Geçmişi yüz binlerce yıl öteye uzanan, yüzyıllar boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay; aynı zamanda ülkemizin en lezzetli şehirlerinden de biri. Farklı kültürlerden birçok insanı, yaşam kültürünü, anlayışı ve haliyle birçok mutfağı bir araya getiren Hatay’a gidiyorsanız bilin ki tadacaklarınız gördüklerinizden çok daha fazla olacak.
Sonuçta, 2017 yılında UNESCO tarafından Gastronomi Şehri seçilen bir şehirden bahsediyoruz; aksi mümkün bile olamaz. Bu yüzden, şimdi koltuğunuza oturun, kemerlerinizi sıkıca bağlayın ve bu yazıyla Hatay’ın zengin lezzetleriyle tanışmaya hazır olun!
HATAY’DA NEREDE NE YENİR
Hatay deyince akla ilk olarak künefesi, mezeleri, döneri ve kebapları ile gurme bir gezi geliyor. Tabii, konuyu böyle sınırlamamak lazım; çünkü mutfak anlamında gerçekten çok fazla alternatif sunan bir şehirden söz ediyoruz. O kadar çok seçeneğe sahip bir mutfak ki Hatay’a sadece yemek yemeye gelenler, gezmeye gelenlerden fazla.
Hatay gezinizi 2-3 gün olarak planlayacağınızı düşünerek, buraya gelip de tatmadan dönmeyin dediklerimizi listelemek istedik. Bizim önerimiz; gittiğiniz her yerde söyleyeceklerinizi paylaşımlı tatmanız, kebap ve döner siparişlerinizi mümkünse yarım porsiyon sipariş etmeniz. Böylece farklı mekanlarda birçok şey deneme şansınız olur. Lafı çok uzatmadan, Hatay’da yeme içme önerilerimize hızlı bir geçiş yapıyoruz.
1. HATAY DÖNERİ:
Hatay döneri, en az Hatay künefesi kadar ünlü. Bildiğimiz dönerlere pek benzemeyen, etin lezzetini sonuna kadar aldığınız, soslu, soğanlı ve acılı bir lezzeti var. Döner, bu şehirde o kadar ünlü ki geziniz esnasında, özellikle Antakya sokaklarında adım başı bir dönerciye rastlamanız çok olası. Hal böyle olunca, Hatay’a gelir gelmez ayağımızın tozuyla biz de şu dönerin tadına bir bakalım istedik. Adını çok duyduğumuz, birçok kaynakta okuduğumuz Dönerci Tacettin Usta Hatay’daki ilk durağımız oldu.
Hatay’da Döner Nerede Yenir
Dönerci Tacettin Usta:
Dönerci Tacettin Usta, Antakya’da bir ara sokakta yer alan nostaljik dükkanında hizmet veriyor. Kendisi biraz prensipli; elinizi kolunuzu sallaya sallaya gidip de boş bir masaya oturup sipariş veremiyorsunuz. Tacetttin Usta’nın dönerinden tatmak istiyorsanız, önce dükkanına gidin ya da telefonla arayın, kaç kişi olduğunuzu ve ne zaman gelebileceğinizi sorarak randevu isteyin, size bir saat verilecek, o saatten 5-10 dakika önce dükkanda olun ve siparişinizi verin, işte bu şekilde kendisinin elinden döner yemeniz mümkün. Bu konuda da son derece ciddiyiz, vakti zamanında Hatay valisine randevu almadan geldiği için döner servis etmediği bile söyleniyor. 🙂
Biz zaten ilk günümüzü Antakya sokaklarına ayırdığımız için ilk iş Dönerci Tacettin Usta’nın yolunu tuttuk, dükkanda bizi oğlu karşıladı, randevumuzu istedik ve bize verilen saate kadar biraz daha merkeze yürüyüp o arada başka bir dönerci denemeye karar verdik. Bizce aşırı mantıklı bir plan oldu, size de tavsiye ederiz. 🙂
Saatimiz geldiğinde dükkanda ve masamızdaydık; tadımlık söylediğimiz yarım porsiyon dönerimiz ve yarım döner dürümümüz 10 dakika içinde servis edilmişti. Şunu söyleyeyim; Tacettin Usta’nın döneri bugüne kadar yediğimiz en lezzetli dönerler içinde ilk ikidedir.
