Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerini sergileyen tarihi Odunpazarı semti, Eskişehir gezilerinin olmazsa olmazı olarak gezi listelerinde başı çekiyor.Odunpazarı; aslına birebir uygun şekilde restore edilen rengarenk evleri, gezilecek çok sayıda müze ve galerisi ile aynı zamanda Eskişehir’in kültür ve sanat merkezi. Gezilecek öyle çok yeri var ki birkaç saatliğine geldiğiniz Odunpazarı’nda fark etmeden tüm gününüzü geçirmeniz bile mümkün.
Bu yüzden Odunpazarı’nda Gezilecek Yerler’i ayrıca listelemek istedik; zaten şehirde görmek isteyeceğiniz birçok nokta bir araya toplayan Odunpazarı’na da ancak böylesi yakışırdı. 😊
Başlamadan önce; sadece Odunpazarı yetmez, bana daha uzunu lazım diyenler için:
ODUNPAZARI’NDA GEZİLECEK YERLER
1. Tarihi Odunpazarı Evleri:
Eskişehir’in ilk yerleşim alanı olan Odunpazarı mahallesi, Osmanlı mimarisini yansıtan tarihi evleriyle hepimizin gözbebeği. 2012’den bu yana da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Odunpazarı semti, adımınızı attığınız an size rengarenk evleriyle karşılıyor. 2 ya da 3 katlı cumbalı, ahşap detaylı evler günümüzde otel ya da pansiyon olarak da hizmet veriyor.
Sokak aralarındaki çay bahçeleri, kahveleri gezinizi şenlendirirken, burada kendinizi eski zamanlara ışınlanmış gibi hissetmeniz an meselesi.
Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız Odunpazarı’na erken saatlerde, mümkünse sabah gelmeniz daha isabetli olur. Öğleden sonra bir anda kalabalıklaştığı için sokakları boş yakalamak açıkçası biraz zorlaşıyor.
2. Kurşunlu Camii ve Kurşunlu Külliyesi:
Yapımı 16. yüzyılda tamamlanan ve Osmanlı Dönemi’ne ait olan tarihi Kurşunlu Külliyesi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Acem Ali tarafından yapılmış. O zamanlar külliye yapısı gereği içinde caminin yanı sıra imaret, aşevi, kervansaray, şadırvan, sübyan mektebi, mevlevihane ve misafirhane de bulunduran Kurşunlu Külliyesi’nde bugün mevlevihane ve misafirhane bölümleri galeri olarak hizmet veriyor.
Kurşunlu Külliyesi’ne geldiğinizde gezebileceğiniz yerler;
Kurşunlu Camii: Adını kurşun kubbesinden alan cami, Eskişehir’in simge mimarilerinden biri. Bursalılar için Tophane Camii neyse, Eskişehir için de Kurşunlu Camii aynı önemi taşıyor diyebiliriz. Günümüzde aktif olarak hizmet veriyor. Caminin mimarisi zaten güzel; ancak yemyeşil avlusu gerçekten de bambaşka.
Lületaşı Müzesi: Lületaşının çıkarıldığı tek yerin Eskişehir olmasına istinaden bu taştan yapılan eserler sergileniyor.
El Sanatları Çarşısı: Eski misafirhane bölümünde oluşturulan El Sanatları Çarşısı’nda çini, tezhip, ebru ve cam sanatı gibi geleneksel el sanatları atölyeleri bulunuyor. Buralardan aynı zamanda hediyelik alışverişi yapmanız da mümkün.
Sıcak Cam Atölyesi: Gezinizi atölyenin açık olduğu bir zamana denk getirebilirseniz, burada cam eşya yapımını izleyebilirsiniz.
Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi: Eskişehirli fotoğraf sanatçısı Osman Yaşar Tanaçan’ın adının verildiği fotoğraf müzesinde; kendisine ait 372 fotoğraf makinesi ve kamera, eski zamanlarda kullanılan film banyosu üniteleri, dergi ve kitap koleksiyonu ile karanlık oda bulunuyor. Kronolojik olarak sergilenen eşyalar, fotoğraf sanatı ile ilgili de detaylı bilgiler veriyor.
3. Yeşil Efendi Konağı – diğer adıyla Osmanlı Evi:
Odunpazarı’ndaki tarihi evlerden biri olan Osmanlı Evi’nin önemi; Atatürk’ün şehre gelişinde bu evde konaklamasından geliyor. İki katlı ve 19. yüzyıla ait klasik Osmanlı mimarisinde olan bu ev, şu an Odunpazarı Belediyesi Turizm Danışma Bürosu tarafından da kullanılıyor.
Geleneksel dekorasyonu görme amacıyla ücretsiz olarak gezebiliyorsunuz. Bahçesinde de bir kafeteryası varmış ancak biz gittiğimizde kapalı olduğu için sadece fotoğrafını çekmekle yetindik. Neden kapalıydı, onu pek çözemedik. 😊
4. Atlıhan El Sanatları Çarşısı:
Eski zamanlarda tüccarların yük taşıdıkları hayvanlarıyla beraber uzun yollarına mola vermek ve konaklamak için kullandığı tarihi hanlar, Anadolu şehirlerinde sık sık karşımıza çıkıyor. Bu hanların bir boy küçüğü olarak, Atlıhan El Sanatları Çarşısı da Odunpazarı’nda mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. 2006’da yenilenen bu iki katlı han, Eskişehir’de geleneksel hediyelik alışverişinin adresi.
Hanın girişinde çay molası verebilirsiniz, ancak bazen buraya gelen turlar sizden önce davranıp yer bırakmayabiliyor. Önerimiz; buradaki çay ocağının hemen arkasındaki Cam Göbeği Çay Bahçesi’ne de uğrayabilirsiniz. Nostaljik müzikleri ve renkli ortamıyla biz çok sevdik. Buranın bir de cam atölyesi olduğunu ekleyelim.
5. Kurtuluş Müzesi:
Sıra geldi bizi Eskişehir’de hüngür hüngür ağlatan müzeye. Yine eski bir Odunpazarı evinin restore edilmesiyle halka açılan Kurtuluş Müzesi, Kurtuluş Savaşı tarihini konu alan, bu süreci yazılarla, resimlerle, gazete küpurları ve belgesellerle anlatan harika bir yer.
Metruk bir yapıyken renove edilip müze olarak halka kazandırılan bu evi gezerken zemin katında yer alan tarihi duvar resimlerini de gözden kaçırmayın. Kurtuluş Müzesi Pazartesi günleri kapalı, hafta içi 10:00-17:00, hafta sonu 09:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş ücreti 6 TL, öğrenciler için 3 TL.
6. Tayfun Talipoğlu Daktilo Galerisi:
Müzede; gazeteci Tayfun Talipoğlu, Odunpazarı Belediyesi, Eskişehir yerel basın çalışanları ve bağışta bulunanların çabasıyla toplanan daktilolar sergileniyor.
7. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi:
Viyana ve Berlin’den bildiğimiz Museumsplein -müzeler bölgesi- anlayışı Odunpazarı’nda da uygulanıyor. Gezmenin çok rahat olduğu, bir müzeden çıkıp diğerine gidebildiğiniz semtin en sevilen turistik noktalarından biri de Çağdaş Cam Sanatları Müzesi.
2007 yılında, restore edilen tarihi bir evde açılan bu müzede ülkemizden ve dünyadan seçilerek bir araya getirilmiş cam eserler sergileniyor. Müze Pazartesi günleri kapalı; diğer günler 10:00-17:30 saatleri arasında hizmet veriyor. Giriş ücreti yetişkinler için 5 TL, öğrenciler için 2 TL.
