İstanbul’dan 2,5 saatte ulaşabileceğiniz Edirne’deyiz! Edirne, İstanbul’a yakın gezilecek yerler arasında tarihi noktaları ve lezzetli mekanları ile en güzel rotalardan. Osmanlı Devleti’nin 90 yıla yakın başkentliğini yapan bir serhat şehri. Aynı zamanda, tarihimize de ışık tutan köklü bir geçmişe sahip. Üstelik en önemli özelliği bu da değil! Çünkü; Trakya’nın en büyük şehri olarak, aynı zamanda Yunanistan ve Bulgaristan ile de sınırlarımızı çiziyor. Hadi bakalım! Edirne’de neler yapılır, Edirne’de günübirlik tur nasıl olur diyorsanız, Edirne’de gezilecek yerler listemizle gezi rehberimize başlıyorum!
Başta Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye Camii ile görkemli mimarilere ev sahipliği yapan, nehirleriyle ve köprüleriyle güzel manzaralar sunan Edirne’de hem kültürümüze hem de tarihimize uzanan keyifli bir yolculuğa çıkıyoruz! Edirne’nin güzelliklerini keşfederken şehrin lezzetleri ve keyifli mekanları da bize bol bol eşlik edecek.
Edirne Gezilecek Yerler
1. Selimiye Camii:
Mimar Sinan’ın ustalık eserim diye tanımladığı, tarihimizin ve Osmanlı döneminin en görkemli mimarilerinden biri. Gerçekten de çok büyük bir külliye Selimiye Camii. Bulunduğu yerde zamanında Edirne’nin ilk sarayı varmış. İnşaatı II. Selim döneminde başlıyor ve tamamlanması 7 yıl sürüyor.
Sadece Türkiye’de değil, dünyada da mimarlık tarihi açısından oldukça önemli olan bu yapı UNESCO tarafından koruma altına. Bu arada, 1575 yılında tamamlanan cami tam olarak Edirne şehir merkezinde yer alıyor. Yapının öne çıkan özelliklerinden biri olan dört minaresi ise şehrin birçok yerinden görülebiliyor.
Selimiye Camii her ne kadar Edirne’de gezi rotasının başında gelse de Kasım 2021’den bu yana restorasyonda. Çalışmaların 2025’in Mart ayında bitmesi bekleniyor. Şu an caminin hem içi hem dışı restorasyon amacıyla kapalı. Yine de gelenlerin en azından bir kısmını görebilmesi için caminin çok küçük bir bölümü açık tutuluyor. En azından içi hakkında fikir sahibi olmak için bu bölümü gezebilirsiniz.
Caminin sol yanında kalan Edirne Belediyesi binası, şehrin sivil mimarisi hakkında fikir veren tarihi bir konak. Pembe rengi ve nostaljik yapısı ile bu tarafa gelmişken belediye binasını da görmeyi unutmayın.
2. Selimiye Arasta Çarşısı:
III. Murat zamanında Selimiye Camii’ne gelir sağlamak amacıyla oluşturulan bu çarşı, tarihte de Edirne ticaretinin merkezlerinden biri olmuş. Yıllar içinde çok kez restorasyon görüp değişen çarşıda bugün 124 dükkan mevcut. Yerel ürünlere göz atabileceğiniz bir alışveriş merkezi formundaki arastada Edirne’nin lokal ürünleri ve el işleri satılıyor. Ne yazık ki çarşının bugünkü konumu tarihi histen çok uzak. Keşke bu tarz yerleri daha iyi koruyup aslına uygun şekilde bırakabilsek.
3. Edirne Eski Camii:
Eski Camii, Edirne’nin Osmanlı döneminden günümüze uzanan ilk anıtsal yapısı. Aynı zamanda da şehrin ilk ulu camisi. İnşaatı Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde başlamış ve 11 yıl sürmüş. Konum olarak Selimiye Camii’nin hemen altında ve dış mimarisindeki süsleme detaylarıyla hemen fark ediliyor.
Eski Camii’nin en çok öne çıkan özelliği ise içindeki ve dışındaki hat sanatı yazıları. Bu yazıların 18. ve 20. yüzyıllarda eklendiği, yıllar içinde dönemin ünlü hattatlarının bazı eklemeler ve düzeltmeler yaptığı biliniyor.
