Çizmenin ucu, Akdeniz’in en büyük adası Sicilya; onlarca İtalya seyahatinin ardından yepyeni bir heyecan! Sicilya; tüm dizi ve film senaryolarına konu olacak bambaşka bir dünya çünkü. Öncelikle, daha önce gördüğümüz hiçbir İtalya bölgesine benzemiyor. Bazılarının gelip de hiç sevemediği, bazılarının da hayran olup ilk fırsatta yeniden gelmek istediği rengarenk bir yer. Özetle, ortası hiç yok! Biz de bu yazıda Sicilya’da Gezilecek Yerler listemizi paylaşıyoruz. Böylece, Sicilya planınızı Sicilya Gezi Rehberi tavsiyeleri üzerinden oluşturabilirsiniz.

Sicilya’yı gezince kendimiz de deneyimlemiş olduk. Gerçekten de buranın daha önce gördüğümüz İtalyan şehirleriyle, kasabalarıyla hiç alakası yoktu. Buram buram İtalyan kültürü, samimiyeti, çok lezzetli yemekler ve Akdeniz manzaraları… Bu hafif Yunan etkili salaş adayı tahminimizden daha da çok sevdik.

Başlamadan Önce Not: Sicilya çok büyük bir ada. Bu yüzden, rotanızı Palermo ve Katanya şehirlerini esas alarak ikiye bölebilirsiniz. Listenin ilk bölümünde Katanya çevresindeki yerleri, ikinci bölümünde ise Palermo yakınındaki yerleri okuyacaksınız. Tüm rotayı yapmak için ortalama 10 güne ihtiyacınız olduğunu da ekleyelim. Daha az vaktiniz varsa, listedeki yerlerden seçmece yapmak en mantıklısı.

SİCİLYA’DA GEZİLECEK YERLER

1. KATANYA

Sicilya’nın Palermo’dan sonra gelen ikinci büyük şehri Katanya, adanın Doğu tarafında yer alıyor. Etna Volkanı ile İyon Denizi’ne komşu olan Katanya, muhtemelen daha önce gördüğünüz hiçbir İtalya şehrine benzemiyor. Şehir, 1669’da Etna’nın aktif hale gelmesiyle aylar boyu lavlarla kaplanmış. 1693’te yaşanan büyük bir depremle de yerle bir olmuş. Yani, Katanya’da aslında bugün göreceğiniz her şey son 300 yılda yeniden inşa edilmiş. Ana meydanında yer alan Duomo başta olmak üzere, etrafındaki tarihi mimarileri ve ara sokakları 1 günde gezebilirsiniz.

Katanya’da Nerede Kalınır: Bizim de konakladığımız bu Best Western şubesinin konumu şehri gezmek için çok idealdi. Biz çok memnun kalmıştık, tavsiye ederiz.

2. SİRAKUZA

Katanya’dan 1,5 saat uzaklıktaki Sirakuza, Sicilya’nın çok turistik olmayan güzelliklerinden biri. UNESCO koruması altındaki Sirakuza’nın geçmişi Roma dönemine kadar uzanıyor. Zaten gezerken de geçmişten gelen bu Yunan etkisini bir hayli hissediyorsunuz. Sirakuza’yı gezerken, kendinize Ortigia adasından başlayarak devam edeceğiniz bir yürüyüş rotası çizebilirsiniz.

Porto Urbica, Apollo Tapınağı, Via Vincenzo Mirabella, Diana Çeşmesi, Duomo Meydanı, Ortigia Katedrali, Ortigia pazarı, Fonte Aretusa ve Maniace Kalesi, Sirakuza’da göreceğiniz yerler arasında. Buradaki bir diğer favorimiz ise Caseificio Borderi’de yediğimiz o muazzam sandviç! Ancak, sanıyoruz ki Sirakuza’da kötü bir şey yemek zaten pek mümkün değil!

Sirakuza’da Nerede Kalınır: Sirakuza’da bahçeli bu evde konakladık. Hem yeri çok güzeldi, hem de konforlu bir konaklamaydı. Ayrıca, evin fiyatı çok uygun ve bahçesi de çok keyifli.

3. TAORMİNA

İtalya’nın her bölgesinde film platosu gibi bir kasaba var! Ligurya’nın Portofino’su, Lombariya’nın Como’su, Puglia’nın Lecce’si varsa, Sicilya’nın da Taormina’sı var! Güney İtalya’nın en lüks yerlerinden biri olan bu kasaba, tarihte Naxoslular tarafından kurulmuş. Naxoslular, Taormina için gökle denizin birleştiği yer derlermiş. Gel zaman git zaman, önce soylular gelmiş, yerleşmiş. Yıllar içinde de edebiyatçıların ve sanatçıların en sevdiği yer olmuş.