8. Cumhuriyet Tarihi Müzesi:
1994 yılında açılan Cumhuriyet Tarihi Müzesi binası, eskiden Turan Numune Mektebi olarak hizmet veriyormuş. 1915-1916 yılları arasında Mimar Kemalettin tarafından yapılan bu binada şu an ise Cumhuriyet dönemi öncesinde gerçekleşen savaşlarla kongrelerin yanı sıra meclisten ve cumhuriyetin ilk yıllarından kesitler sunan fotoğraflar, Atatürk’ün portre resimleri ve diğer Cumhuriyet dönemi günlerini resmeden çalışmalar, maketler sergileniyor.
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nin sağında konumlanan Cumhuriyet Tarihi Müzesi; Pazar günleri sadece randevu ile gezilebiliyor, Pazartesi günleri kapalı, diğer günler ise 10:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık. Girişi ücretsiz.
9. Eskişehir Balmumu Müzesi
Eskişehir’e vizyon katan belediye başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve öğrencilerine ait balmumu heykellerinin sergilendiği Eskişehir Balmumu Müzesi, aynı zamanda Yılmaz Büyükerşen Balmumu Müzesi olarak da biliniyor. Adından da anlaşılacağı gibi, bu müze aslında yurtdışında birçok ülkede bulunan Madame Tussauds balmumu müzelerinin bir benzeri.
Hakkında sergilediği heykellerin asıllarına benzemediği konusunda çok fazla eleştiri olsa da, ülkemizde bu konuda açılmış ilk ve tek yerli müze olması nedeniyle önem taşıyor.
Müze içerisinde; başta Atatürk olmak üzere tarihimizle ilgili önemli kişilerin, sanatçıların, tiyatrocuların, devlet adamlarının, ünlülerin heykellerini görebilir; zemin katta balmumu heykel yapımıyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Müzenin bazı alanlarında kendiniz fotoğraf çekebiliyorsunuz; bazı noktalarda ise müzenin kendi fotoğrafçısına başvurmanız gerekiyor.
Müze Pazartesi günleri kapalı; hafta içleri 10:00-17:00, hafta sonları ise 09:00-18:00 saatleri arası ziyarete açık. Giriş kişi başı 12 TL, öğrenciler için 6 TL. Yeri Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nin hemen solunda.
10. Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi
Odunpazarı Belediyesi’nin tarihi evlerini müzeleştirme projesi kapsamında açılan bir diğer yer de Eğitim Karikatürleri Müzesi. Yerli ve yabancı karikatür arşivinin sergilendiği müzeyi Pazartesi günleri haricinde gezebilirsiniz.
11. Aladdin Camii
Müzeler kompleksini gezdikten sonra yolun karşısına doğru yürürseniz hemen karşınıza Alaaddin Camii çıkacak. 1200’lü yıllarda, III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında yapılmış olsa da birkaç kez yenileme geçirmiş. Şu an göreceğiniz hali, ilk versiyonu değil ama bol yeşilli parkında bir mola verilebilir.
12. Şelale Park
Odunpazarı’nı gezerken vaktiniz kalırsa Şelale Park’a da çıkabilirsiniz. Yapay bir şelalenin bulunduğu park, hem şehir manzarasını izlemek hem de yine bol yeşilli bir ortamda soluklanmak için değerlendirilebilir. Parkın yiyecek ve içecek için işletmesi de bulunuyor.
Eskişehir Odunpazarı’nda Gezilecek Yerler listemizi Şelale Park ile sonlandırıyoruz; ancak bu yazıdan sonra bile bu semtte daha çok sayıda müze ve galeri açılacağına eminiz! Gezilerimizle ilgili tüm detaylara Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından da ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, hep birlikte gezelim!
Eskişehir ile ilgili tüm detayların yer aldığı Eskişehir’de Gezilecek Yerler: Eskişehir Gezi Rehberi yazısını okumak için tıklayın.