Türkiye’ye yakın Yunan adalarından biri olan ve Kuşadası’ndan bir feribotla 1,5 saatte ulaşabileceğiniz Samos’tayız! Burası, bugüne dek gezdiğimiz doğası en yeşil, plajları en keyifli adalardan biri. Vadilerin arasına saklanan bakir plajları, balıkçı köyleri ve lezzetli tavernaları ile bizim için yeri ayrı. Samos gezi rehberinde, Samos’ta gezilecek yerleri, en güzel Samos plajlarını ve Samos adası için ihtiyacınız olabilecek bilgileri özetledik. Türkiye’den direkt gidilen Yunan adalarından birini gezmeyi düşünüyorsanız ve doğa ile iç içe deniz tatili önceliğiniz ise doğru yerdesiniz! Burası tam da size göre!
Samos Gezilecek Yerler
1. Vathy:
Samos’un liman noktalarından biri olan Vathy, aynı zamanda adanın da merkezi. Görsel olarak çok zengin bir bölge değil. Ancak, çevresinde çok sayıda mekan konumlandığı için yeme içme amaçlı uğranabilir. Geldiğiniz zaman sokaklarında kısa bir gezintiye çıkarsanız aralarda adanın genel mimarisini ve kilise yapılarını görebilirsiniz. Sahilin arka paralelinde hediyelikçilerin ve butiklerin olduğu bir çarşısı da bulunuyor.
Vathy’de görebileceğiniz diğer yerler; Samos Arkeoloji Müzesi ile Samos Şarap Müzesi. Samos, şarap üreticiliği de yapan bir ada. Bu yüzden, sadece müzesini gezmekle kalmayıp ada şaraplarını da restoranlarda ve kafelerde tadabilirsiniz. En çok Muscat şarapları ile öne çıkıyor.
2. Kokkari:
Samos’un en popüler balıkçı köylerinden biri olan Kokkari, kırmızı ve mavi pencereli evleri, balıkçı takaları ve tavernaları ile adanın en hareketli noktalarından. Hem konaklama hem de yeme için gelebileceğiniz Kokkari’de gün içinde plaj & taverna aktivitesi oldukça yaygın. Plajı taşlık, dalgalı ama çok berrak bir kıyıya sahip. Kokkari sokaklarında birçok mekan ve hediyelik eşya dükkanı da var. Samos’ta gezerken en keyif alacağınız köy desek yeridir.
3. Pythagorion:
Pisagor, hem sahili ile hem de nitelikli kafe ve restoranları ile Samos’ta sevdiğimiz bir diğer eski balıkçı köyü. Köyün adı tahmin edeceğiniz şekilde matematikçi ve filozof Pisagor’dan geliyor. Çünkü, burası Pisagor’un doğduğu ve bir dönem yaşadığı yer. Kokkari gibi Pythagorion da kafe, restoran ve tavernaları ile ünlü. Aynı zamanda, Samos’un en popüler ve en turistik noktalarından biri.
4. Pythagorion Arkeoloji Müzesi:
Pisagor köyünde yer alan bu müze, Pisagor ve Samos antik kentinden çıkarılan tarihi eserlere ve kalıntılara ev sahipliği yapıyor. İçeride bölgeden çıkarılan kil tabletleri, heykelleri ve lahitleri görebilirsiniz. Yaz döneminde 08:00-16:00 arası açık, Salı günleri ziyarete kapalı.
5. Manolates:
Dağ köylerinden biri olan Manolates, Samos’ta gezmekten en keyif aldığımız yerlerden biri. Kokkari ve Pisagor’a kıyasla kalabalıktan uzak, küçük bir yer. Ancak, hem panoramik manzaraları hem de sakin mekanları ile kalabalıktan uzaklaşmak için ideal. Burası Samos’un seramikçileri ile de ünlü köyü aynı zamanda. Gelmişken seramik ürünlere göz atmayı da unutmayın.
6. Panagia Spiliani Manastırı:
Samos’ta gezerken en sevdiğimiz yerlerden biri de Panagia Spiliani Manastırı olmuştu. Pisagor ile Ege Denizi manzarasını birleştiren harika bir açıya bakıyor. Manastırda kayalara oyulmuş bir ibadet ve inziva alanı ile kilise, çan kulesi ve odalar bulunuyor.
7. Eupalinos Tüneli:
Unesco Dünya Mirası korumasındaki Eupalinos Tüneli, MÖ 6. yüzyılda Pisagor köyüne su taşıma amacıyla yapılmış. Zamanında Pisagor’a su bu tüneldeki seramik borular üzerinden taşınıyormuş. Bu tarz yerleri gezmeyi seviyorsanız ziyarete açık; ancak Pazartesi günleri kapalı.
