Marmaris’in son zamanlardaki trend rotalarından biri olan Selimiye, 10 günlük Ege ve Akdeniz turumuzun ilk durağıydı. Ülkemizin en pırıltılı tatil noktalarından biri olan Marmaris’in bu huzurlu ve bakir balıkçı köyü -hayret verici şekilde- pek de bozulmadan bugünlere kalabilmiş ender yerlerden biri olarak öne çıkıyor. Ege çevresindeki birçok köy ve kasabanın bir dizide ya da filmde, bir blogger’ın paylaşım içeriğinde popüler olmaya başlamasıyla birlikte, her merak edenin biletini alıp gitmesiyle, biraz da uzun yıllar sonra kalabalık gören esnafın bu durumu fırsat bilmesi sonucu ne kadar yıprandığını ve sonunda da artık o anlatılan ‘eski yer’ olmadığını her yıl gözlerimizle deneyimliyoruz. Oysa ki Selimiye’de durum oldukça farklı.

*Bu yazı Mayıs 2021’de güncellenmiştir.

Bozburun Yarımadası’nda –kelimenin tam anlamıyla- gizli kalmış bir cennet olan Selimiye, bu korunaklı halini biraz da uzun süre asfalta çevrilmeyen toprak yoluna borçlu olsa gerek. Gerçi yolu artık asfalt ve gitmesi de kolay; yine de plaj bakımından Marmaris’in diğer bölgeleri kadar çok alternatif içermediğinden günümüzde de sevenlerinin tercihi. Yarımadanın Ege turlarında tekne ve yatlar için elit bir durak oluşu, Selimiye’nin turist profilinde de bir hayli etkili olmuş. Selimiye, Bozburun ile birlikte oldukça aydın, gustosu oturmuş seyahat severlere ev sahipliği yapıyor. Haliyle, konaklama ve yeme içme mekanlarının fiyatları da buna göre şekillenmiş.

Selimiye, panoramik görüntü açısından pek de yeşil bir doğaya sahip olmasa da teknelere rağmen oldukça temiz denizi ve açıklarındaki havuz gibi koyları ile son yılların favorisi. Sakin ve kafa dinlemelik bir yer ararsanız, burası geleceğiniz yerlerden biri olabilir veya bizim gibi kıyıları içeren bir araba rotası planlıyorsanız 1-2 gününüzü Selimiye’de geçirmek güzel bir fikir olacaktır. Selimiye’nin hakkını vermek ve koylarını da gezmek için 1 gün tabii ki yetersiz. Burada ne kadar kalacağınıza yazımızı okuyarak karar verebilirsiniz. 😊

Selimiye’ye Nasıl Gidilir

Selimiye için öncelikle Marmaris rotasını takip ederek Marmaris’e varmanız gerekiyor. Marmaris merkeze gelişinizin ardından, Datça ve Bozburun tabelalarını izleyerek Hisarönü’ne geleceksiniz. Hisarönü’ne saptıktan sonra Bozburun tabelalarını gözlemeye devam edin ve Orhaniye’ye kadar ilerleyin. Orhaniye’ye geldikten sonra, yine Bozburun yolu üzerinde Selimiye tabelası karşınıza çıkacak. Selimiye’ye hoşgeldiniz!

Marmaris ve Selimiye yolu bir miktar virajlı, biraz da yorucu. Yol oldukça düzgün; ancak coğrafi özelliklerden dolayı viraj bölümü biraz yıpratabiliyor. 🙂 Marmaris’ten Selimiye’ye varmak 50 dakika kadar sürüyor, ikisinin arası 45km. Kişisel araç yerine toplu taşıma kullanacak olanlar, Marmaris’ten kalkan Selimiye dolmuşlarını kullanabilir.

Selimiye’de Gezilecek Yerler – Neler Yapılır

1. Selimiye Sahili:

Selimiye kıyısında denize girip, yürüyüş yapmak kafa dinlemenin en tatlı yöntemi. Çok da uzun olmayan şeridi boydan boya yürümek çok da fazla zaman almadığından günlük rutin haline bile gelebilir. Tekne turları için bu sahilin sonunda dizili teknecilerden bilgi alabilirsiniz. Hediyelikçiler, tasarım mağazaları ve marketler de burada yer alıyor.