Mısırlı Döner:
Dönerci Tacettin Usta’daki sıramızı beklerken yaklaşık 1 saatimiz vardı. O arada tuttuk çarşının yolunu, istikamet Mısırlı Döner. Burası da Hatay’da döner dendiğinizde Abdo ile en çok önerilen yerlerden biri. Hikayesi ise şöyle; Abdo Usta çarşıda Abdo adıyla bir dönerci açıyor ve döneri çok seviliyor; ancak daha sonra dükkandan isim hakkını devredip çıkıyor ve hemen yanındaki boş dükkanda Mısırlı adıyla yeni bir dönerci açıyor. İşte o çok önerilen Abdo Usta’nın döneri asıl olarak şu an Mısırlı’da tadılabiliyor.
Burada herhangi bir randevu durumu yok; direkt olarak gidip oturabilirsiniz. Biz burada da yarım porsiyon gibi olan ince dürümden istedik, tadımlık derseniz ona göre getiriyorlar. Mısırlı Döner de gayet lezzetliydi ama favorimiz Tacettin Usta. Siz yine de oradaki sıranızı beklerken bi’ gelip tadın bizce. 2 yarım dönerle 2 ayrana 25 TL ödediğimizi ekleyelim.
2. HATAY HUMUSU:
Bizim meze olarak bildiğimiz humus, Hataylılar için kahvaltının hası. Bu yüzden aşağıdaki iki humusçuya sabah erkenden kahvaltı için gitmenizi öneririz. Ne demişler; ‘When in Rome, do as the Romans do’, yani Roma’da isen Romalı gibi davran. 🙂 Siz de Hatay’a gelmişken onlar gibi yapın ve bir sabah kahvaltınızda bu pürüzsüz humusların tadına bakın.
Hatay’da Humus Nerede Yenir
Humusçu İbrahim Usta:
Buraya geldiğinizde muhtemelen hayatınızda göreceğiniz en konuşkan usta ile tanışacaksınız. İbrahim Usta’nın dükkanına adım attığınız ve ‘günaydın’ dediğiniz saniye itibariyle başlıyor anlatmaya; 30 yıla yakındır humus yaptığını, Humus’u Lübnan’a çalışmaya gittiği zaman Lübnanlı bir ustadan öğrendiğini, bu ünlü tarifini kimlere tattırdığını, anlatması için davet edilip hangi ülkelere, konferanslara gittiğini, aklınıza gelebilecek her şeyi…
Kahvaltı için geldiğimizden dolayı her şeyi denemeye hazırdık ve ustanı yaptığı tüm çeşitlerden ortaya birer tane söyledik. Antakya stili humus, Lübnan usulü bakla ezmesi, sarımsaklı humus ve cevizli biber, turşu ve bol taze ekmekle geldi masaya. Humusun pürüzsüzlüğünü tarif edemiyoruz; krema gibiydi, resmen yumuşacık! İbrahim Usta gerçekten söylendiği kadar varmış, listelere eklensin.
Humusçu Nedim Usta:
Hatay’da iyi bir humus tatmak isteyenlerin bir diğer durağı da İbrahim Usta’nın hemen yakınındaki Humusçu Nedim Usta. Biz burayı deneyemedik; ancak önünden geçtiğimiz sırada dışarı koyulmuş masalarda keyifle kahvaltı edenler vardı.
Seçenekleri aynı İbrahim Usta gibi; ancak bu sefer masaya Hatay’ın meşhur tuzlu yoğurdu da dahil oluyor. Midemizde azıcık yer olsa, kendimizi Nedim Usta’ya da hiç düşünmeden emanet ederdik. Özellikle, o ortasını domates, maydanoz ve acı biberle süslediği humusu yemek için Hatay’a bir kez daha geleceğimize dair en ufak bir şüphemiz yok!
3. HATAY KÜNEFESİ
Hatay demek, künefe demek. Özelikle güney bölgelerde çok ünlü olan bu tatlının ülkemizde en iyi yapıldığı şehirlerden biri de Hatay. Biz özellikle Hatay’da tattıktan sonra anladık ki daha önce yediklerimizin Hatay künefesiyle pek de alakası yokmuş.
Bol peyniri bir kenara, o şerbetini nasıl yapıyorlar bilemiyoruz; ama bir künefenin bu kadar hafif olacağı aklımızın ucunda bile geçmezdi. Künefe, Hatay’ın en meşhur lezzetlerinden biri olduğu için iyisini deneyebileceğiniz birçok mekan var. Listemize aldıklarımızı ve tadına baktıklarımızı sırayla paylaşalım ki siz de en lezzetlilerinden mahrum kalmayın.
