Vietnam uçuşlarımız Doha aktarmalı olunca, aktarma süremizi uzun tutup Doha’yı görme fırsatı bulduk. Tam bu geziden önce de Katar Turizm Ofisi’nin bir davetiyle bir etkinliğe katılmıştık. Bu etkinlik sayesinde Katar ve Doha ile ilgili derinlemesine bilgiler edindik. Zaten Katar Turizm Ofisi ile buluştuğumuz günden beri de yolumuzu başkent Doha’ya düşürmenin planlarını yapıyorduk. Vietnam seyahatimiz de özetle Doha gezimizin bahanesi oldu ve sonunda Katar’a da bir adım atmış olduk! Döner dönmez de Katar gezilecek yerler listemizden oluşan detaylı Katar Gezi Rehberi’mizi hazırladık. Rehberde aynı zamanda Katar hakkında en sık sorulan soruları da bulacaksınız.
Katar ve Doha Gezilecek Yerler yazımıza başlamadan önce; Katar Turizm Ofisi buluşması sonrası hazırladığımız yazıyı da paylaşmak isterim. Bu yazıda aklınızdaki sorulara cevap bulabilirsiniz.
VİZESİZ KATAR’A GİTMEK İÇİN 10 NEDEN
Katar Gezilecek Yerler
1. Souq Wakif / Wakif Çarşısı:
Souq Wakif, en kısa haliyle Doha’nın geleneksel pazar yeri. Doha’nın eski şehir merkezinde kurulu olan bu çarşı, Katar’da Arap ve Orta Doğu kültürü ile tanışmak için geleceğiniz yer aslında. 2003’te çıkan yangında tamamen hasar görünce aslına uygun, yeni baştan yapılan bir çarşı. Ahşap işçiliği, Bedevi giysileri, halıcılık, nargile, tütsü, hediyelik ve el işlemeleri Souq Wakif’da bulabileceklerinizden bazıları. Çarşıda gezerken aynı bizim Eminönü’nde olduğu gibi bol bol baharat ve kurutulmuş meyve satıcısına rastlıyorsunuz. Şaşırtan kısmı ise çok sayıda sanat galerisine de ev sahipliği yapıyor oluşu.
Falcon Souq
Adından da anlayacağınız gibi burası Şahin Pazarı. Şahinler Katar kültüründe çok değerli, burada da satışı yapılıyor. Görmeniz gereken yerlerden biri diyemeyeceğiz, bu tarz hayvan satılan dükkanlara zaten karşıyız. Buranın geleneği olduğu için neymiş bu dersiniz diye belirtelim istedik. Bu arada Souq Wakif’da kuş ve şahinlerle ilgili çok sayıda da dükkan var.
Souq Wakif’da Yemek
Çarşıda çok sayıda yeme içme mekanı var. Özellikle Fas, İran, Lübnan gibi ülkelerin mutfaklarını denemek için oldukça iyi alternatifler mevcut. Ancak Doha, yeme içme açısından oldukça pahalı bir şehir. Bu bölgede uygun fiyatlı mekan olarak tek tavsiyemiz Zaatar w Zeit.
2. Doha Corniche Caddesi:
Doha’nın gökdelenlerle süslü manzarasını izlemek ve fotoğraflamak için gelmeniz gereken yer burası. Corniche, Doha Körfezi yanında 7 km boyunca uzanan bol palmiyeli bir yol. İzmir’in Kordon’u gibi diyebiliriz aslında. Cadde üzerinde kıyıdaki tur teknelerini, İslam Eserleri Müzesi’ni ve parkını, rekreasyon alanlarını ve sonunda da plajları görebilirsiniz.
3. İslam Eserleri Müzesi & MIA Park:
Doha gezilecek yerler arasında en merak ettiğimiz yerlerden biri İslam Eserleri Müzesi’ydi. Louvre Müzesi’nin piramitini tasarlayan I.M. Pei’nin tasarımı olan mimarisi ile Corniche Caddesi’nde resmen parıldayan bir müze. Koleksiyonu, İslamiyet’in hakim olduğu topraklardan çeşitli eserleri içeriyor. Zemin katında süreli sergiler var. İkinci ve üçüncü katlarında da kalıcı koleksiyonunu yer alıyor. Müzeye gittiğinizde, gökdelenlerin dizili olduğu West Bay manzarasına karşı kahve keyfi de yapmak mümkün.
Müzeye giriş ücretsiz. Hakkını vererek gezmek için yaklaşık 3 saate ihtiyacınız olduğunu baştan söyleyelim. Ayrıca, avlusunun manzarası da gerçekten çok hoş. Müze gezisi sonrasında sağ tarafına doğru yürüyerek MIA Park’ta da gezin. Ek olarak, parktaki golf arabaları ile ücretsiz olarak ilk noktanıza geri dönebilirisiniz. Katarlılar yürümeyi sevmediği için parkta böyle bir hizmet var. Zenginlik işte…..