Samos Adası’nda Ne Yenir? Samos Yeme İçme Önerileri
Kahve & Dondurma & Bar: Cavos Cafe Bar Bistro, My House Samos, Storia Dolce Gelato Artigianale, Two Spoons, The Swanky Nomad.
Taverna & Restaurant: Meltemi Restaurant, Taverna Kalliste, My House Samos, Pergamonto, Remataki Restaurant, Yianni’s Ouzeri.
En Güzel Samos Plajları
Samos gezilecek yerler listesinin ardından biraz da plajlara uzanalım! Burası, doğanın içindeki bakir plajları ile bizim Yunan adaları arasındaki favorilerimizden oldu! Derin vadilerle çevrili mükemmel koylar, ister taşlık ister kum plajlar… Yanında da çok para ödemeden alabileceğiniz plaj hizmetleri… Daha ne olsun?
Burada favori plajlarımız Tsamadou ve Lemonakia. Bu ikiliye ek olarak sevdiğimiz tüm koyları ve plajları En Güzel Samos Adası Plajları yazımızda anlattık. Gitmeden önce okumayı unutmayın!
Samos Adası’ndan Gidebileceğiniz Yunan Adaları Hangileri?
Samos, farklı Yunan Adaları’na geçmek için son derece uygun bir ada. Buradan gidebileceğiniz Yunan Adaları arasında Sakız, İkaria, Mikonos, Syros, Fourni, Lipsi, Leros, Kalimnos, Kos ve Rodos gibi birçok seçenek var. Bunların arasında Samos’tan gitmek üzere en popüler olan seçenekler; İkaria ve Mikonos. Samos – Mikonos bağlantısı için Türkiye’den Mikonos’a gidebileceğiniz en kolay ve en kısa yol diyebiliriz.
Yunan Adaları arasındaki geçişler için kullanacağınız feribotlar her gün olmuyor. Haftanın belirli günü gerçekleşen bu seferleri Ferries.gr web sitesinden kontrol edebilirsiniz. Rotanızı feribot günlerine göre belirlerseniz sürprizlerle karşılaşmazsınız.
Samos’a Ne Zaman Gidilir?
Samos Adası doğal plajları ile ünlü. Bu yüzden, adayı yaz sezonunda gezmeniz çok daha iyi olur. Yaz sezonu öncesinde de sakinlik açısından keyifli bir rota oluyor. Ancak, plajlar açılmamış olduğu için plaj hizmeti almak çoğu yerde mümkün değil. Rota tarihlerine tatilden beklentinize ve tercihlerinize göre karar vermek en güzeli.
İdeal yaz tatili için 15 Haziran sonrası en uygun zaman olacaktır. Mayıs sonu ve Haziran başı, rüzgarlı ve yağmurlu havalara denk gelme ihtimaliniz mümkün. Yüksek sezonda adaya talep de çok oluyor. Bu nedenle, ülkeden çıkışta ve girişte, feribota biniş konusunda aksaklıklar ve gecikmeler olabileceğini lütfen unutmayın.
Samos’a Nasıl Gidilir?
Samos Adası, Yunanistan’ın bir adası olduğu için Schengen vizeniz olması gerekiyor. Schengen vizeniz yoksa ama Kuşadası’nda veya Seferihisar çevresinde birkaç gün konaklayacaksanız, gitmek istediğiniz limandan kapı vizesine başvurarak da Schengen vizesi alabilirsiniz. Kapı vizesi uygulamasına pandemi döneminde ara verilip uzun süre boyunca uygulanmadı. 2024 yılında başlaması bekleniyor.
Schengen vizeniz varsa, Kuşadası ve Seferihisar’dan kalkan feribotlarla Samos Adası’na gidebilirsiniz. Kuşadası limanından Samos feribotla 1,5 saat, Seferihisar’dan Samos ise 1 saat 40 dakika sürüyor.
Samos’a gidişle ilgili eklememiz gereken bir not daha var! Adaya giden araçların bildiğimiz kadarıyla tamamı katamaranlardan oluşuyor. O yüzden, yolculuk havaya ve denize göre bol sallantılı geçebiliyor. Denizde sallanmaya duyarlılığınız varsa, Samos’a havanın ve denizin daha sakin olduğu yaz sezonunda gitmenizi öneririz. Sezon dışında katamaranlar gerçekten çok sallıyor. Hoş bir yolculuk olmayacağını söyleyebiliriz.
