Çok uzun süredir İstanbul’a yakın ama aynı zamanda günübirlik gidebileceğimiz güzel bir rota arıyorduk. Önceliğimiz doğa ile iç içe olmaktı, bu yüzden de hep Bolu çevresine bakındık. Sonra bir gün haritada Sülüklü Göl diye bir yer bulduk! Daha önce adını hiç duymamıştık, haliyle biraz meraklandık, en sonunda da dayanamayıp bir Cumartesi yola koyulduk. Bizi buraya gelmekte en çok motive eden gölün sakin doğasıydı, açıkçası beklentimiz de fazlasıyla karşılandı.

Şu sıralar Karadeniz özlemi fazlasıyla üzerimize çökmüşken, günübirlik Sülüklü Göl gezimiz sayesinde Karadeniz’i de batısından yakalamış olduk. Biraz piknik, biraz yürüyüş derken zaman nasıl geçti hiç anlamadık. Koca koca ağaçlar manzaramız oldu, telefonların çekmemesine bu kadar sevineceğimiz aklımıza bile gelmezdi. 😊 Eğer, İstanbul’a 3-4 saat uzaklıkta gidecek huzurlu bir yer arıyorsanız, hem yeşille haşır neşir olalım hem de kafamızı dinleyelim diyorsanız, Sülüklü Göl dosyasını açıyoruz!

Sülüklü Göl Gezisi yazımızda Sülüklü Göl Nerede, Sülüklü Göl Hakkında Bilgiler, Sülüklü Göl’e Giriş Ücreti, Sülüklü Göl’de Yürüyüş, Sülüklü Göl’de Kamp, Sülüklü Göl’de Piknik ve Sülüklü Göl’e Nasıl Gidilir başlıkları ile ilgili gezi notlarımızı bulabilirsiniz.

SÜLÜKLÜ GÖL NEREDE

Sülüklü Göl, Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Tavşansuyu köyü sınırları içinde yer alıyor. Gölün, Mudurnu ilçe merkezine uzaklığı 50km. 6 hektarlık alana yayılan Sülüklü Göl, büyü bir tabiat parkı içinde bulunuyor.

SÜLÜKLÜ GÖL HAKKINDA BİLGİLER

Sülüklü Göl, 300 yıl önce tektonik hareketler sonucu oluşan bir heyelan gölü. Heyelanla birlikte içeri çöken zemin, bu alandaki ağaçları da su altında bırakmış. Zaten, gölün içinde kalan ağaç gövdeleri şu anda da görülebiliyor.

Sülüklü Göl, adını eskiden göl içinde yaşayan sülüklerden alıyor; ancak zaman içinde göle bırakılan balıklar nedeniyle gölde yaşayan sülüklerin soyu tükenmiş. Sülüklü Göl, bugün çevresindeki bol yeşil manzara, yürüyüş alanları ve kamp imkanları ile koruma altındaki bir tabiat parkı.

Çevresindeki parklara kıyasla, Sülüklü Göl Tabiat Parkı’na daha zor ulaşılması onun huzurlu ortamını da korumuş. Park merkezden uzakta, yolu da taşlık olduğu için doğası halen bakir. Sülüklü Göl’de telefonlar çekmiyor, o yüzden kendisi kafa dinlemek için gidebileceğiniz en iyi yerlerden biri. Aynı zamanda trekking sporu ile ilgilenenler ve kamp atmayı sevenler için de uygun imkanları ve alanı var.

SÜLÜKLÜ GÖL’E GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR

Sülüklü Göl, Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir tabiat parkı. Girişi 07:00 – 19:00 arasında araç başına 40 TL. Saat 19:00’dan itibaren günübirlik ziyaretçiye kapalı, sadece kamp atacaklar kalabiliyor. Kamp için kişi başı 90 TL ücret isteniyor.

SÜLÜKLÜ GÖL’DE YÜRÜYÜŞ

Sülüklü Göl, trekking konusunda sıkça tercih edilen bir tabiat parkı. Gölün çevresi ilk bakıştı çok büyük görünmüyor, çevresini 15-20 dakikada dolaşabiliyorsunuz. Eğer, amacınız trekking ise, o zaman göl çevresindeki park alanında daha uzun bir gezintiye çıkabilir ve turunuzu gölün olduğu alana çıkan taşlı yol ile birleştirebilirsiniz. Taşlı yolun uzunluğu yaklaşık 10km, trekking’çilerin de genel olarak tercih ettiği yürüme alanı burası. Göl yakınında görebileceğiniz iki küçük göl daha varmış; ancak biz gitmedik.

