Rumkale; mistik manzarası ve sakin şehir Halfeti’ye yakınlığı ile Gaziantep gezilerinin olmazsa olmazı. Bir manzara fotoğrafının peşine takılarak geldiğimiz, görüntüsü karşısında büyülendiğimiz Rumkale’yi anlatmadan edemezdik. Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın buluştuğu yarımadanın ucunda bulunan, sizi önce Gaziantep’in en güzel açısı ile buluşturup sonra da Şanlıurfa’nın batık şehri Halfeti’ye tekne ile 20 dakikada ulaştıran bambaşka bir yerden bahsediyoruz. Bizce Rumkale’yi görmeden Gaziantep’ten dönmek o geziyi biraz eksik yapar; bu yüzden kemerleri bağlayalım ve hep birlikte Rumkale’ye ışınlanalım.
RUMKALE NEREDE
Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine bağlı Kasaba köyünden ulaşılan Rumkale, şehir merkezine araç ile 1 saat 15 dakika uzaklıkta. Gaziantep ile Şanlıurfa arasındaki sınırı oluşturan Fırat Nehri’nin Merzimen Çayı ile birleştiği noktada, bir yarımadanın tepesinde bulunan Rumkale; Şanlıurfa’nın batık şehri Halfeti’ye de tekne ile 15 dakika uzaklıkta.
RUMKALE HAKKINDA BİLGİLER
Rumkale, Roma ve Orta Çağ dönemine ait kayalara oyularak yapılmış bir savunma kalesi. Aslında geçmişi çok eski zamanlara uzanıyor; ancak özellikle 1100-1300 yılları arasında stratejik bir konumda bulunduğu için yıllar içinde eklemeler yapılarak şu anki Roma ve Orta Çağ görünümündeki mimarisine ulaştığı biliniyor.
Kalenin doğa ile uyumu en dikkat çeken özelliklerden; uzaktan baktığınızda nerede başlayıp bittiğini ayırmak pek mümkün olmuyor. İncelerken de nasıl olup da tamamen el ile yapıldığına inanamıyorsunuz. Zaten, 1838 yılında burayı ziyaret eden Alman Mareşal Helmut Von Moltke’nin de ‘Kayalığın nerede bittiğini, insan eserinin nerede başladığını söyleyebilmek çok zor.’ şeklinde ünlü bir yorumu da var.
Bir zamanlar Şanlıurfa ve Gaziantep arasında sınır oluşturan Rumkale, Birecik Barajı’nın yapılmasıyla günümüzde bir yarımada görünümüne sahip. Şu an baraj gölü ile çevrili olan yarımada, Kasaba köyünün tepesinden baktığınızda sizi ilginç bir manzara ile buluşturuyor. Denize kıyısı olmayan, doğal gölü bulunmayan Gaziantep’in böyle bir doğal güzelliğe sahip oluşu da ayrı bir konu.
Rumkale; Hıristiyanlık dininin önemli merkezlerinden de biri; çünkü Hz. İsa’nın havarilerinden Johannes’in yerleşip bölgede Hıristiyanlığın yayılması üzerine toplantılar yaptığı yer. İncil’in sayfalarını burada çoğalttığı ve bir kopyasını da Rumkale çevresinde bulunan mağaralardan birine sakladığı söylenenler arasında.
RUMKALE’YE NASIL GİDİLİR
Rumkale’ye Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine bağlı Kasaba köyünden ya da çok yakınındaki Halfeti’den kalkan teknelerle gidiliyor; ancak artık adaya güvenlik gerekçesiyle direkt çıkış bulunmuyor. Kasaba köyünden kalkan Halfeti tekneleriyle Rumkale’nin yakınına kadar gidebiliyorsunuz ama bize sorarsanız Kasaba köyünün tepe noktasından izlemesi daha güzel.
Gaziantep’ten Rumkale’ye gitmek için D850 Gaziantep – Adıyaman yolunu takip ederek, Kasaba köyüne ulaşmanız gerekiyor. Yol üzerinde çok sayıda Rumkale tabelası göreceksiniz, onları da izlemeyi ihmal etmeyin. Yolu asfalt olduğu için oldukça rahat. Gaziantep’ten Rumkale, 1 saat 15 dakika sürüyor.
RUMKALE’DE NELER VAR
Yarımada, kalenin yanı sıra Şair Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, Roma ve Orta Çağ dönemlerinden kalıntılara da ev sahipliği yapıyor.