Feribot biletlerinizi firmaların kendi web sitelerinden veya bu firmalarla anlaşmalı feribot bileti satış sitelerinden alabilirsiniz. İnternetten satın alma haricinde, Kuşadası ve Seferihisar limanındaki acenta ofislerinden de anlık olarak bilet alınabiliyor. Ancak özellikle sezonda son dakikada yer bulmak zor oluyor. Biletlerinizi Kuşadası için alıyorsanız, feribota binmeden önce acente ofisine gidip onaylatmanız gerekiyor. Acenta ofisleri limana 5 dk yürüme mesafesinde oluyor.
Kampanya dönemleri haricinde, Kuşadası – Samos feribotları ayrı günlerde gidiş – dönüş €52. Seferihisar’dan her zaman Samos seferi yapılmıyor. 2023 yaz sezonu için de henüz başlamadı.
Samos’ta Araba Kiralama Gerekli Mi?
Samos, günübirlik gelinecek bir ada değil. O yüzden de burada mutlaka araç kiralamanızı tavsiye ederiz. Eğer araç kiralamayı önceden, internet üzerinden yapmayacaksanız limanların çevresinde şubeleri bulunan acentelerden yerinde kiralama yapabilirsiniz. Bu yöntem, yüksek sezonda anlık olarak araç bulmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, normalin üzerinde bir fiyat ödemeniz de gerekebilir. Planınız netleştikten sonra otelinizi rezerve edip arkasından da aracınızı kiralamak her zaman en iyisi olacaktır.
Samos için internet üzerinden araç kiralarken teslim yerine dikkat edin. Adada 3 liman var, teslim alacağınız acente bu üç limandan birine yakın olabilir. Tavsiyemiz, biletini aldığınız feribot hangi limana yanaşacaksa oradan teslim alacak şekilde rezervasyon yapmanız. Samos Adası için biz daha önce Erturk Lines web sitesi üzerinden, Manos Rent a Car firmasından araç kiralamıştık. Adada araç kiralama için Rentalcars sitesi de bir alternatif.
Samos’ta Nerede Kalınır? Konaklama Tavsiyesi
Samos’ta nerede kalınır diyenler için ilk önerilerimiz adanın en sevdiğimiz köyleri olan Pythagorion ve Kokkari olur. İkisi de hem gezecek yerleri, güzel ve renkli sokakları, hem de mekanları ile zaten favori rotalarımızdan.
Samos’ta konaklama hakkında verebileceğimiz diğer bilgilerin de üzerinden geçelim. Adada üç feribot limanı mevcut. Bunlardan biri Pythagorion’da, biri Karlovassi’de, diğeri ise Samos’un merkezi olan Vathy’de. Karlovassi, genellikle turların tercih ettiği otellerin olduğu bir bölge. Burayı çok tercih etmesek de araba kiralayıp gezecekseniz bu civarda uygun fiyatlı oteller bulabilirsiniz.
Yine liman bölgesi olan Vathy’de de çok sayıda büyük, küçük otel alternatifi var. Mekan anlamında sorun çekmeyeceğiniz bir bölge. Ancak, araba kiralıyorsanız otopark sorunu yaşamanız muhtemel ve genel anlamda güvenlik konusunda eleştiriler olan bir bölge. Biz bu gezide Vathy’de konakladık ve bir sorun yaşamadık. Yine de Samos’taki favori konaklama bölgemiz olduğunu söyleyemeyiz.
Otelinize karar vermeden önce, Samos Adası’nda konaklamak için en güzel bölgeleri anlattığımız ve Samos Adası’ndan otel tavsiyelerinde bulunduğumuz Samos Adası Konaklama Rehberi’mize göz atmayı unutmayın.
Samos’u Gezmek İçin Kaç Gün Gerekir?
Samos gezi rehberimizin son bölümüne geldik! Burası plajları ve doğasıyla ünlü olan bir Yunan adası. Özellikle, Türkiye’den feribotla direkt gidilebilen Yunan adalarının için en yeşil, en zengin doğaya sahip ada. Adanın bakir plajlar ve doğa sporları açısından da ünü göz ardı edilemez. Bu nedenlerle, hakkını vererek gezmek için en az 3-4 günlük bir plan gerekiyor.
4 günlük bir gezi bizce en iyisi. Böylece planınıza hem derin vadiler arasındaki plajları dahil eder, hem de trekking rotaları ile adayı rahatça gezersiniz. Buradan başka Yunan adalarına da geçmeyi düşünüyorsanız 1 haftalık rota organize etmenizi öneririz.
Samos gezilecek yerler listemizi ve ada hakkındaki deneyimlerimizi paylaştığımız Samos Adası Gezi Rehberi’nin sonuna geliyoruz. Tüm gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!
Diğer Yunan Adaları Yazıları:
SAKIZ ADASI GEZİ REHBERİ – SAKIZ’DA GEZİLECEK YERLER
KOS GEZİ REHBERİ – KOS ADASINDA GEZİLECEK YERLER