Taormina bugün aynı Portofino ve Amalfi kıyıları gibi İtalyan sosyetesinin merkezi konumunda. İyonya kıyısı ve Etna manzaralı villaları, Umberto caddesindeki lüks mağazaları ve restoranlarıyla burası bambaşka bir Sicilya. Turistik, lüks ve pahalı bir yer. Ancak, aynı zamanda Sicilya gezimizin yıldızlarından biri. Taormina’ya gitmişken, 40 dakika mesafedeki Savoca kasabasını da plana dahil edebilirsiniz. Kendisi Baba filminin çekildiği yer.

Taormina’da Nerede Kalınır: Taormina’da yürüyüş rotamıza uygun, avlusunda narenciye ağaçları olan bu güzel evde konakladık. Her odasında teras veya balkon olan klasik bir Taormina evi. Kesinlikle tavsiye ederiz.

4. NOTO

Sirakuza ve Taormina’yı konuşmuşken, Noto’yu da es geçmeyelim. Sirakuza’dan 40 dakika mesafedeki Noto, aynı Katanya gibi 1693’teki deprem sonrası Sicilya Barok stilinde yeniden inşa edilmiş. UNESCO korumasındaki bu küçük kentte, başta Noto Katedrali olmak üzere çok sayıda Barok kilise örneği var. O yüzden, en güzeli katedrali ve Corso Vittorio Emanuele caddesini merkez alarak ara sokaklarda gezintiye çıkmak.

Noto’yu İtalya’nın eski blogger’ı, yeni celebrity’si Chiara Ferragni’nin düğününden de hatırlayabilirsiniz. Zira, kendisi Fedez ile burada evlenmişti. Hatta, düğün Prens Harry ile Meghan Markle’ın düğününden bile çok konuşulmuştu. (Biraz da magazin…)

Sicilya’da gezilecek yerler listesine devam etmeden ufak bir ekleme yapalım. Vakti bol olanlar, Noto’yu gezdikten sonra benzer mimarideki Modica ve Ragusa’yı da listeye eklesin. Modica ve Ragusa’nın da Noto’dan aşağı kalır yanı yok ne de olsa.

Noto’da Nerede Kalınır: Noto, günübirlik gezilecek bir yer. Ancak, insan bazen böyle kasaba tarzı yerlerde de konaklamak istiyor. Noto’da oda + kahvaltı hizmet veren bu pansiyon önerimiz. Evde kalmak isteyenler için de Casa Modica ve Affitti Brevi tavsiyelerimiz arasında.

5. ETNA VOLKANI

Katanya ve Taormina’da kendisiyle sıkça karşılaşacaksınız. Avrupa’nın en yüksek aktif volkanı ve sönmüş kraterleriyle yakından tanışmak isterseniz Sicilya’daki bir gününüzü Etna gezisine ayırın. UNESCO koruması altında olan Etna, sıklıkla aktif hale gelerek lavlarını püskürtmeye devam ediyor. Etna çevresinde uygun koşullar varsa, Katanya ve yakınındaki yerlerden günübirlik Etna turları oluyor ya da araç kiralayarak kraterleri gezmek mümkün.

Etna’yı tur kullanmadan gezmek de mümkün. Önce Etna Sud bölgesine gidin. Sonra da yakındaki iki sönmüş krateri gezin. Bu çevrede hediyelik alışverişi için çeşitli yerler de var. İki krater sonrası, teleferikle 2.900m’ye çıkabiliyorsunuz. Bu noktadan başlayan farklı yürüme parkurları var ancak belli bir bölümden sonrasını rehberli tur ile gidebiliyorsunuz. Böylece, 3.300 m’ye kadar ulaşabiliyorsunuz.

6. PALERMO

Sicilya’nın başkenti Palermo, mafyanın doğduğu, üniversitesinden ötürü genç nüfusun yoğunlukta olduğu kalabalık, hareketli ve kaotik bir şehir. Merkezini ana caddesi Via Vittorio Emanuele’den ve katedralinden başlayarak 1 günde gezmek mümkün. Tarihi mimarilerle dolu görünümünün yanında kendi düzenini oluşturmuş bir yer. Sicilya’ya has Barok mimarisi ve beyaz kumlu plajları burayı görmek için başlı başına bir sebep. Ancak, gezerken kesinlikle dikkatli olmalısınız. Bu açıdan Napoli ve Katanya ile oldukça benziyorlar.

Gezi planınıza Palermo’yu dahil edecekseniz ve araç kiralayarak gezmeyi tercih ediyorsanız, şehre birkaç kilometre uzaklıktaki Monreale’yi de listeye alın. Altın mozaik detayları ile Monreale Katedrali, Sicilya’nın en dikkat çekici mimarilerinden.

Palermo’da Nerede Kalınır: Palermo şehir gezisi ve çevresi için merkez olarak burayı alıp Palermo’da kalabilirsiniz. Palermo için otel önerilerimiz merkezi konumları ile Hotel Politeama ya da B&B Hotel Palermo olur.

