ise Sakız için Mayıs gibi riskli bir ay.

Sakız Adası’na Nasıl Gidilir?

Sakız Adası, Yunanistan’ın  bir adası. Yunanistan da bir Schengen ülkesi olduğu için Sakız Adası’na gitmek için öncelikle Schengen vizeniz olması gerekiyor. Schengen vizeniz varsa, Çeşme Ulusoy limanından kalkan feribotlarla 40 dakikada Sakız Adası’na gidebilirsiniz. Ertürk Lines, Turyol gibi firmalar Sakız’a feribot seferi gerçekleştiren firmalar arasında.

Feribot biletlerinizi firmaların kendi web sitelerinden ya da tüm feribotlar için bilet satan diğer sitelerden alabilirsiniz. İnternetin haricinde, Çeşme Ulusoy limanındaki acenta ofislerinden de anlık olarak bilet alınabiliyor. Yalnız, özellikle sezonda son dakika yer bulmak zor olabilir.

Kampanya dönemleri haricinde, Çeşme – Sakız feribotları aynı gün içinde gidiş – dönüş €25, ayrı günlerde bilet alınacaksa tek yönü €20 civarında oluyor.

Sakız Adası’nda Araba Kiralamak

Adaya günübirlik gelmiyorsanız ve merkezin dışını da gezmek istiyorsanız mutlaka araba kiralamalısınız. Eğer araç kiralamayı önceden yapmayacaksanız Chios limanı karşısında kalan caddedeki acentelerden yerinde kiralama yapabilirsiniz. Ancak, yüksek sezonda anlık olarak araç bulmak zor olabilir veya normalin üzerinde bir fiyat ödemeniz gerekebilir. Planınız netleştikten sonra otelinizi rezerve edip arkasından da aracınızı kiralamak her zaman en ideali.

Sakız Adası için biz daha önce Ertürk Lines websitesi üzerinden araç kiralamıştık. Ertürk Lines’ın adadaki anlaşmalı acentelerinin sağladığı araçlardan uygun olanını seçebilirsiniz. Ertürk veya başka bir acente; araçların teslim yeri genelde limanın karşısındaki cadde üzerinde oluyor. Rezervasyonu oluştururken teslim noktasına dikkat etmeyi unutmayın.

Sakız Adası’nı Gezmek İçin Kaç Gün Gerekli?

Ada’nın günübirlik ziyaretçisi çok oluyor. Adanın İzmir – Çeşme’ye olan yakınlığı ve Çeşme’den adaya sık sık feribot seferi gerçekleşmesi günübirlik ziyaretçileri artırsa da sonuçta Sakız, Yunanistan’ın en büyük 5. adası. Günübirlik ziyaretlerde Chios Town olarak geçen ada merkezini gezmek çok keyifli. Adanın hakkını vererek gezmek, çok sevdiğimiz köylerini görmek ve pırıl pırıl plajlarını güzelce keşfetmek için adaya en az 2 gün, mümkünse de 3 ya da 4 gün ayırmak iyi olur.

Sakız Adası Gezi Rehberi’nin sonuna geliyoruz, tüm gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz.