Kazdağları gezilecek yerler ve en güzel Kazdağları köylerini anlattığımız yazımıza hızlı bir giriş yapıyoruz! Görkemli doğası ve sakin ortamı ile adım attığımız an sakinlediğimiz, oksijen bolluğu ile dünyanın ilk üçünde yer alan Kazdağları bölgesindeyiz! Burası bizim Türkiye’de gitmeyi en sevdiğimiz yerlerden biri. Üstelik tek özelliği yemyeşil coğrafyası da değil! Bu arada, Kazdağları kültürel ve tarihi anlamda da oldukça zengin bir yer. En güzel Kaz Dağları köylerini anlattığımız bu yazıda, köyler hakkında gezi notlarımızı bulabilirsiniz.
Antik Çağ’ın İda’sı, Yunan Mitolojisi’nden günümüze uzanan efsanelerin merkezi… Kazdağları’ndaki milli parklar, kanyonlar ve tarihi noktalar arasında gezmek gerçekten de insana çok iyi geliyor. Tüm bu planların yanına, yemyeşil doğasıyla Kazdağları köylerini de eklemek lazım tabii.
Bol yeşil, bol oksijen, geçmişten günümüze uzanan taş evler, Türk ve Rum kültürünü bir araya getiren dokular ve lezzetli yemek molaları… İşte bizim için Kazdağları köylerinin kısa bir özeti! Bu yazıda, mutlaka görmeniz gereken Kazdağları köylerini listeledik. Gezinizi planlarken yardımcı olması dileğiyle!
Başlamadan Önce Bu Rotadan Diğer Yazılarımız:
KAZDAĞLARI GEZİLECEK YERLER: 14 NOKTA İLE MİLLİ PARK, KÖYLER VE KANYONLAR
KAZDAĞLARI’NDA NE YENİR: 13 MEKAN İLE YEME İÇME ÖNERİLERİ
KAZDAĞLARI KÖYLERİ
Kazdağları’nın doğası kadar köyleri de ünlü. Kazdağları eteklerinde kurulu bu şirin köyler, uzun yıllar Rumların, Türkmenlerin ve Oğuz’ların farklı boylarından gelen toplulukların birlikte yaşadığı, zengin bir kültüre ortaklık ettiği yerler olmuş. Kazdağları eteklerinde, büyüklü küçüklü çok sayıda köy var. Yazının devamında birkaçını özetleyelim.
1. KAZDAĞLARI ADATEPE KÖYÜ
Eski bir Rum köyü olan Adatepe, koruma altında olduğu için geleneksel Rum tipi taş ev mimarisini günümüze kadar taşıyabilmiş. Geçmişte köyün nüfusu oldukça kalabalıkmış, 60’lı yıllarda terk edilene dek de nüfusun çoğu Rumlardan oluşuyormuş. Uzun süre Türkler ve Rumlar bir arada yaşamış, sonrasında köyde yaşam giderek azalmış. Ne zaman ki Ayvalık’ın Yeniçarohori köyünde olduğu gibi bir grup aydının köye gelip bir düşünce merkezi kurmuş. İşte o zaman Adatepe’nin ünü de eski günlerine kavuşmuş.
Adatepe sokaklarında gezintiye çıkıp köy meydanındaki kafelerde buranın klasiği olan otlu dondurma molası vermek buranın klasiklerinden. Tüm sokaklarına girip dolaşarak 1-2 saatte burayı gezebilirsiniz. Bu arada, yeme içme konusunda güzel alternatifler arıyorsanız otellerin restoranlarına bakmanız iyi olur. Küçük bir köy olduğu için çok da fazla seçenek bulunmuyor.
Adatepe’deki en güzel mimarilerden biri de köyün tarihi ilk okulu olan Taşmektep. 80’li yılların başında bir grup aydının okulu restore edip yeniden açmasıyla, bina bugün bir etkinlik ve atölye merkezi olarak hizmet veriyor. Adatepe çevresinde görebileceğiniz diğer turistik noktalar arasında; Adatepe Zeytinyağı Müzesi ve Zeus Altarı var.
2. KAZDAĞLARI YEŞİLYURT KÖYÜ
Yeşilyurt; Kazdağları köyleri arasında en sevilenlerden biri. Türklerle Rumların uzun süre bir arada yaşadığı bir köy. Bu yönden Adatepe’ye çok benziyor. Eski adı Büyük Çetmi olan Yeşilyurt köyü, Kazdağları’nda göçebe olarak yaşayan Türklerin kurduğu otantik köylerden. Buranın mimarisi de Rum tipi taş evlerden oluşuyor; çünkü zaten bu evleri de yapanlar Rumlar. Rum halkının köyden çıkışı da mübadele dönemine denk geliyor.
Yeşilyurt, en bilinen ve en turistik Kazdağları köylerinden biri. Haliyle köydeki çoğu taş konak da butik otel olarak hizmet veriyor. Yeşilyurt’un ara sokaklarında gezinmek çok keyifli, ayrıca çok da fotojenik bir yer. Yeme içme için meydandaki çay bahçesini, çevresindeki kafe ve restoranları ya da otellerin kendi restoranlarını tercih edebilirsiniz. Meraklısı için köyün en yukarısında yer alan bir otelin küçük bir de teknoloji müzesi var. Köyü rahat rahat gezmek için 2 saat yeterli olur.
