Avrupa seyahatlerimizin ilk şartı olan Schengen vizesi, muhtemelen uğraşmaktan en haz etmediğimiz konulardan biri. Evrak toplama süreciyle olsun, ne kadar süreyle geleceğini bilmeden başvuru esnasında ödediğimiz € cinsindeki ücretiyle olsun, bizleri her anlamda yormaktan hiç çekinmeyen sevgili Schengen vizesine uzun süreyle sahip olmak tabii ki hepimizin isteği.

Sayısız kez vize başvurusu yapmış bir ikili olarak Schengen vizesi deneyimlerimizi tekrar paylaşalım istedik. Son başvurumuzda aldığımız 3 yıllık Schengen vizemizin ardından, peki ben uzun süreli Schengen vizesini nasıl alırım diyenler için püf noktalarımızı gururla sunuyoruz!

Bu yazıda uzun süreli schengen vizesi nasıl alınır önerilerini kendi deneyimlerimizden yola çıkarak hazırladık. Buradaki önerilerin bir kurumda bordrolu çalışan ve daha önce en az 1-2 kez yurt dışına çıkmış kişiler için daha uygun olduğunu ve vize başvurularını kolaylaştıracağını düşünüyoruz.

Schengen vizesi hangi ülkelerde geçerli

Schengen vizesi ile giriş yapabileceğiniz ülkeler arasında Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Hırvatistan ve Yunanistan bulunuyor.

Yazısı da burada: Schengen Vizesi Hangi Ülkelerde Geçerli 

Uzun Süreli Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

1. Schengen vizesine aynı ülkeden başvurma konusunda istikrarlı olmak:

Schengen vizesi başvurunuzu ilk seferde hangi ülkeye yaptıysanız, aynı şekilde devam etmenizi öneriyoruz. Bizce uzun süreli vize almanın yollarından biri bu. Arada istisnalar olsa da aynı ülkeden başvuru yaptığınızda vize süreniz giderek artıyor.

2. Schengen vizesi aldığınız ülkeye en az bir kez giriş yapmak:

Schengen bölgesine vizeyi aldığınız ülkeden giriş yapmak bazı ülkeler için çok önemli. İş seyahatlerinde sorun olmayabiliyor; ancak turistik amaçlı gezilerde sizden beklenen Schengen vizeniz ile ilk Schengen bölgesine gireceğiniz noktanın aynı ülke olması. Bazı ülkeler kendi konsolosluğundan alınmamış vize ile ülkesine giriş hakkı vermezken, bu durum aynı zamanda bir sonraki vize süreniz için eksi puan oluşturabilir.

3. Vizenizi hangi ülkeden aldıysanız Schengen alanına girişinizi de o ülkeden yapmak:

Schengen bölgesi için vize istediğiniz ülke, Schengen bölgesinde ilk giriş çıkış yapmanız gereken yer. Vizeyi aldığınız ülkeden Schengen bölgesine giriş yapmak da sizin kurallara uyan bir profil olduğunuzun en temel göstergesi.

Bazı ülkeler bunu sorun etmiyor ama özellikle Almanya ve Fransa başlıca sorun eden iki ülke. Ayrıca, başka bir yerden Schengen’e girdiğinizde sorun yaşamamış olsanız bile bu durum bir sonraki vize başvurusunda size olumsuz etki oluşturabilir.

4. Aynı gezide de birden fazla Schengen ülkesi gezecekseniz, daha uzun süre kalacağınız ülkeden vize başvurusu yapmak:

Örneğin; İtalya’dan giriş yaparak 3 gün kalacak ve sonrasında 7 günlük bir gezi için İspanya’ya geçeceksiniz. Bu durumda, Schengen vizesi için başvurmanız gereken ülke İspanya. İtalya’dan giriş yaparken geziniz için İspanya’ya geçeceğinizi ve orada daha uzun kalacağınızı anlatabilirsiniz.

5. Başvurunuzda sağlayacağınız belgeleri tam ve eksiksiz hazırlamak:

Vize sürenizdeki en önemli etken, başvuru dosyanıza eklenmesi gereken belgelerin tam, eksiksiz ve doğru olması. Eksik beyanlar, formalite belgeler, güvensiz durum oluşturan dokümanlar başvurularda sorun oluşturuyor. Bu belgelerin listesini başvuru yapacağınız kurumların websitelerinden görebilirsiniz.

6. Başvuru dosyanızdaki rezervasyonları kesinleşmiş halde sağlamak:

Schengen vizesi başvurunuza ekleyeceğiniz bilet ve konaklama rezervasyonlarında kesinlik önem verilen bir diğer konu. Gidiş ve dönüş uçak biletlerinizin kesilmiş ve ödenmiş olması, konaklayacağınız yerden açık adresli, rezervasyon onay belgeniz olması başvuruda size öne geçirir.

