Isparta’nın Lavanta Kokulu köyü Kuyucak Lavanta tarlaları Temmuz ayı için ülkemizin en güzel turizm noktalarından birisi, biz de Temmuz ayında rotamızı Isparta’ya çevirdik; çünkü Fransa’nın lavanta tarlaları ile ünlü Provans bölgesinin ülkemizdeki örneği Isparta’nın Kuyucak köyünde yaşanıyor ve Anadolu Efes’in Gelecek Turizmde projesi ile desteklenen bu köy 2016’dan bu yana hem ülke ekonomisi hem turizm açısından harikalar yaratıyor.

1975 yılında Isparta’nın ünlü gül tüccarlarından Zeki Konur’un Fransa gezisi dönüşünde Provans’tan getirdiği lavanta köklerini Kuyucak köyündeki ailelere dağıtması ile başlayan masal, bugün ülkemizin lavanta üretiminin %93’ünü karşılıyor. Tabii ki tek bir kişi ya da tek bir tarla sayesinde kazanılmış bir sonuç değil bu; Kuyucak köyündeki herkes lavantalarımızın sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada da tanınması için canla başla çalışıyor.

Bu yüzden Lavanta Kokulu Köy hem kurumlarca hem de bizler tarafından desteklenmeli, ziyaret edilmeli, bol bol anlatılmalı. Çünkü; bu köyü esas güzel yapan fotoğraflara sunduğu harika manzaraları ya da mis kokulu lavantaları değil, birlik olunduğunda bir köyün hayatının ne kadar değişeceği ve çevresine, benzerlerine ne kadar iyi örnek olabileceği.

LAVANTA KOKULU KÖY HAKKINDA

Gül üretimi ile ünlü Isparta’ya lavanta üretimindeki iddiası ile yeni bir kimlik daha ekleyen Keçiborlu’nun Kuyucak köyü herkesin bildiği üzere Lavanta Kokulu Köy olarak tanınıyor. Lavanta Kokulu Köy’ün bugün bu kadar tanınıp her hafta binlerce ziyaretçiyi ağırlamasında ise hem köyün kadınlarının hem de Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle yürütülen Gelecek Turizmde’nin payı var.

Kuyucak köyü; her yıl üç sürdürülebilir projeyi sahiplenip bu köy ya da kasabaları turizm ve markalaşma sürecinde tepeden tırnağa destekleyen Gelecek Turizmde’nin 2016 projelerinden biri. Zaten ‘Lavanta Kokulu Köy’ adı da Gelecek Turizmde desteğini almak için kurula sunulan projenin adı. Lavanta Kokulu Köy ile burada yetişen lavantaların sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada tanınması, yerel halkı üretime teşvik edip yeni kaynaklar oluşturulması, bu sayede köye daha güçlü bir ekonomi kazandırılması ve tabii ki kırsal turizme de katkı sağlamak hedefleniyor.

En güzel tarafı ise Lavanta Kokulu Köy’ün baştan sona Kuyucaklı kadınların elinde büyüyor olması, tamamen onların görev aldığı bir proje olması.

LAVANTA KOKULU KÖY NEREDE

Lavanta Kokulu Köy, Akdeniz Bölgesi illerinden biri olan Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünün diğer adı.

Kuyucak köyü, Isparta merkezden 48 km., bağlı olduğu Keçiborlu ilçesine ise 15 km. uzaklıkta.

ISPARTA LAVANTA TARLALARINA NASIL GİDİLİR

Isparta dışındaki şehirlerden Lavanta Kokulu Köy Kuyucak’a gitmek için iki seçeneğiniz var; biri kendiniz planlama yaparak gitmeniz, diğeri ise tur şirketlerinin düzenlediği tur programlarına katılmak. Ancak, açıkçası Lavanta Kokulu Köy’e turla gitmek için herhangi bir zorunluluğunuz yok. Gitmesi oldukça kolay olduğu için nasıl gidebileceğinizle ilgili tüm detayları aşağıda paylaşalım istedik.

İstanbul’dan Lavanta Kokulu Köy Kuyucak’a kendi aracınızla gelmek için öncelikle Isparta’ya gitmek en mantıklısı. Isparta’ya gelmek için ise Osman Gazi Köprülü Bursa güzergahını ya da köprü parasız Ankara karayolunu kullanabilirsiniz. Biz köprü parası vermemek için Ankara tarafından gitmeyi tercih ettik. Bu yolu seçerseniz; Gebze, Bilecik, Bozüyük, Eskişehir ve Afyonkarahisar tabelalarını takiben 6,5 saatte Isparta’ya ulaşabilirsiniz. Bursa yolunu kullanacak olanlar; Osman Gazi Köprüsü’nü geçtikten sonra, Bursa, Eskişehir ve Afyonkarahisar’ı takiben Isparta’ya ulaşabilir.

Arabayla gidemem daha kısası yok mu diyenler, İstanbul’dan Isparta’ya uçakla da gidebilir.

İzmir’den Isparta’ya kendi aracınızla gitmek için; Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Denizli ve Burdur’u izleyerek 5,5 saatte Isparta’ya varabiliyorsunuz. Bir diğer alternatif; İzmir’den önce Aydın’a gitmek, sonrasında Nazilli, Denizli ve Burdur’u izleyerek Isparta’ya varmak. İkinci yol da 5 saat civarı sürüyor.