2. Selimiye Tekne Turu:

Çakıllı ve taşlı plajlardan haz etmeyenlere Selimiye’nin süpersonik bir bonusu var; Selimiye – Bozburun arasındaki koyları gezen tekne turları. Zaten birbirinden harika koylarımızı ve kıyılarımızı içeren Mavi Tur’ların Selimiye’yi de içine mutlaka dahil etmesinden güzelliğini tahmin etmek çok da zor değil.

Tekne turu için çoğu tatil beldemizde olduğu üzere, tekneler sabah 9:30-10:00 civarı kıyıdan ayrılıp, 17:00–18:00’e kadar turu sürdürüyor. Tekneleri limandaki sahil şeridinin sonuna doğru ilerlediğinizde göreceksiniz. Müzikli, müziksiz, grup tur veya kişiye özel turlar bulmak mümkün. Konaklamayı Selimiye’de yapacaksanız, kalacağınız otelden de bilgi alabilirsiniz. Bazılarının kendi teknesinde tur imkanı da oluyor.

Tekne turlarında tercih edebileceğiniz iki rota oluyor. İlki Emel Sayın Koyu, Diş Adası, Kamelya Adası, Aşk Adası ve Bencik Koyu gibi koyları içeren, diğeri de Amerikalı’nın Evi, Koca Ada, Kocabahçe, Kamelya Adası ve Cennet koyunu içerek rota. Tekne turları neredeyse tüm gün sürüyor, fiyata yemek de dahil. Selimiye koylarını ve pandemi yazında yaptığımız tekne turunu merak ediyorsanız, Selimiye tekne turu tavsiyesi de paylaştığımız aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz. 😊

3. Kızkumu:

Marmaris’ten Selimiye’ye giden yolda karşınıza çıkacak olan Orhaniye köyünden bahsetmiştim. Orhaniye’nin Kızkumu plajı bildiğimizin tersine yüzülecek değil, yürünecek plajlardan. Kızıl renkli kum plajın kıyısına uzaktan bakınca gördüklerinize önce şaşırıyorsunuz, yaklaştıkça ise durum normalleşiyor. Kızkumu denizinin ortasındaki 600 metrelik sığ şerit sayesinde boydan boya yürüyebiliyor ve karşı kıyıya geçebiliyorsunuz.

Efsaneye göre; Bybassos Kralı’nın kızı karşı köydeki bir balıkçıya aşık oluyor ve geceleri elindeki kandille balıkçıya haber göndererek görüşmeye başlıyorlar. Sonrasında -tabii ki- kral durumu öğrenip aşka karşı çıkıyor. Kralın kızı babasını dinlemeyince, Kral balıkçının yakalanması üzerine emri veriyor. Askerler bir gece kumsalda balıkçıyla buluşacak olan prensesi yakalayıp kandille karşı kıyıya işaret gönderiyor ve balıkçı da sevgilisini görmek için teknesiyle yola çıkıyor.

Kızımız bir şekilde askerlerden kurtulup karşı kıyıya gitmek için harekete geçtiğinde ise efsane gerçekleşiyor ve denizin ortasında her adım atışı kumlar biriktirip yol haline getiriyor. Tabii; kız kaçarken askerler de peşinden geliyor ve balıkçıyı vurmak isterken prensesi öldürüyorlar. Kızkumu’nun kızıl renginin ölen prensesin kanından geldiğine inanılıyor.  

Pek iç açıcı bir hikayesi olmasa da bu civarda oldukça popüler bir nokta. Sabah erken gitmek en iyisi, öğleden sonra inanılmaz kalabalık oluyor.

4. Turgut Şelalesi:

Zamanınız varsa, Selimiye’ye 10 km uzaklıktaki Turgut’a giderek şelalesini de görebilirsiniz. Çok çok yüksekten dökülen bir şelale değil, ancak gölünde yüzme imkanınız var. Tabii, buz gibi suya girebilirseniz. 😊 Yürüyüş yapmayı sevenler Turgut Şelalesi çevresinde spor da yapabilir. Buranın yaz sıcağına birebir geldiğini duymuştuk; gerçekten de oldukça serin bir yer. Eski haline göre şu an tam bir mesire yeri; park alanında yeme içme molası verebileceğiniz büfesi ve piknik masaları da var.