Hatay’da Künefe Nerede Yenir
Çınaraltı Künefe Yusuf Usta:
Çınaraltı Künefe Yusuf Usta, Hatay’da künefe dediğinizde size önerilen ilk yer. Yusuf Usta, Türkiye’nin her köşesinde tanınıyor resmen. Durum böyle olunca, Hatay gezisinde ona uğramamak olmazdı. Gidince anladık ki, çok bilinmek lezzetinden hiçbir şey kaybettirmemiş. Uzun Çarşı’nın içinden Kurşunlu Han’a geçip yolu takip ederek ulaşacağınız Çınaraltı Künefe Yusuf Usta birkaç dükkandan oluşan koca bir alanda hizmet veriyor.
Aile komple künefe işinde, o yüzden tabelalarda Yusuf Usta ve Oğulları yazısını görebilirsiniz. Yusuf Usta’nın karşısında da adı Çınaraltı olarak geçen başka künefeciler var, karıştırmazsanız iyi olur. Neticede hepsi bir çınar ağacının çevresinde toplanmış. 🙂
Servis pek hızlı değil ve biraz bekliyorsunuz; ancak künefesi oldukça lezzetli ve tazecik. Künefe denemeye buradan başlamak hiç de fena bir fikir değil.
Anadolu Restaurant:
Antakya’daki bir diğer künefeyi de merkezde geleneksel Hatay mutfağı ile ünlü Anadolu Restaurant’ta denedik. Bu sefer künefenin yanına boyu uzaya kadar uzanan irmikli peynir tatlısından da söyledik. İrmik tatlısını şahsen pek tutmasak da künefesi güzeldi.
Künefeyi görünce peynirli olan bizi çok açmadı açıkçası ama belki damak tadımıza uymamıştır. Anadolu Restaurant, akşam yemeklerinde tercih edilen geleneksel Hatay mutfağı menüsüyle öne çıkan bir mekan. Özellikle künefesi için gelmenizi gerektiren bir durumu yok, yolunuzun üstündeyse ve bir deneyeyim diyorsanız o zaman olur.
Petek Pastanesi:
İskenderun’un kraliçesi Petek Pastanesi, bu gezinin favorilerinden biriydi. Künefesi ve hurmalı kömbe kurabiyesi ile ünlü olan Petek Pastanesi’ne bir akşamüstü yemek öncesi uğradık. Uğramasak büyük ayıp edermişiz; çünkü buranın künefesi kelimenin tam anlamıyla efsane! Antakya’da tattıklarımıza kıyasla içi biraz daha pofidik, dışı biraz daha kıtır olan künefesiyle kalbimizin tam ortasında kendine vazgeçilmez bir yer edinen Petek Pastanesi’ne gelmezseniz o Hatay gezisi eksik biter.
Gelmişken, öncelikli künefe ve hurmalı kömbe söyleyin. Tabii, içeri girdiğinizde karşınıza çıkan o tezgah ve dolaptaki tatlı, kurabiye ve pastalardan gözlerinizi ve aklınızı alabilirseniz. Her şeyi ama her şeyi çok güzel, çok lezzetli!
Meclis Künefe:
Hatay’ın Türkiye topraklarına katılma kararı aldığı tarihi meclis binası restore edildikten sonra şu an kültür ve sanat merkezi olarak hizmet veriyor. Bir bölümünde de Meclis Künefe açılmış. Hatay künefecileri arasında oldukça popüler, tabii doğru yerde mi onu bilemedik. 🙂 Biz gitmedik ama aklınızda olması için ekleyelim.
Tarihi Bizim Künefeci:
Hatay’da künefeyi nerede yesem diye sorarsanız gönderileceğiniz iki üç mekandan birisi kesin Tarihi Bizim Künefeci olur. Vakitsizlikten ve başka lezzetler peşinde koşmaktan burayı da deneyemedik ama yorumlarına çok güvendiğimiz birkaç arkadaşımızdan da bu öneriyi aldığımıza göre rahatlıkla listeye alabiliriz.
