
Avrupa seyahatlerimizin birincil şartı olan Schengen vizesi, muhtemelen milletçe uğraşmaktan en haz etmediğimiz konulardan biri. Evrak toplama süreciyle olsun, peşinde koşturmasıyla olsun, ne kadar süreyle geleceğini bilmeden başvuru esnasında ödediğimiz fazla fazla € cinsindeki ücretiyle olsun, bizleri her anlamda yormaktan hiç çekinmeyen sevgili Schengen vizesine uzun süreyle sahip olmak tabii ki hepimizin isteği. Çünkü, uzun süreli Schengen vizemiz olduğunda kampanyalardan gönlümüzce yararlanabiliyor, uzun vadeli seyahat planları yapabiliyoruz. Euro yeterince yükselmiş ve tüm uçak biletleri ziyadesiyle pahalılanmışken, bari hepimizin Schengen vizesi artık uzun süreli olsun diyerek, deneyimlerimizi tekrar paylaşalım dedik. Son başvurumuzda aldığımız 2 yıllık Schengen vizemizin ardından, peki ben 2 yıllık Schengen vizesini nasıl alırım diyenler için püf noktalarımızı gururla sunuyoruz. 😊
Aşağıdaki önerileri kendi deneyimlerimizden yola çıkarak hazırladık. Bu yüzden, bir kurumda bordrolu çalışan ve daha önce en az 1-2 kez yurt dışına çıkmış kişiler için daha uygun olduğunu ve vize başvurunuzu kolaylaştıracağını düşünüyoruz
SCHENGEN VİZESİ HANGİ ÜLKELERDE GEÇERLİ?
Schengen vizesi ile giriş yapabileceğiniz ülkeler arasında Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Hırvatistan ve Yunanistan bulunuyor.
Yazısı da burada: Schengen Vizesi Hangi Ülkelerde Geçerli
UZUN SÜRELİ SCHENGEN VİZESİ ALMANIN PÜF NOKTALARI
#1 Schengen vizesine aynı ülkeden başvurmak konusunda istikararlı olmak:
Schengen vizesi başvurunuzu ilk seferde hangi ülkeye yaptıysanız, aynı şekilde devam etmenizi öneriyoruz; bizce uzun süreli vize almanın yollarından biri bu. Arada istisnalar olsa da aynı ülkeden başvuru yaptığınızda vize süreniz giderek artıyor.
Örneğin; biz tüm vizelerimize İtalya’dan başvuruyoruz; çünkü daha önce ilişkimizin olmadığı bir ülkeden vize istemek bizce oyuna eksi puanla başlama anlamına geliyor. Vize dönemlerimizde merak ettiğimiz bir İtalyan şehrine ya da bölgesine program hazırlayıp Schengen başvurusunu da bahane ediyoruz. Vize sürelerimiz bugüne kadar hep artarak devam etti; İtalya bu konuda bizi hiç üzmedi. Son zamanlarda birkaç olumsuz haber almış olsak da denemekte yarar var diye düşünüyoruz.
#2 Schengen vizesi aldığınız ülkeye en az bir kez giriş yapmak:
İlk püf noktamız ile bağlantılı olarak, Schengen bölgesine vizeyi aldığınız ülkeden giriş yapmak bazı ülkeler için çok önemli. İş seyahatlerinde sorun olmayabiliyor; ancak turistik amaçlı gezilerde sizden beklenen Schengen vizeniz ile ilk Schengen bölgesine gireceğiniz noktanın aynı ülke olması. Bazı ülkeler kendi konsolosluğundan alınmamış vize ile ülkesine giriş hakkı vermezken, bu durum aynı zamanda bir sonraki vize süreniz için eksi puan oluşturabilir.