SÜLÜKLÜ GÖL’DE KAMP

Sülüklü Göl, Bolu’nun çevre parklarına göre daha bakir kalmış bir ortama sahip. Bahar ve yaz aylarında günübirlikçiler tarafından yoğun şekilde tercih ediliyor olsa da Yedigöller’e kıyasla özellikle sonbahar sonu ve kış mevsiminde son derece sakin. Tabii, bu sakinliğin bir nedeni de çevresinde konaklama seçeneğinin olmaması. Sülüklü Göl etrafında herhangi bir otel bulunmuyor; konaklama için tek yöntem kamp atmak. 😊

Sülüklü Göl’de kamp yapmak isteyenler kendi çadırını getirip milli park içindeki istediği yere kurabilir. İlginç ama çadır kurmak için herhangi bir ücret alınmıyor. Yakın zamanda park işletmesi içerideki iglo tarzı büyük çadırları da konaklamaya açacakmış. Şu an Milli Parklar Müdürlüğü’nden fiyat listesi bekleniyor.

Sülüklü Göl Tabiat Parkı içinde ufak bir büfe ve tuvalet bulunuyor. Büfeden yeme içme anlamında çok performans beklememek lazım; mümkünse gelirken her şeyinizi getirin. Marka ve seçenek anlamında çok zengin değil. O yüzden istediğiniz her şeyi burada bulamayabilirsiniz. Ayrıca, parkta telefon şarj edebileceğiniz ya da priz kullanabileceğiniz herhangi bir elektrik kaynağı yok, telefonlar da çekmiyor.

Kamp ateşini parktaki variller haricinde yakmak yasak. Çevrede çok sayıda çöp konteyneri ve kovası bulunuyor. Dikkat dikkat, bu bir kamu spotudur: Lütfen çöplerimizi ortalıkta bırakmayalım, yerlere atmayalım!

SÜLÜKLÜ GÖL’DE PİKNİK

Bizim Sülüklü Göl planımız, etrafta kısa bir yürüyüşe çıkıp piknik modunda 5-6 saat geçirdikten sonra İstanbul’a geri dönmekti. Göl kenarında 10-15 tane hazır masa ve ateş yakılabilecek variller bulunuyor. Ayrıca, mangal yakmak isteyenler için de yer ateşinin yasak olduğu alanlarda düzenekler oluşturmuşlar. Yedigöller kadar popüler olmayan bir tabiat parkı olduğunu göz önünde bulundurursak, oldukça organize bir alan.

Yeme içme konusunda tabiat parkı içindeki büfeden ihtiyaç giderebilirsiniz ama yukarıda da bahsettiğimiz gibi tüm umutları buraya bağlamamak gerekir. Piknik için kesinlikle evden hazırlıklı gelmek lazım. Çevrede büyük market ve restoran da bulunmuyor.

SÜLÜKLÜ GÖL’E NASIL GİDİLİR – SÜLÜKLÜ GÖL’E ULAŞIM

Sülüklü Göl, İstanbul’a 200 km uzaklıkta yer alıyor. Sülüklü Göl’e gitmek için ilk iş İstanbul’dan Ankara’ya gider gibi çıkıp, E80 üzerinden Adapazarı Mudurnu yolunu takip etmek. Gebze, Kocaeli Körfez ve Sapanya Gölü rotasını izleyerek önce Akyazı’ya geleceksiniz. Akyazı’dan sonra Dokurcun Köyü’ne doğru ilerleyip Sülüklü Göl tabelalarını takip edin. Tabelaları izleyerek Tavşansuyu köyüne geldiğinizde, bu yol sizi gölün bulunduğu tabiat parkına çıkaracak.

Yolun büyük bir kısmı asfalt; ancak Sülüklü Göl Tabiat Parkı sınırlarına girdikten sonrası yaklaşık 10km boyunca taşlı toprak yol. Altı yüksek bir aracınız varsa daha rahat gidersiniz, alçak araçlar için uyarı tabelası bulunuyor ve girişi önerilmiyor. Deneyimlerimize istinaden, alçak araçlar için uygun bir yol değil.

Sülüklü Göl’e Ulaşım konusu ile birlikte yazımızın sonuna geldik. Sülüklü Göl ve Bolu ile ilgili tüm fotoğraf ve gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından #journavelbolu etiketiyle ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!

Bolu ile ilgili diğer yazılarımız:

YEDİGÖLLER’DE GEZİLECEK YERLER: KONAKLAMA, YEMEK, GEZİ