4. HATAY TEPSİ KEBABI VE HATAY KAĞIT KEBABI
Hatay’da yiyecek tek favori yemek döner değil tabii ki. Daire şeklinde ve yassı olarak yapılan tepsi kebabı ve kağıt kebabı buraların ünlüsü. Tepsi kebabı ve kağıt kebabı görünüm itibariyle birbirine çok benziyor; aralarındaki en önemli fark ise tepsi kebabının salçalı bir sosla yapılması, kağıt kebabının ise daha kuru ve sossuz olması. Eti kıymadan, malzemesi bıçakla ince ince kıyılarak hazırlanıyor. Biraz sarımsaklı, ancak rahatsız etmiyor. İki kebap da taş fırında pişiriliyor. Hatay’da tepsi kebabı ya da kağıt kebabı tatmak için gideceğiniz en favori yerler de kesinlikle şehrin ünlü kasapları.
Hatay Tepsi Kebabı Ve Hatay Kağıt Kebabı Nerede Yenir
Pöç Kasabı
Uzun Çarşı’da yer alan Pöç Kasabı, Hatay kasapları arasında en bilineni. Kebabı nerde yesek dediğinizde söylenen ilk yer genelde Pöç Kasabı oluyor; haliyle çok da kalabalık. Dışarıdan tam bir kasap ancak içeri girdikçe iki katlı bir restoran halini alıyor. Mekanın iki farklı kapısı var; eğer çarşı içinden girerseniz bu kadar büyük bir yer olacağını kestiremezsiniz bile. 🙂
Burada ortaya tepsi kebabı söyledik, beğendik de. Tabi kıyaslamak için diğerlerini de görmek lazım.
Kasap Aydın
Pöç Kasabı’nın hemen karşı dükkanı olan Kasap Aydın, Pöç Kasabı’nın giderek turistik bir nokta haline gelmesi ile Hataylıların merkezdeki favorisi olmuş durumda. Aslında Kasap Aydın’ı denemek istesek de Pazar günü kapalı olduğu ve kapısına gittiğimizde aşırı aç olduğumuz için tercihimizi Pöç Kasabı’ndan yana kullanmak durumunda kaldık. Buraya ekliyoruz.
Tugay Kasabı
Merkezin biraz dışındaki Tugay Kasabı yine Hataylıların en çok tercih ettiği kasaplardan biri. Merkezde olmadığı için bilen gidiyor ve Pöç kadar da popüler değil. Aslında Hatay Arkeoloji Müzesi’nden sonra buraya gidecektik; ancak vaktimiz kalmadı.
5. HATAY MEZELERİ & HATAY’DA AKŞAM YEMEĞİ
Konak Restaurant
130 yıllık bir Antakya konağında hizmet veren Konak Restaurant, Hatay’ın en sevilen mekanlarından biri. Oldukça nezih bir ambiyansa ve harika bir avluya sahip olan Konak, Arap mutfağından uyarlanan mezeleri ile öne çıkıyor. Bir akşam yemeğinde tercih edebileceğiniz restoranda biz biber yoğurtlama, patlıcanlı konak beğendi, Lübnan cevizli, zahter salatası, kısır gibi olan sarma içi, çiğ köfte, patlıcanlı müttebel ve bir çeşit yassı içli köfte olan oruktan söyledik.
Tüm bu mezelere Antakya’nın özel Barbouri üzümüyle Cabarnet birleşimi olan kırmızı Antioche şarabı eşlik etti.
Gerçekten şahane bir akşam oldu diyebiliriz; her şey çok ama çok lezzetliydi. Gitmeden önce rezervasyon yapmanız iyi olacaktır. Konak Restaurant’ı şiddetle tavsiye ediyoruz.
6. HATAY’DA RAKI BALIK
Arsuz Sahil Restaurant
Arsuz sahilinin hemen yanıbaşındaki bu salaş balık restoranına Hatay’daki ilk akşamımızda gittik. Hem kapalı hem de açık alanı bulunan Sahil Restaurant’a yolunuz sıcak bir akşamda düşerse mutlaka deniz kenarındaki masalarda oturun; bizim çok aklımız kaldı. 🙂
Bol bol meze çeşidi olduğunu duymuştuk; o yüzden masayı komple meze ile donattık. Sipariş verdiklerimizin arasında; humus, acılı ezme, sürk peynirli salata, yoğurtlu patlıcan, kalamar ve burada bir meze olan Ali Nazik vardı. Ali Nazik’i o kadar sevdik ki bir porsiyon daha söyledik.
