Bolu’nun eşsiz güzelliklerini bir arada sunan Yedigöller; adı üstünde, yedi gölü birleştiren doğası ve bol oksijenli havası ile bahar aylarında gidilecek en güzel yerler listesindeki yerini her yıl bir adım daha öteye taşıyor. Çok da sürpriz sayılmaz aslında; çünkü Yedigöller ne zaman gidilirse gidilsin insana kesinlikle çok iyi geliyor.

Doğa severlerin, kampçıların, yıldızlara bakarken uyuyakalıp kuş cıvıltıları ile uyanmak isteyenlerin, bir doğa havası alıp kendini kurumsal hayata karşı şarj etmek isteyenlerin ve fotoğraf peşinde kilometre yapmaktan asla çekinmeyenlerin favorisi Yedigöller; büyükşehir insanını depresyona sokabilecek güçteki cömert doğası ile ülkemizde mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken rotalardan biri. Özellikle; sonbaharda kızılın, ilkbaharda ise yeşilin binbir tonuna bürünerek sunduğu manzarası Yedigöller denince muhtemelen ilk akla gelen kareyi oluşturuyor.

Yedigöller’e Ne Zaman Gidilir

Her mevsim başka bir gözle göreceğiniz doğası ile Yedigöller, ülkemizin gerçek anlamda zamansız tatil alternatiflerinden biri oluşturuyor. Yedigöller’e gitmek için en çok önerilen dönemler; yeşilin coştuğu ilkbahar ayları ile tüm ağaçların turuncu ve tonlarına bulandığı sonbahar. Özellikle sonbahar mevsiminin Eylül ve Ekim aylarında Yedigöller pitoresk görüntüsü nedeniyle o kadar fazla talep alıyormuş ki milli parka giriş yolunda kuyruklar oluyormuş. Buraya sonbaharda gelme konusunda ısrarcı iseniz planınızı mutlaka ama mutlaka hafta içine denk getirin. Bir diğer ihtimal de sabaha karşı yola çıkıp parka erkenden varmanız.

Yedigöller’e kışın gelmek ise açıkçası biraz cesaret istiyor. Bolu’nun meşhur karından nasibini alan Yedigöller’in yolu karın miktarına göre kapanıp açılıyormuş. Yani, buraya kadar gelip yarı yoldan dönmek de var ama karlı yolu aşıp bir bulutta geziyormuş gibi bembeyaz doğanın keyfini sürmek de.

Yedigöller’de Konaklama – Yedigöller’de Nerede Kalınır

Yedigöller planınızı yapar yapmaz hızlıca karar vermeniz gereken şey konaklama tipiniz. Bunun için iki alternatifiniz var; biri pansiyon veya bungalovda kalmak, ikincisi ise kamp yapmak. Ancak kamp kurmayacaksanız, Yedigöller Milli Parkı çevresinde doğa ile iç içe çok fazla pansiyon ve otel seçeneği olmadığı için hızlı hareket etmeniz gerekiyor çünkü odalar çok çok önceden, jet hızıyla doluyor.

Özellikle de hafta sonları söz konusu ise. Kısaca, Yedigöller gezisinde en önemli şey planlı hareket etmek. Bizim kendi deneyimimizden yola çıkarak önerimiz; otel/pansyion konaklaması yapacaksanız gitmeye karar verdikten sonra odanızı tutun. Gidiş tarihinize 1,5 ay olması durumunda rahatça yer bulabilirsiniz. Şaka değil.

Pansiyon konaklaması için Hindiba Doğa Evi’ni ya da Yedigöller Milli Parkı’nın içindeki Habitat Mesire Evleri’ni tercih edebilirsiniz. Hindiba Doğa Evi, milli parka çok yakın değil ancak doğası gerçekten muhteşem. Biz bir hayli araştırmış ve gözümüze kestirmiştik ama oda bulamayınca pek zorlamadık. Habitat Mesire Evleri ise milli parkın içinde, yedi gölün çevresinde konumlanmış bungalov evlerden oluşuyor. Bizim tek gece konaklamamız buradaydı ve gerçekten inanılmaz mutlu ayrıldık.