#iyibilgi: Müzeye giderken aşağıda bahsettiğimiz Katar’da Giyim başlığındaki önerileri dikkate almanız iyi olur.
4. The Pearl:
Doha’nın en popüler yerlerinden biri de The Pearl bölgesi. Aslında burası yapay bir ada. Halihazırda yeterince lüks bir şehir olan Doha’ya, inci formunda bir ada inşa edip etrafını deniz kıyısı villalarla, süper lüks rezidanslarla, beş yıldızlı otellerle, marinalarla ve lüks mekanlarla doldurmuşlar. Adı da Katar’ın inci ticaretinin önemli merkezlerinden biri olmasından geliyor.
The Pearl’ün inşa edilmesindeki temel nedenlerden biri ise ülkeye yeni bir yatırım alanı oluşturmak. Yani; isteyen yabancılar buradan ev alabilsin, burada oturabilsin… Özetle, Katar devletine yatırımda bulunabilsin diye. Konu buraya gelmişken belirtmekte fayda var. Doha’da yabancılara belirli yerler haricinde mülk satışı yapılmıyor. İşte, the Pearl izin verilen dört bölgeden biri.
5. Katara Kültür Köyü:
Burası aynı Souq Wakif’da olduğu gibi eski Katar mimarisini Orta Doğu dokusu ile birleştiren büyük bir alan. Aynı zamanda, şehrin etkinlik ve sosyal yaşam merkezi. Doha’yı gezerken sanata verilen önemi göz ardı edebilmek pek de mümkün değil zaten. Bu yüzden, Şeyh Hamad bin Halife Al Thani tarafından kurulan Katara Kültür Köyü’nü görünce de aslında pek şaşırmayacaksınız.
Bu köy de hem Katar’in turistik ve kültürel bilinirliğini artırmayı amaçlıyor hem de Katarlı ve uluslararası sanatçılara gerekli performans alanını sunuyor. Sergilere, performanslara, konserlere ek olarak içeride özellikle uğramanız gereken yerler de mevcut. Bunlardan bazıları Güvercin Kuleleri, Katara Camii ve Katara Plajı. Bu arada, farklı mutfaklara ait birçok kafe ve restoran da var. Giriş ücretsiz.
6. Education City
Katar Eğitim, Bilim ve Toplum Gelişimi Vakfı’nın bir girişimi olarak kurulan Education City, Doha’nın merkezinden uzak bir noktada üniversite kampüslerini, eğitim kurumlarını ve araştırma merkezlerini bir araya toplam için oluşturulmuş bir merkez. Biz de Education City içindeki iki noktayı Katar’da Gezilecek Yerler listemize eklemek istedik.
Mathaf: Arab Museum of Modern Art
Arap vizyonunu hem klasik hem de modern sanat ile bir araya getiren müze. 1840’lı yıllardan günümüze dek korunan 6.000’in üzerinde eser içeriyor. Girişi ücretsiz. İslam Eserleri Müzesi’nden ücretsiz servis imkanı bulunuyor.
Qatar National Library
Katar’ın aşırı çağdaş bir yaklaşımlı güzel kütüphanesi. Okuma eylemini tüm Katar nüfusu için ilham verici ve kolay erişilebilir bir hale getirmek amacıyla tasarlanmış. Her şeyin über teknolojik olduğu kütüphanenin insansız çalışabilmesi için farklı sistemler mevcut. Hatta, alınan kitaplar için insan çalışmayan bir iade sistemi bile var burada. Girişi ücretsiz. Gerçekten çok hoş bir yer ve Doha gezilecek yerler listemizin favorilerinden.
7. Katar Çöl Safarisi:
Topraklarının yarısından fazlası çöllerle kaplı olan Katar’a gelmişken çöl safarisi deneyimini yaşamadan dönmenizi istemeyiz. Katar Çöl Safarisi, Doha’ya 45-60 dakika uzaklıktaki Mesaieed’den başlayarak yapılıyor. Ancak, safariyi yapmak için Doha’dan mutlaka bir tur ile anlaşmanız gerek. Katar Çöl Safarisi turları 4 saatlik, 8 saatlik ya da kamp alanlarındaki Bedevi çadırlarında konaklamalı olarak yapılabiliyor. Oldukça keyifli bir aktivite olduğunu söyleyebiliriz.
Çöl safarisi deneyimi hakkında detaylı bilgi almak isterseniz yazımız: KATAR ÇÖL SAFARİSİ: DOHA’DA ÇÖL DENEYİMİ
Doha’dan çöl safarisi turu için yerinizi buradan ayırtabilirsiniz. Aynı tur şirketinin farklı programları da var ve oldukça iyiler.