5. Hisarönü:

Selimiye yaz sezonunda oldukça kalabalıklaşan bir köy. Olur da kalabalıktan bunalırsanız veya gidecek daha sakin bir yer ararsanız, Hisarönü’ne uğrayabilirsiniz. Daha önceki bir Marmaris gezimizde konaklamamızı Hisarönü’nde yapınca, çevresini de bol bol gezme fırsatımız olmuştu. Yol kenarında mini koyları, tam şezlongları atıp kafa dinlemelik. Üstelik, gün batımı da çok güzel! Yiyecek içecek hazırlığınızı yapıp koy keyfin gitmek tam olarak pandemi yazlık hareket!

6. Söğüt:

Selimiye’nin çok yakınındaki bir diğer sakin Marmaris köyü de Söğüt. İkisini kıyaslarsak, Söğüt Selimiye’ye göre çok daha bakir ve sessiz. Burası da tekne ve gulet gezilerinin uğrak noktalarından. Lezzetli restoranlarıyla, turkuaz ötesi koylarıyla ve şahane gün batımıyla bizim Marmaris’teki favorilerimizden. Daha fazla ünlenmeden burayı da mutlaka listenize eklemenizi öneririz. Söğüt nasıl bir yermiş, koyları nasılmış derseniz; aşağıdaki iki yazımıza mutlaka göz atın!

Detaylı Söğüt gezi rehberleri:

MARMARİS SÖĞÜT GEZİ REHBERİ | SÖĞÜT GEZİLECEK YERLER

MARMARİS SÖĞÜT KOYLARI | SÖĞÜT TEKNE TURU

Selimiye’de Nerede Ne Yenir

Selimiye’nin ünü arttıkça mekanlar da çeşitleniyor. Tabii yine de buranın da olmazsa olmazı diyebileceğimiz balık restoranları her daim en popüler olanlar. Sardunya ve Hidayet’in Yeri en çok öne çıkanlar; bu ikiliden bizim tercihimiz de salaş ortamıyla Hidayet’in Yeri olmuştu. Buranın özelliği denize nazır iskelesindeki masaları; tabii bu az sayıdaki masa için çok önceden arayıp rezervasyon yapmak şart. Mezeleri oldukça güzel, fiyatları da Selimiye ortalamasını düşününce makul.

Selimiye’de memnun kaldığımız diğer mekanları da özetleyelim. Mantısıyla ünlü Badem Mantı, lezzetli pideler için Mavi Pide, Selimiye’nin meşhur Losta tatlısı için Losta, kendine has sunumlarıyla tatlı molası ve pamuk şeker süslü çilekli limonatası için Paprika, kahvaltısı, kokteylleri ve sangria’larıyla Karadut No:12, İtalyan menüsü ile Mangia Pasta & Pizzeria, kahve molası için de Top Roasters listenizde olsun. 

Selimiye’de Konaklama

Selimiye küçük bir köy olduğu için konaklama seçenekleri sezonda hızla doluyor. Manzaralı oteller kategorisindeki Loca Hotel, bizim pek sevdiğimiz bir işletme oldu. Hem Selimiye’yi tepeden görüşü, hem otel içindeki imkanlar huzurlu bir Selimiye tatilinin bonusu denebilecek güzelliklere sahip. Deniz kıyısında olan oteller için de Melek Hotel‘i önerebilirim; plajı gayet yeterli ve en önemlisi aklınıza takılan her şeyi hemencik sorabileceğiniz otel personeli çok güler yüzlü ve yardımcı.

Selimiye ve diğer tüm seyahatlerim için, beni Instagram hesabım @nesemcelikkaya‘dan takip edin, birlikte gezelim! Selimiye ilgili diğer fotoğraflarım ve Instagram notlarım #journavelege etiketinde sizi bekliyor!