Habitat Mesire Evleri Konaklama

#Habitat Mesire Evleri, özellikle kalabalık grup gezileri için ideal. Evlerin büyüklüğü değişiyor ama genellikle 4-6 kişilik. İçlerinde iki odası, yatak alternatifleri var. Oturma odası bölümünde bir de çekyat bulunuyor. Bu yüzden arkadaşlarınızla rahatlıkla kalabilirsiniz.

#Konaklama tek gece 400 TL. İki kişi için yüksek bir rakam ama arkadaş grubu ile gittiğinizde birlikte ödeneceği için mantıklı bir seçim.

#Bizim Habitat Mesire Evleri’nde kalma isteğimiz Yedigöller’de kafa dinlemek, ormanın içinde konaklamak, bungalovun terasını akşama piknik ortamına dönüştürmek, çekim yapmak, sabah oksijene doymak gibi isteklerle şekillenmişti. Bu yüzden bizi mutlu etti.

#Yedigöller Milli Parkı ve Habitat Mesire Evleri çevresinde, yakınında herhangi bir market bulunmuyor. Gitmeden önce yiyeceğiniz, içeceğiniz her şeyi yanınıza almanız ve ön hazırlık yapmanız şart. Kahvaltılık, akşam yemeği, meyve, su, çay, kahve, sigara, alkol bunlara dahil. Yedigöller çevresinden bu anlamda bir şey beklemeyin; sonra herhangi bir şeyin üç katı fiyatına kara borsa para öderken bulursunuz kendinizi.

#Bungalovlarda mutfak alanı, ocak, buzdolabı, 3 adet ufo bulunuyor. Ancak, mutfak kullanacaksanız tencerenizi, tabaklarınızı, çatal bıçağınızı, kaşığınızı, yağınızı, tuzunuzu, açacağınızı, tirbuşonunuzu ve bunun gibi kullanacağınız her kişisel eşyayı yanınızda getirmeniz gerekiyor. Zaten rezervasyonunuzu yaptıktan sonra, gelmeden birkaç gün önce telefonunuza bu konuyla ilgili de bir mesaj geliyor. Sonuçta buradaki eşyaları herkes kullanıyor.

#Biz giderken mutfak eşyalarımızı, el havlularımızı ve ekstra nevresim takımlarımızı da götürdük. Mutfak eşyalarımızı kendimizinkilerden kullandık. Yataklardaki nevresimler ise okuduğum yorumların tersine gerçekten çok temizdi.

#Bungalovlar için eşya taşıması biraz zahmetli; ama şimdi düşününce iyi ki burada kalmışız diyoruz.

Yeri gelmişken; tüm konaklama seçenekleri için Yedigöller’de Nerede Kalınır yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Yedigöller’de Kamp

Yedigöller hepimizin bildiği üzere kamp imkanları ile biliniyor. Gerçekten muhteşem bir doğası var ve muhtemelen de bu parkın keyfini en çok içindeki yedi göl etrafında kamp kuranlar çıkarıyor.

Çadırınızı izin verilen bölgelerde ve göllerin etrafında kurabiliyorsunuz; ancak kişi başı 25 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor. Biz kamp yapmadığımız için bu konuda daha detaylı bilgi veremeyeceğim; gitmeden milli park ile irtibata geçmeniz en iyisi olur.

Yedigöller Gezisi Öncesi Bilmeniz Gerekenler

#Kıyafet:

Yedigöller akşam ve sabah oldukça serin, öğlen ise giderek ısınan bir bölgede bulunuyor. Kıyafet anlamında hazırlıklı gelmenizi öneririz. Rahat kıyafetlerin yanı sıra çantanızda mutlaka bir ceket de bulundurun. Yerler toprak olduğu için kumaş spor ayakkabı yerine leke tutmayan bir ayakkabı daha çok işinizi görür.