8. National Museum of Qatar
Sıra geldi Doha gezilecek yerler arasında ışıldayan başka bir noktaya! Katar’ın sanata verdiği değerin bir yansıması olan ulusal müzenin mimari tasarımı Louvre Abu Dhabi’nin de tasarımcısı olan Jean Nouvel’e ait. Katar yine hiçbir masraftan kaçınmamış ve Nouvel de çöl gülünden esinlenerek bu müzeyi tasarlamış. İçinde 11 farklı galeri var. Koleksiyonu da Katar ve Orta Doğu tarihi ile ilgili eserleri içeriyor. Burada ayrıca Katar, Irak, Suriye gibi ülkelerden birçok önemli çağdaş sanatçının çalışmaları da mevcut.
Katar’da Alışveriş
Katar ve Doha gezilecek yerler listemizin ardından alışveriş konusuna da bir adım atalım. Katarlılar için alışveriş tam anlamıyla bir spor. Bu yüzden şehrin her yerinde koca koca alışveriş merkezleri bol miktarda var. Örneğin, Doha’daki Hamad Uluslararası Havalimanı da dev bir avm’den farksız olduğu için alıştırma turlarınızı burada yapabilirsiniz. En sevilen alışveriş merkezleri de Villaggio, Ezdan Mall, Lagoona Mall, Doha Festival City ve Mall of Qatar. Geleneksel ürünler için de Souq Wakif ve çevresi önerimiz.
Doha ve Katar Hakkında Bilgiler
1. Katar ve Doha Hakkında Bilgiler:
Katar, petrol ve doğal gaz rezervleri sayesinde bugün dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Geçmişi de aslında bağımsızlığını ilan ettiği 1971 yılına uzanıyor. Çok yeni bir ülke olan Katar’ın nüfusu yaklaşık 2,5 milyon ve bunun da %40’a yakını başkent Doha’da yaşıyor. Katar’ın tüm nüfusu, İstanbul’un altıda birine eşit. Bu az nüfus da haliyle ülkede inanılmaz bir refah ortamı oluşturuyor. Monarşik emirlik sistemi ile yönetilen bir ülke.
2. Katar’da Göçmenlik:
Katar, zenginliğini boşa harcayan bir ülke asla değil. Petrol ve doğal gaz konusunda günden güne ilerlerken, bir de ekonomilerindeki sürdürülebilirliği korumak için başka alanlarda da yatırım yapmaya başlamışlar. Ancak, hem nüfusları az hem de mevcut zenginliklerinden ötürü Katariler çalışmaya pek de ihtiyaç duymuyor. Bu yüzden de Katar; sunduğu iyi koşullarla göçmenlerin ve expat’ların Orta Doğu’da en çok tercih ettiği ülkelerden biri.
Şu an, Katar halkının %40’ının yaşadığı Doha’da, toplam nüfusun %80’ini de hem Avrupa’dan hem Afrika’dan gelen göçmenler oluşturuyor.
3. Katarlılar Neden Beyaz Giyiyor:
Soru biraz garip oldu ama bu konuya da bir açıklık getirelim. Katarlı erkekler kendilerini göçmenlerden ayırmak için daima beyaz kanduralardan giyiyor. Gittiğinizde esas Katar halkını üzerlerine giydikleri bu beyaz kanduralardan tanıyabilirsiniz.
4. Katar Mimarisindeki Aşırı Zenginlik:
Ülkenin yeniliği ve zenginliği her halinden belli. Özellikle de Doha’nın mimarisi tam anlamıyla bir modernizm şov. Şehrin her yerinden gökdelen ve lüks mimari fışkırıyor. Fışkırmayan yerlerinde de zaten koca şantiyeler var.
5. Katar ve Doha’daki Aşırı Temizlik:
Bugüne kadar onlarca ülke gördük. En moderni diyeceğimiz İskandinavya ve Singapur’da bile böyle bir temizlik yok. Doha’nın her köşesi temizlikten parlıyor resmen! O caddeler, binalar günde kaç kere süpürülüp siliniyor, inanın bilemiyoruz. Hani sokaklar evlerden temiz, öyle diyelim.
6. Katar’da Ne Giyilir & Doha’da Giyim:
Doha’da ne giyeceğiz, Katar’da kadınlar ne giyiyor, nasıl giyiniyorlar diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Katar kadınlarının çoğu çarşaf giyiyor; ancak turistler için böyle bir zorunluluk yok. Hatta, kadın turistlerden sokağa çıkarken baş örtüsü takması da beklenmiyor. Ancak, sonuçta gittiğimiz ülkenin kültürüne saygı duyarak giyinmeniz de sizin daha rahat etmenizi sağlar.