3. KAZDAĞLARI ÇAMLIBEL KÖYÜ
Çamlıbel, Adatepe ve Yeşilyurt köyleri ile birlikte Kazdağları’nın en turistik köylerinden. Aslında adını biraz da Tuncel Kurtiz’in ve kayınbiraderi Erhan Şeker’in işlettiği Zeytinbağı Otel ile duyurmuş diyebiliriz. Zeytin ağaçları ile çevrili Çamlıbel, Tuncel Kurtiz’in mezarına da ev sahipliği yaptığı için ayrı bir önem taşıyor. Genel anlamda, Yeşilyurt ve Adatepe köylerine kıyasla daha sakin olduğunu söylemek mümkün. Köyde çeşitli konaklama alternatifleri, kafeler ve tasarım butikleri mevcut.
4. KAZDAĞLARI TAHTAKUŞLAR KÖYÜ
Kazdağları’ndaki Türkmen köylerinden biri olan Tahtakuşlar için Adatepe ve Yeşilyurt ile kıyaslandığında çok da turistik diyemeyiz. Genel mimari açısından, Adatepe ve Yeşilyurt’daki taş ev yapısı burada çok hakim değil. Oğuz Türkleri’nin Tahtacılar boyundan gelen grubun buraya yerleşmesi ve esas olarak ahşapla ilgilenmesi üzerine köyün adı Tahtakuşlar olarak kalmış.
Eski dönem Türkmen geleneklerini büyük oranda sürdürdükleri için bazı kaynaklarda ‘şaman köyü’ olarak bahsedildiğini görebilirsiniz. Köy, Tuncel Kurtiz’in öldüğünde gömülmek istediği yer olarak ünlense de aslında çok iyi bir etnografya galerisine ev sahipliği yapıyor. Galeri, Şaman kültüründen gelen Türkmen mirasını korumak ve yaşatmak amacıyla, Tahtakuşlar’da doğan öğretmen Alibey Kudar tarafından kurulmuş. Ek olarak, ülkemizin de ilk özel etnografya galerisi.
5. KAZDAĞLARI ZEYTİNLİ KÖYÜ
Akçay’a 2 km mesafedeki Zeytinli, Kazdağları’nda sevilen bir diğer köy. Aslında bu köyü, Zeytinli Rock Festivali’nden hatırlarsınız. Çünkü, festival bu köyün sahilinde gerçekleşiyordu. Akçay’a olan yakınlığı ile özellikle yaz aylarında sakinliği için tercih ediliyor. Ayrıca, plajı da aynı şekilde Akçay’a kıyasla daha temiz ve huzurlu.
Zeytinli’ye yakın gezilecek yerler arasında Sutüven Şelalesi ve Hasanboğuldu var. Kazdağları gezi planınıza bu iki yeri ekleyecekseniz, sonrasında Zeytinli köyünü de gezebilirsiniz. Daha hoş görüntüler için plajdan uzaklaşıp köy içinde ilerlemeyi unutmayın.
6. KAZDAĞLARI MEHMETALAN KÖYÜ
Zeytinli’nin hemen sonrasında, en güzel Kazdağları köylerinden biri olan Mehmetalan var. Biz Mehmetalanı gezilecek yerlerinden çok doğası ile seviyoruz. Zaten yemyeşil ortamı ve dere kenarı kamp işletmeleri ve butik otelleri ile oldukça popüler bir lokasyon olmuş durumda. Kano, sal, yürüyüş ve bisiklet gibi aktivitelerden hoşlanıyorsanız, bunları Mehmetalan çevresinde gerçekleştirebilirsiniz.
Köyün ana geçim kaynağı zeytincilik olduğu için bol bol zeytin ağacı göreceksiniz. Bazı evlerin önünde açılan tezgahlardan zeytin ve zeytin ürünleri de alabilirsiniz. Zengin bitki örtüsü, doğa ile iç içe konaklama imkanları ve kampçılar için uygun ortamı var. Aslında, Mehmetalan için gelişmekte olan bir ekoturizm noktası demek de mümkün.
7. KAZDAĞLARI KÜÇÜKÇETMİ KÖYÜ
Kazdağları köylerini gezerken bize en çok önerilen köylerden biri Küçükçetmi olmuştu. Adatepe ve Yeşilyurt’un çok daha turistik olduğunu düşünürsek, Küçükçetmi bu eksenin biraz dışında kalan noktalardan ve haliyle dokusu çok daha fazla korunmuş.
Zamanında Oğuz boyları tarafından kurulan bu köyde, Türkler ve Rumlar mübadele dönemine dek beraber yaşamış. Bu yüzden; Küçükçetmi sokaklarında hem Rumlar’dan kalan taş evler hem de Türklerin ahşap evleri yer alıyor. Eski yapı neredeyse tamamen korunduğu için sokaklarında gezintiye çıkmak, hafiften zamanda yolculuğa çıkmak gibi. Köyde bir de tarihi Afrodit Kaplıcası var.
Küçükçetmi ile Kazdağları Gezilecek Yerler ve En Güzel Kazdağları Köyleri yazımızın sonuna geldik. Tüm gezi notlarımıza ve fotoğraflarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!