Gidişinizi günbatımına denk getirebilirseniz harika olur. Popüler bir yer, gitmeden aramanızı tavsiye ederiz. Fiyatları makul bir mekandı, ancak hesabı not etmeyi alamışız. Özürler. 🙂
7. HATAY’DA GELENEKSEL YEMEKLER
Ali Mürdün’ün Yeri:
Hatay’daki favori noktamız kesinlikle burası. Ali Usta, bu gezi itibariyle, bu cihanda en sevdiğimiz usta ve Hatay’da tattığımız en lezzetli yemekleri pişiren kişi. Hiçbir tabelası olmayan ve dışarıdan asla anlaşılmayan Ali Mürdün’ün Yeri tipik bir esnaf lokantası.
Özellikle, Hatay’a ait geleneksel yemekler yemek istiyorsanız ve bunları gerçekten iyi bir ustadan tatmayı diliyorsanız başka bir yere gitmeyi düşünmeyin bile. Dikkat etmeniz gereken; Ali Mürdün’ün yeri Cumartesi ve Pazar günleri kapalı. Eğer, kendinize iyi bir öğlen yemeği sefası çekmek istiyorsanız da 12.00-12.30 arası burada olmalısınız; çünkü yemekler 14.00 gibi bitiyor.
Ali Usta nev-i şahsına münhasır biri. İlk görüşte biraz katı görünüyor; fakat konuştukça ne kadar samimi bir insan olduğunu hızlıca anlıyorsunuz. Lokantaya gelenler genelde müdavimleri, olmayan da kısa süre için de bağımlısı haline geliyordur zaten. 🙂 Herkesle bir sohbeti var, lokantada bulunduğunuz süre ilerledikçe de sohbet artıyor.
Oturduktan sonra Ali Usta şaheserlerini birer birer getirmeye başlıyor; nasıl yeneceğine kadar kendi elleriyle gösteriyor. Bizim masada ayvalı ekşi aşı çorbası, aşur, sakız murcu, cevizli biber, lahana dolması ve sarma, oruk, kabak böreği, çiğ köfte ve daha adını aklımızda tutamadığımız çeşit çeşit lezzet vardı mesela.
Yemek bitince, Ali Usta bu sefer de krem karamel, ekmek kadayıfı ve köpükle servis ettiği kerebiçten getirdi. Zaten son kısım gerçek anlamda bir altın vuruştu.
Sultan Sofrası
Biraz daha vaktimiz olsa eski bir konakta hizmet veren Sultan Sofrası’nı da kesin denerdik. Yöresel yemekler yiyebileceğiniz bir diğer yer de burası. Haftalık yemek menüleri var, her gün farklı karmalar oluşturuyorlar. Oruk, sac oruğu, börek çeşitleri ve döneri her gün fiks oluyor. Özellikle, kabak tatlısı çok öneriliyor.
8. HATAY’DA KAHVE VE KAHVE BARLARI
Affan Kahvesi:
Kurtuluş Caddesi’ndeki tarihi bir binada yer alan Affan Kahvesi, artık kahvehaneden öte Hatay’ın en turistik noktalarından biri. Dışarıdan kıraathane gibi dursa da avlusu tam olarak bir gençlik mekanı diyebiliriz. Hataylı gençler toplaşıp toplaşıp buraya geliyor gibi bir havası var bizce. 🙂 İçerisi de bir zaman makinesi gibi sizi geçmişe ışınlıyor; ahşap masa ve sandalyeler gerçekten de çok nostaljik duruyor.
Buranın ünü biraz da Haytalı tatlısından geliyor; sade muhallebi üzerine keçi sütlü dondurma ve gül suyu ile servis ediliyor. Gül suyundaki gıda boyası bizi biraz irite ettiği için tatlıyı pek sevemedik, sade gül suyu olsa bizce daha çok severdik ama her şey bir yana çay bardağında getirilen ‘Süvari’ kahvesi ve mekanın hem içi hem de dışı Affan’ı sevmek için başlı başına yeterli.
Kahve Gurusu:
Antakya’da dolaşırken uğrayabileceğiniz küçük bir kahve barı.
All Ride Bike Coffee:
İskenderun’da hem bisiklet tamiri yapılan hem de kahve barı olarak hizmet veren All Ride Bike Coffee’ye İskenderun’a gittiğinizde uğrayabilirsiniz.
Hatay kahve mekanlarıyla birlikte Hatay’da Ne Nerede Yenir: Hatay Yeme İçme Önerileri rehberimizin de sonuna geldik. Hatay ile ilgili tüm fotoğraf ve notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından #journavelhatay etiketi ile ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!
Hatay Gezi Rehberi‘mizi okumak için tıklayın.