Şair Aziz Nerses Kilisesi:
Rumkale’nin içinde yer alan Şair Aziz Nerses Kilisesi, günümüze kalıntılarıyla ulaşabilmiş. Kaynaklara göre kilise 1173’te Gotik mimari stilinde yapılmış. İslami dönemde cami olarak kullanılan kilise üzerinde çeşitli kabartmalar ve figürler bulunuyor.
Barşavma Manastırı:
Rumkale’nin içindeki bir diğer yapı da Barşavma Manastırı. Yakubi azizi Barşavma’nın kendi adına inşa ettirdiği bu manastır da kilisede olduğu gibi kalıntılarla görülebilen durumda.
RUMKALE GEZİ REHBERİ | RUMKALE’DE NELER YAPILIR
1. Rumkale’yi Kasaba Köyü’nün tepesinden izleyin:
Rumkale’ye geldikten sonra yapılacak en güzel şey, bizce Kasaba Köyü’nün tepesine çıkıp kaleyi ve manzarayı izlemek. Kasaba Köyü’ne girdikten sonra köy evlerini gördüğünüz noktada teknelerin kalktığı kıyıya inmek yerine, tepeye çıkan yolda aracınızı bırakın.
Yukarı doğru gideceğiniz patika yol yaklaşık 10-15 dakika sürüyor. Bahsettiğimiz tepe noktanın bir adı ya da tarifi yok açıkçası, biraz Rumkale’nin size bakan açısına göre tahminen gitmeniz gerekiyor. Olması gereken yer; Rumkale’yi tam karşıdan gördüğünüz kayalıkların bulunduğu nokta.
2. Rumkale’ye karşı gözleme + çay molası verin:
Kasaba Köyü’nden Halfeti’ye giden teknelerin kalktığı yerde küçük bir çay bahçesi var. Burada kısa bir mola verip gözleme yiyebilir, Rumkale manzarasına karşı çayınızı içebilirsiniz.
3. Rumkale’den batık şehir Halfeti’ye ve Savaşan Köyü’ne tekne gezisi yapın
Kasaba köyünden kalkan teknelerle 2000 yılında yapılan Birecik Barajı sonucu sular altında kalan Halfeti’yi ve çevre köyleri görebilirsiniz. Ülkemizin yavaş şehirlerinden biri olan citta slow Halfeti ve baraj sonucu %80’i sular altında kalan Savaşan köyü bu tekne turlarının en bilinen rotaları.
Savaşan Köyü’nde göreceğiniz ana mimarisi su altında olan, su üzerinde yalnızca minaresi görünen cami bu bölgenin simge görüntüsünü oluşturuyor. Halfeti, Şanlıurfa’ya bağlı bir ilçe olduğundan, böylece aynı gün içinde hem Gaziantep’te hem de Şanlıurfa’da olacaksınız.
Rumkale ve Halfeti tekne gezisi ne kadar sürüyor
Rumkale’nin Kasaba Köyü kıyısından başlayan tekne turları önce Halfeti’ye, sonrasında da Savaşan köyüne uğruyor. Rumkale – Halfeti yaklaşık 2 saat sürüyor.
Rumkale ve Halfeti tekne turu ne kadar
Rumkale’den Halfeti tekneleri 150-250 TL arası bir fiyata kalkıyor. Katılımcı sayısına göre, kişi başı ortalama 30-40 TL ödeme yapıyorsunuz; teknede herhangi bir yiyecek içecek ikramı olmuyor.
Rumkale ve Halfeti tekne turu ücreti ile birlikte Gaziantep’ten Rumkale: Nasıl Gidilir, Halfeti Tekne Gezisi rehberimizin de sonuna geldik. Rumkale ve Gaziantep ile ilgili tüm fotoğraf ve notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından #journavelgaziantep etiketi ile ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!
Diğer Gaziantep Yazıları:
GAZİANTEP’TE GEZİLECEK YERLER 3 GÜNDE GAZİANTEP
GAZİANTEP’TE NEREDE NE YENİR | GAZİANTEP YEME İÇME ÖNERİLERİ
Makale fotolar tam bir uyum içerisinde ama gittiğiniz yerlerin meşhur lezzetlerini de tanıtsanız bence tam olur. Ayrıca Youtube da da video atılsa müthiş olur. Başarılar
Antep-Nemrut-Urfa turumuzu planlarken ilaç gibi geldi, teşekkürler. Anlatım ve fotoğraflar son derece akıcı ve bir o kadar da bilgilendirici.