Kısa şortlar, mini etekler, uzun ya da kısa taytlar, çok fazla dekolte içeren kesimde elbise ya da bluzlar Doha’da sokakta gezerken giymemeniz gerekenler. Bol pantolon, vücut hatlarını belli etmeyen etek ve elbiseler, mümkünse diz altında biten etek ya da elbise geziniz esnasında sizi rahat ettirir.
Genel olarak halka açık alanlarda erkeklerden pantolon ya da diz altı şort giymesi, kadınların diz altında etek ya da pantolon giyip omuzlarını kapatacak bir bluz ya da gömlek giymesi bekleniyor. Otel içinde, otel restoran ve barlarında tabii ki böyle bir durum da söz konusu değil. Otelde istediğinizi giyebilirsiniz ama bizce siz yine de abartmayın.
7. Katar’da Alkol Kullanımı:
Katar’da alkol kullanımı çoğu yerde yasak ve çok kısıtlı. Ancak, alkol ruhsatı bulunan uluslararası restoranlardan bazılarında ve özellikle 4*-5* uluslararası otellerin barlarında alkol satışı yapılıyor. Turistlerin alkol kullanımı için genellikle Hilton, Sheraton, InterContinental gibi zincir otellerin barları öneriliyor. Ancak, bu mekanlarda da alkol fiyatları oldukça yüksek.
8. Katar’da Toplu Taşıma ve Doha’da Ulaşım:
Katar’da ve Doha’da toplu taşıma namına hiçbir şey göremeyeceksiniz. Zaten o kadar zengin bir ülkeye gidiyorsunuz ki herkesin kendi arabası, hatta Katarlı ailelerinin en az iki ya da üç arabası var. Böyle bir zenginliğin içinde de haliyle kimse toplu taşımaya ihtiyaç duymuyor.
Turistler için en iyi seçenek gitmeden önce telefonlara Uber ve Careem uygulamalarını indirmek. Biz, havalimanından itibaren Uber kullanıp çok da memnun kaldık. Ulaşım fiyatları Doha’nın standartlarına göre oldukça normal.
9. Katar Pahalı Mı?
Evet, Katar da Doha da bizim standartlarımıza göre oldukça pahalı. Özellikle, yeme içme mekanlarında bunu hepten hissediyorsunuz. Genel bir ortalama var ancak uygun bütçeli kafe ve restoranlar da mevcut tabii ki.
10. Katar’da Para Birimi & Para Bozdurma:
Katar’ın para birimi Katar Riyali. Biz yanımızda Amerikan Doları götürdük ve Doha’ya indikten sonra havalimanındaki banka gişesinden paramızı Katar Riyali’ne çevirdik. Katar’da para bozdurmak için yanınızda pasaportunuzun olması gerekiyor. Para bozdurma, çevirme işlemi otellerden de yapılabiliyor.
Katar Vize İstiyor Mu?
Katar, Türkiye’den turist vizesi istemiyor. İçinde Türkiye’nin de bulunduğu 80 ülkenin vatandaşı Katar’a 30 güne kadarki turistik geziler kapsamında vizesiz olarak giriş yapabiliyor.
Üstelik, ülkeye giriş yapmadan önceki süreçte de herhangi bir form doldurmanıza da gerek yok. Ancak; ülkeye giriş esnasında kalacağınız otelin ve dönüş uçuşunuza ait rezervasyon bilgilerinin elinizde çıktı olarak bulunması iyi olur. Böylece, polis herhangi bir bilgiye ihtiyaç duyduğunda hızlıca gösterebilirsiniz.
Ayrıca, Qatar Airways ile olan uçuşlarınızda aktarma noktanız Doha ise ve ikinci uçuşunuz için 5 ila 96 saat arasında vaktiniz varsa Qatar Airways’in sunduğu Transit Vize imkanını kullanarak Doha’ya vizesiz giriş yapabilirsiniz.
Katar’a Nasıl Gidilir? Doha Türkiye’den Kaç Saat Uzaklıkta?
Katar, İstanbul’dan uçakla 4 saat mesafede. Ancak buraya başlı başına seyahat organize etmek yerine bir Asya uçuşu ile birleştirip gezmek en mantıklısı. Bu tarz bir geziyi aktarmalı uçuşunuzu Çoklu Uçuş (ya da Multi City) şeklinde alarak organize edebilirsiniz. Bu arada Qatar Airways’in Doha için dönem dönem konaklama kampanyaları da oluyor.
Doha’ya Ne Zaman Gidilir?
Doha’ya gitmek için en uygun zaman Eylül ve Mart ayları arası. Nisan ortasından itibaren hava sıcaklığı 30 derecenin üzerine çıkıyor. Hatta, Haziran ve Temmuz aylarında 55 derecelere bile ulaşıyor. O yüzden, en ideali Türkiye’nin kış dönemi.
Katar’da Gezilecek Yerler: 8 Nokta ile Detaylı Doha Gezi Rehberi yazımızın sonuna geldik. Tüm gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!