7. CEFALU

Palermo ile Messina arasındaki küçük balıkçı kasabası Cefalu, Sicilya gezisine Palermo tarafından başlayanlar için ideal. Ayrıca, bu tarafta en çok tercih edilen yaz rotalarından biri. Cefalu’nun Orta Çağ dokusu, limanı, dar sokakları ve kum plajı burayı yazın adanın en kalabalık yerlerinden biri haline getiriyor.

Cefalu’ya deniz sefasından çok Sicilya’nın tatlı balıkçı kasabalarından birini gezme amacıyla gelmek herkesi daha mutlu eder. Diğer türlü, yaz kalabalığı biraz bunaltıcı olabiliyor.

Cefalu’ya Palermo’dan ulaşmak yaklaşık 50 dakika sürüyor. Kasabayı günübirlik gezmek ve deniz mahsüllü lezzetlerinin keyfini çıkarmak için son derece iyi bir fırsat!

Cefalu’da Nerede Kalınır: Cefalu’da konaklayıp deniz tatili yapmak isterseniz sahile 400m mesafedeki bu oteli öneririz. Cefalu merkezindeki bu ev ise kasaba gezisi için ideal.

8. AELİON ADALARI

Sicilya’nın kuzeyinde volkanik hareketlerle meydana gelen Aeolian Adaları, Tiren Denizi ile çevrili 7 adadan oluşuyor. Lipari, Vulcano, Stromboli, Salina, Filicudi, Alicudi, Panarea ve Basiluzzo adalarıyla Aeolian; özellikle bahar ve yaz aylarında plana dahil edebileceğiniz bir rota.

UNESCO koruması altındaki adalar arasında en popüleri ve en büyüğü Lipari. Trekking sevenler için de krater etrafındaki parkurları ile Vulcano, Salina ve Stromboli öne çıkıyor. Aeolian Adaları’na Palermo, Messina ve Milazzo’dan kalkan teknelerle ulaşabiliyorsunuz.

#iyibilgi: Adanın yerlisi değilseniz araç kullanımına izin verilmiyor.

9. ERİCE

Sicilya ruhunun en çok hissedildiği kasabalardan biri de kuşkusuz Erice. Orta Çağ prototipi gibi olan sokakları ve taş evleriyle Erice’de gezmek insanı tam anlamıyla antik döneme ışınlıyor. UNESCO koruması altındaki bu küçük kasaba, kendisi ile aynı adı taşıyan bir dağın tepesine kurulu. Ayrıca, Trapani Limanı ile renklenen geniş bir manzaraya bakıyor. Kendisine en yakın yerleşim olan Trapani’ye kıyasla oldukça yüksekte kalan Erice’nin sisli havasının da buraya bir film seti havası kattığını da söylemek mümkün.

Turistik yerlerden oluşmayan, gerçek bir Sicilya gezisi hayal ediyorsanız Erice’yi mutlaka listenize ekleyin. Bozulmamış dokusu ile Erice sokaklarında gezip, Norman Kalesi ile ana kiliseyi görmek burada yapacaklarınızın en başında.

Erice’de Nerede Kalınır: Kasabada konaklamak isterseniz en çok tercih edilen yerlerden biri olan bu oteli öneririz. Ev de konaklamak isteyenlere de önerimiz bu apart.

10. AGRİGENTO & SCALA DEİ TURCHİ

Sicilya’nın güney kıyısında yer alan Agrigento, dünyadaki en iyi korunan Yunan tapınaklarından sekizinin ev sahibi. Tapınaklar Şehri olarak da bilinen Agrigento için Sicilya özerk bölgesinin en önemli arkeolojik alanı demek mümkün. Sicilya’nın en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Agrigento’nun geçmişi M.Ö. 581’e dek uzanıyor.

Bu bölge 1997 yılından beri UNESCO koruması altında. Via Atenea çevresinde şekillenen eski şehir merkezini, Norman – Gotik stildeki San Gerlando Katedrali’ni, Licata’dan San Leone’ye uzanan sahilleri ve sekiz Yunan tapınağını içeren Valley of the Temples bölgesini gezebilirsiniz. Özellikle, Concordia ve Hera tapınakları en iyi korunan iki örneği temsil ediyor.

Tapınaklar Vadisi’nin ardından Agrigento’da görülmesi gereken bir diğer yer ise Scala dei Turchi, yani Türk Merdivenleri! Pamukkale travertenleri gibi formuyla Scala dei Turchi, güneşlenmek ve gün batımını izlemek için bölgedeki favori yerlerinden biri. Kalkerden oluşan bu güzelliğin adı ise bu civarda barınan Arap ve Türk korsanlarından geliyormuş.

Türk Merdivenleri ile birlikte 10 Rota ile Sicilya’da Gezilecek Yerler yazımızın sonuna geldik. Tüm gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!

Diğer İtalya Yazıları:

CINQUE TERRE GEZİ REHBERİ: CINQUE TERRE GEZİLECEK YERLER