#Kalabalık Saatler:

Sabah saatleri Yedigöller’in en sakin zamanı. Öğleden sonra tur otobüsleri ve günübirlikçiler gelmeye başlıyor. Tur otobüsü gördüğünüz yerden kaçın ve kendinizi parkın patika yollarında trekkinge adayın.

#Yedigöller Yolu:

Bolu merkezden Yedigöller’e gidiş yolu oldukça virajlı ve basınç farkından ötürü hafif kulak ağrılı. Yedigöller’in Batı Karadeniz bölgesinde olduğunu da yollarından hemen anlıyorsunuz zaten. Parka gidiş yolunun sağ kısmında, vadi manzaralı çay ocakları bulunuyor. Aslında bunları teras kafe olarak adlandırabiliriz. Gördüğünüz zaman çay molanızı burada vermenizi öneririz.

Yedigöller’de Gezilecek Yerler

Yedigöller Milli Parkı içinde bulunan Büyük Göl, Küçük Göl, Serin Göl, Derin Göl, Nazlı Göl, İnce Göl ve Sazlı Göl yürüyüş esnasında mutlaka görülmeli. Zaten rotayı takip ettiğinizde, hepsinin önünden geçeceksiniz. Her gölün yanında adı ahşap tabelalarda yazıyor.

Göllerin çevresi bitkilerle ve ağaçlarla dolu olduğu için, ışığa ve güneşe göre bazı kısımlara gölge çökmüş oluyor. Bu sebeple; muhtemelen en kolay fotoğraf çekebileceğiniz yerler Büyük ve Nazlı Göl olacak, aklınızda olsun.

Göllerin etrafında gezerken patikaları takip ederseniz aralardaki şelaleler ile Gülen Kayalar ve Dilek Çeşmesi de yolunuzun üstüne çıkacak. Bunun haricinde Nazlı Göl’e doğru yukarı tırmanan yol üzerinde solunuzda ve orman içinde kalacak şekilde Pisagor Ağacı’nı da görmeniz mümkün.

Yedigöller’de Yemek ve Kahvaltı

Yedigöller’de yemek ve kahvaltı konusu konaklama bölümünde de bahsettiğim gibi size emanet. Büyük Göl’ün çaprazında Habitat Restaurant var; ancak tam olarak isteklerinize hitap edecek bir yer değil. Hizmeti kötü değil ama zaten böyle büyük bir park alanında da piknik yapmak daha keyifli bir alternatif. O nedenle, yiyeceklerinizi yanınızda götürebilirseniz göl çevresinde bulunan ahşap masalarda gönlünüzce takılabilirsiniz.

Yedigöller Milli Parkı’nda mangal yapmak bildiğimiz kadarıyla yasak, ancak kamp alanlarında variller bulunuyor. Bu varillerde ateş yakıp kullanabiliyorsunuz. Mangal konusu bazı alanlarda da kesin bir dille belirtiliyor zaten. Bungalovlarda kalacaksanız, teras bölümünde mangal kullanabiliyorsunuz. Kendinize ait yoksa, Büyük Göl’ün oradaki restorandan kiralayabilirsiniz.

Yedigöller’de kahvaltı için yanınızda götürmeyecekseniz park içindeki Habitat Restaurant’ta ortalama bir kahvaltı servisi almanız mümkün. Kahvaltı servisi öğlen 12’ye kadar devam ediyor ama 12’ye 10 kala sipariş vermek için biraz çaba sarf etmeniz lazım; gerçekten baya bir prensipli bir işletme çünkü??? Bu arada, biz buradaki iki kişilik kahvaltıyı 3 kişi bölüştük ve 60 TL hesap ödedik.

Yedigöller ile ilgili diğer tüm fotoğraf ve notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından, #journavelbolu etiketine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, hep birlikte gezelim!

Yedigöller’de Nerede Kalınır: Kamp, Bungalov, Pansiyon yazısını okumak için tıklayın.

Bolu ile ilgili diğer yazılarımız:

SÜLÜKLÜ GÖL GEZİ REHBERİ NEREDE NASIL GİDİLİR