Ankara’dan Isparta’ya kendi aracınızla gitmek için de Ankara’dan çıktıktan sonra Polatlı, Konya, Akşehir’i takiben Eğirdir üzerinden 5 saatte Isparta’ya varabilirsiniz.

Eğer ben yol yorgunu olsam da lavantaları göreceğim diyorsanız, navigasyona direkt olarak Kuyucak köyünü de kurabilirsiniz tabii.

ISPARTA MERKEZDEN NASIL GİDİLİR

Isparta merkezden Kuyucak Lavanta Kokulu Köy’e kendi aracınızla ya da toplu taşıma ile gelebilmek mümkün. Kendi aracınızla Kuyucak’a gitmek için merkezden çıkıp, Süleyman Demirel Üniversitesi’ni geçerek, önce Keçiborlu ilçesine gitmeniz oradan da Kuyucak köyüne gelmeniz gerekiyor.

Isparta merkezden Lavanta Kokulu Köy’e toplu taşıma ile gelmek isteyenler ise Isparta Garaj’dan kalkan Keçiborlu Turizm otobüsleri ile köye ulaşabilir. Yalnız bu otobüs hafta sonuna özel, kişi başı 13 TL. Isparta Garaj’dan 10:00, 12:00, 14:00’te kalkıyor, Kuyucak’tan dönüşler ise 13:00, 16:00 ve 19:00’da. Bunun haricinde bir de yine garajdan kalkan minibüler varmış, ancak açıkçası minibüslerle ilgili detaylı bilgiye sahip değiliz.

ISPARTA LAVANTA TARLALARINA NE ZAMAN GİDİLİR

Lavanta Kokulu Köy’e tabii ki her zaman gidebilirsiniz; ancak lavantaların en topirik ve dolgun göründüğü, boylarının en uzun olduğu dönem Haziran ayı ortasından itibaren Temmuz ayının sonuna kadarki süreci kapsıyor. Fotoğrafları garantiye almak ve köyü en renkli zamanında görmek için biz Temmuz ayının birinci ya da ikinci haftasını öneriyoruz; en garantisi bu. Tabii bu dönem herkes için en çok tercih günleri içerdiği için köyü çılgın derecede kalabalık gezeceğinizi de belirtelim. Sonuçta herkes aynı güzellikte fotoğrafı olsun istiyor. 😊

Lavanta hasadı Ağustos başı gerçekleşiyor, bu nedenle bu tarihten sonra Lavanta Kokulu Köy’e gelirseniz lavanta göremeyebilir, üzülebilirsiniz.

ISPARTA LAVANTA TARLALARI YAKINI KONAKLAMA

Gezi esnasında en çok soru gelen ikinci konu da konaklama ile ilgiliydi. Lavanta Kokulu Köy’de nerede kalınır diye merak edenler, köyde pansiyon olarak hizmet veren evlerle ilgili bilgi almak için Lavanta Kokulu Köy Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatif Başkanı Huriye Tezcan ile görüşebilir. Huriye Hanım’a 0542 698 3446’yı arayarak ulaşabilirsiniz.

ISPARTA LAVANTA TARLALARINA YAKIN LAVANTA TARLALARI

Lavanta Kokulu Köy, başta da söylediğimiz gibi aslında Keçiborlu ilçesinin Kuyucak köyü. Gelecek Turizmde projesi ve köyün medyada çok kez yer alması ile ünü giderek arttığından ziyaretçisi de giderek çoğalıyor. Tabii, bu durum zaman zaman yoğun kalabalıklara ve haliyle istediğin gibi fotoğraf çekememe sorununa neden oluyor. Bu gibi durumlarda, ziyaretçiler için oluşturulmuş lavanta tarlalarına girip ‘şöyle bi’ göz atarak’ biraz daha uzaklardaki ve yakınlardaki diğer lavanta tarlalarına gidebilirsiniz.

Bu noktada şunu belirtmekte fayda var; en merkezde bulunan iki tarlada fotoğraf çekmelik birçok dekor sizi bekliyor; ancak buralar hafta sonları çok ama çok kalabalık ve insansız bir fotoğraf çekilmeniz çok zor. İmkanınız varsa, hafta içi gezmek kesinlikle çok daha iyi olur. Aksi durumda aşağıdaki köylere de bakmanızı öneririz.

Lavanta Kokulu Köy yakınında gidebileceğiniz lavanta tarlası görmelik diğer köyler arasında Kuşçular, Çukurören ve Yeşilyurt da yer alıyor. Burdur’a yolunuz düşecekse, buradaki Akçaköy Lavanta Deresi’ne de uğrayabilirsiniz.

LAVANTA KOKULU KÖY’E YAKIN GEZİLECEK YERLER

Lavanta Kokulu Köy’e gelmişken, gezinizi iki günlük düşünüp Isparta’daki Eğirdir Gölü’nü ve Burdur’daki Salda Gölü’nü de mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Hatta, ilk gününüze Eğirdir Gölü ile Lavanta Kokulu Köy’ü planlayabilir, ikinci gününüzde ise sabah erkenden Burdur’a giderek önce Sagalassos antik kentini, akabinde de Salda Gölü’nü gezebilirsiniz.

Salda Gölü’nde Ne Yapılır: Salda Gölü Gezi Rehberi yazısı için tıklayın.

Lavanta Kokulu Köy ve Isparta ile ilgili diğer tüm fotoğraf ve notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından, #journavelakdeniz etiketine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!