#3 Vizenizi hangi ülkeden aldıysanız Schengen alanına girişinizi de o ülkeden yapmaya gayret etmek:
Pek de açıklamaya gerek yok aslında; Schengen bölgesi için vize, yani izin istediğiniz ülke, Schengen bölgesinde ilk giriş çıkış yapmanız gereken yer. Vizeyi aldığınız ülkeden Schengen bölgesine giriş yapmak da sizin kurallara uyan bir profil olduğunuzun en temel göstergesi. Son zamanlarda vize aldığı ülkenin dışında, başka ülkelerden Schengen bölgesine sorunsuz giren arkadaşlarımız olsa da özellikle Almanya ve Fransa bu konuda sorun çıkaran baş ülkeler. Bu kurala uymadan, vize aldığınız ülke haricinde başka bir yerden Schengen’e girdiğinizde sorunsuz giriş yapmış olsanız bile, bu durum bir sonraki vize başvurusunda size olumsuz durum oluşturabilir. Kısaca, kurallara uyalım, gelecek vizeleri riske atmayalım. 😊
#4 Schengen bölgesine yapacağınız tek bir seyahatte birden fazla Schegen ülkesi gezecekseniz, ‘daha’ uzun süre kalacağınız ülkeden vize başvurusu yapmak:
Bu konuyu biz de yeni öğrendik, hemen aktaralım. Örneğin; İtalya’dan giriş yaparak 3 gün kalacak ve sonrasında 7 günlük bir gezi için İspanya’ya geçeceksiniz. Bu durumda, Schengen vizesi için başvurmanız gereken ülke İspanya. İtalya girişindeki gişelerde size seyahat planınızı ve dönüş tarihinizi sorduklarında, İspanya’ya geçeceğinizi ve Schengen bölgesinden oradan çıkacağınızı öğrendiklerinde sorun olabilir. O yüzden böyle bir planınız varsa, daha önceden vize başvurusu yapmış olduğunuz ülkeyi uzun süreli hale getirin ya da bu çoklu planın içerisinde daha önce başvuru yaptığınız ülke varsa orada 1 gün fazla kalın. Aksi takdirde, bir sonraki başvurunuzda yine eksi puan oluşturabilir.
#5 Schengen vizesi başvurunuzda sağlayacağınız belgeleri tam ve eksiksiz hazırlamak:
Vize sürenizdeki en önemli etken, başvuru dosyanıza ekleyenmesi gereken belgelerin tam, eksiksiz ve doğru olması. Eksik beyanlar, formalite belgeler, güvensiz durum oluşturan dokümanlar başvurularda sorun oluşturuyor. Bu belgelerin listesini başvuru yapacağınız kurumların websitelerinden görebilirsiniz.
#6 Başvuru dosyanızdaki rezervasyonları kesinleşmiş halde sağlamak:
Schengen vizesi başvurunuza ekleyeceğiniz bilet ve konaklama rezervasyonlarında kesinlik önem verilen bir diğer konu. Gidiş ve dönüş uçak biletlerinizin kesilmiş ve ödenmiş olması, konaklayacağınız yerden açık adresli, rezervasyon onay belgeniz olması başvuruda size öne geçirir. Örneğin; İtalya’dan Schengen vizesi başvurusu yapacaksanız, uçak biletlerinizin gidiş ve dönüş olarak kesilmiş, ödenmiş olması bekleniyor. İtalya, uçak rezervasyonu kabul etmeyen ülkelerden biri.
#7 Mümkünse uzun süredir bir kuruma bağlı çalışıyor olmak:
İlginç bir başlık olsa da bu konu da vize uzunluğu konusunda etkili. Yaşanılan ülkedeki kurulu düzen ve o düzenin süresi, anlaşılan o ki vize yetkililerini ‘eyvah, bizim ülkemize kaçacak!’ fikrinden uzaklaştırıyor.
#8 Başvuru dosyanıza gelirinizi, hesaptaki tüm bakiyenizi ve son 3 aylık hesap hareketlerinizi, kredi kartı bakiyenizi, varsa tapu ve ruhsatlarınızı; kısacası varınızı yoğunuzu başvuru dosyanıza tam ve eksiksiz eklemek:
Schengen vize sürelerine etki eden durumlardan biri gelir belgelerimiz; çünkü bu belgeler hem maddi durumunuzu hem de yaşadığınız ülkedeki kurulu düzeninizin göstergesi. Bir kurumda çalışıyor olmak, ev sahibi olmak ya da kredisini ödemek, okula devam etmek, yıllık izinler kapsamında gezebilmek, yurt dışı çıkışınızın çalıştığınız şirketin izni ile gerçekleştirmek gezinizi kısa süre içinde bitirip döneceğinize işaret ettiği için vize sürenizi de uzatıyor.