Bazı ülkeler uçak biletinin kesilmiş ve ödenmiş olmasını, otel rezervasyonlarının ise sadece rezervasyon onayını görmek istiyor. Otelin ya da evin rezervasyon onayı için parayı ödemiş olmanıza gerek yok, onay çıktısı yeterli.

7. Mümkünse uzun süredir bir kuruma bağlı çalışıyor olmak:

İlginç bir başlık olsa da bu konu da vize uzunluğu konusunda etkili. Yaşanılan ülkedeki kurulu düzen ve o düzenin süresi vize süresinde etkili olabiliyor. Bir şirkette ya da kurumda uzun süredir çalışıyor olmanız bu tarafta pozitif bir etki sağlıyor.

8. Gelir belgelerinizi eksiksiz hazırlamak:

Gelir belgelerimiz bu dosyadaki en önemli şeylerden biri; çünkü bu belgeler hem maddi durumunuzu hem de yaşadığınız ülkedeki kurulu düzeninizin göstergesi. Bir kurumda çalışıyor olmak, ev sahibi olmak ya da ev kredisi ödemek, şirket izni ile yıllık izinler kapsamında gezmek gezinizi kısa süre içinde bitirip döneceğinize işaret ettiği için vize sürenizi de uzatıyor.

Geliriniz için gösterebileceğiniz belgeler arasında TL ve döviz kurlarındaki banka hesap dökümleriniz, son 3 aylık hesap hareketleriniz, banka dökümü üzerinde bireysel emeklilik hesabınız, kredi kartı bakiyeniz, varsa tapu ve araç ruhsatınız gibi belgeler var.

9. Başvuru dosyanıza sonraki planlı seyahatlerinizin belgelerini eklemek:

Vize süresini uzatmanın bir yöntemi de Schengen bölgesi için diğer yakın tarihli (1-2-3 ay gibi) seyahat planınızı ve rezervasyonlarınızı da başvuruya eklemek. Özellikle kesilmiş uçak biletleri, konaklama için yapılmış rezervasyonlar vize sürenizi uzatmaya destek oluyor.

10. Sık seyahat ettiğinizi ve bu sebeple uzun süreli Schengen vizesi istediğinizi anlatan bir dilekçe yazmak:

Bazı ülkeler bu dilekçeyi kabul etmiyor ama yine de denemekte fayda var. Dilekçemizde sık sık seyahat ettiğimizi ve her ay mutlaka bir gezimiz olduğunu belirterek, altına sonraki gezi tarihlerini ve lokasyonlarını da yazarak daha uzun süreli Schengen vizesi istiyoruz.

Bu yazının ekine sonraki seyahatimize ait rezervasyonları iliştirerek dosyaya ekliyoruz. Dilekçe yazma konusunda önemli olan; pasaportunuzdaki giriş çıkış damgalarının çokluğu. Yani, pasaportlarda göründüğü üzere eğer gerçekten çok gezdiğinizi gösteren resmi bir sonucunuz yok ise dilekçeniz anlamını yitirebilir.

Uzun Süreli Schengen Vizesi Veren Ülkeler Hangileri

Bunun artık hiçbir ülkede bir garantisi yok maalesef. Önceki yıllarda İtalya, Fransa, Yunanistan ve Almanya şansınızın en yüksek olduğu ülkeleri ancak işler değişti. Vize alırken sunduğunuz dosyanın içeriği bir yana, başvuru yaptığınız ülke ile olan siyasi diyaloglarımızın çerçevesi bile etkili hale gelmeye başladı.

Uzun süreli Schengen vizesi veren ülkeler gibi bir liste olmadığı gibi, mevcut gündemimizde ‘hangi ülkeden uzun süreli Schengen vizesi alırım’ sorusunun da kesin bir cevabı yok.

Yine de kendi tecrübelerimizden yola çıkarak İtalya’yı ve Fransa’yı öneririz; fakat onun da son dönemde bazı arkadaşlarımızı üzdüğünü ekleyelim.

En Kısa Schengen Vizesi Veren Ülkeler Hangileri

Macaristan, Çekya, Avusturya ve Kuzey ülkelerinin vize sürelerinde çok bonkör davrandığını pek görmedik. Bu üç ülkeye mümkünse vizeniz varken gidin.

Vizelerinizin uzun, seyahatlerinizin bol olması dileğiyle!

Bizi Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından da takip edin, hep birlikte gezelim!

Diğer Schengen Yazıları:

1 YILLIK SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR: UZUN SÜRELİ VİZE ALMA TAKTİKLERİ