Vizeyi alırken kazandığınız paranın orada geçireceğiniz günlerde size yetecek olması da önemli bir durum; çünkü gelir belgeleri sizin yaşadığınız ülkedeki kurulu düzeninizi gösterirken aynı zamanda yurt dışı gezilerinizdeki harcamalarınıza da referans oluyor. Milyarlarca lira para kazanmasanız da vize alabiliyorsunuz, merak etmeyin. Maaş hesabınızın haricinde içinde en az 7-8 bin liralık bakiye bulunan birikim hesabınız da var ise ona ait dokümanları da dosyanıza ekleyin. Birikim hesabı, seyahatiniz için hazırda paranız olduğunu ve gideceğiniz gün sayısı kadar beklenen günlük Euro bedelini sağlayabileceğinizi gösterir.
#9 Başvuru dosyanıza ek olarak sonraki planlı seyahatlerinizin belgelerini de eklemek:
Vize süresini uzatmanın bir yöntemi; Schengen bölgesi içinde gerçekleştireceğiniz diğer yakın tarihli seyahat planınızı ve rezervasyonlarınızı da başvuruya eklemek. Özellikle kesilmiş uçak biletleri, konaklama için yapılmış rezervasyonlar vize sürenizi uzatmaya destek oluyor.
#10 Tüm belgelerinizin üzerine, sık sık seyahat ettiğinizi ve bu sebeple uzun süreli Schengen vizesi rica ettiğinizi aktaran bir dilekçe yazmak:
Her vize başvurumuzda uyguladığımız diğer bir yöntem. Dilekçemizde sık sık seyahat ettiğimizi ve her ay mutlaka bir gezimiz olduğunu belirterek, altına sonraki gezi tarihlerini ve lokasyonlarını da yazarak kibarca daha uzun süreli Schengen vizesi istiyoruz. Bu yazının ekine sonraki seyahatimize ait rezervasyonları iliştirerek dosyaya ekliyoruz. Dilekçe yazma konusunda önemli olan; pasaportunuzdaki giriş çıkış damgalarının çokluğu. Yani, pasaportlarda göründüğü üzere eğer gerçekten çok gezdiğinizi gösteren resmi bir sonucunuz yok ise dilekçeniz anlamını yitirebilir.
*Dilekçe örnekleri için internette araştırabilirsiniz, biz etik açıdan doğru bulmadığımız için paylaşmıyoruz.
UZUN SÜRELİ SCHENGEN VİZESİ VEREN ÜLKELER:
Bundan birkaç yıl önce bu soruya verilecek cevaplar genellikle İtalya, Fransa ve Yunanistan arasında gidip geliyordu. Hatta, Almanya’nın bile listeyi zorluyordu; ancak işler maalesef artık değişti. Vize alırken sunduğunuz dosyanın içeriği bir yana, başvuru yaptığınız ülke ile olan siyasi diyaloglarımızın çerçevesi bile etkili hale gelmeye başladı. Uzun süreli Schengen vizesi veren ülkeler gibi bir liste olmadığı gibi, mevcut gündemimizde ‘hangi ülkeden uzun süreli Schengen vizesi alırım’ sorusunun da kesin bir cevabı yok maalesef.
Yine de kendi tecrübelerimizden yola çıkarak İtalya’yı öneririz; fakat onun da dönemde birkaç arkadaşımızı üzdüğünü ekleyelim. Pek güvendiğimiz, adaları ile pek sıkı fıkı olduğumuz Yunanistan’ın durumu da farklı değil. Eskiden bonkörce vize dağıtan Yunanistan, artık konuya daha temkinli yaklaşıyor.
Hepsi bir yana, vize alırken uzak durmanız ülkelerin başında Macaristan, Çekya ve Avusturya geliyor. Şu üç ülkenin uzun vize verdiğini hiç görmedik. Süresini uzun tutsa, Schengen bölgesinde dolaşım gününü kısa tutuyor; ellerinde olsa saatlik vize verebilirler. O nedenle, bu üç ülkeye mümkünse vizeniz varken gidin. Boşuna stres olmanıza gerek yok. 😊
Vizelerinizin uzun, seyahatlerinizin bol olması dileğiyle!
Bizi Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından da takip edin, hep birlikte gezelim!
Bu gönderiyi Instagram’da gör