4. Üç Şerefeli Cami:
1400’lü yıllarda tamamlanan Üç Şerefeli Cami, Edirne’nin en güzel yapılarından. Dört köşesinde dört minare olan bir camii burası. Adını ise bu dört minarenin üç şerefesi olan en yüksek minaresinden alıyor. Caminin dört minaresi de birbirinden farklı ve biri burma desenli. Bu nedenle, bazı kaynaklarda Burmalı Cami olarak da geçiyor. Ek olarak, mimarı da Mimar Sinan’ın ustası Hacı Muslihiddin Ağa’ymış.
5. Tarihi Edirne Köprüleri:
Gezi rotasında Edirne’nin tarihi köprülerini de es geçmek olmaz. Şehir merkezinden de geçen Meriç ve Tunca nehirlerinin yanı sıra Ergene ve Arda nehirleri ile birlikte Edirne 10’un üzerinde tarihi köprünün ev sahibi.
Edirne’nin tarihi köprüleri arasında 1600’lü yıllarda kullanıma açılan ve Edirne’yi Karaağaç’a bağlayan Tunca Köprüsü ile 1800’lerde tamamlanan Meriç Nehri üzerindeki Meriç Köprüsü’nün yeri ayrı. Bunlara ek olarak 1400’lerde kullanıma açılan ve 170 kemeri ile Uzunköprü, Taş Köprü olarak da bilinen Hamidiye (Gazimihal) Köprüsü, Kanuni Köprüsü, Fatih Köprüsü, Bayezid Köprüsü ve Kapıkule yakınındaki Yıldırım Köprüsü de görülmeye değer.
6. Karaağaç Eski Tren Garı:
Edirne’nin Karaağaç kasabasında bulunan ve II. Albdülhamit döneminde yapılan Karaağaç Tren Garı bugün Trakya Üniversitesi Rektörlük Binası ve Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanılıyor. Ayrıca, tren garı, Edirne’nin simge mimarilerinden biri ve açık kampüs sayesinde ziyarete açık. Kampüsün her yanında fakülte tarafından sergilenen heykeller var ve alana ayrı bir hava katıyor.
Sirkeci Garı model alınarak Mimar Kemaleddin Bey tarafından Neoklasik tarzda yapılan gar binası, alanda sergilenen eski trenlerle birlikte Edirne’de en çok fotoğraflanan yerlerden. Üniversitenin burada bir ek binasının olması Karağaaç’ı Edirne’nin en keyifli yerlerinden birine dönüştürmüş. Gar çevresinde çok sayıda mekan mevcut. Yani, gezinizin bir bölümünü buraya ayırmayı unutmayın.
7. Lozan Anıtı:
Karaağaç’ın Lozan Antlaşması ile Türk topraklarına kazandırılmasını ve antlaşmanın zaferini temsilen yapılan Lozan Anıtı ve Lozan Müzesi Karaağaç Tren Garı’nda yer alıyor. 1998 yılında açılan Lozan Anıtı, üç yüksek sütundan oluşuyor. Sütunlardan biri Anadolu’yu, diğeri Trakya’yı ve üçüncüsü Karaağaç’ı, anıt üzerinde yer alan diğer detaylar ise birliği, estetiği, zerafeti, hukuku, barışı ve demokrasiyi simgeliyor. Anıt, günün her saati ziyarete açık.
8. Sweti George Bulgar Kilisesi:
Edirne’de yaşayan Bulgarların ibadet edebilmesi için 1880 yılında tamamlanan Sweti George Bulgar Kilisesi Kıyık semtinde yer alıyor. Ara sokakta kalan güzel mimarisi ile kurulduğundan beri aynı ailenin üyeleri yapıyormuş papazlığını.
Açıldıktan sonra 1940’a dek kesintisiz açık kalmış; ancak yapı yıllar içinde çok zarar görünce kapatılmış. Restore edilen kilise bugün hem ibadete hem de ziyarete açık. İçeride fotoğraf çekmek yasak ama buralara kadar gelmişken mutlaka görün.
9. Edirne Büyük Sinagogu:
Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın üçüncü büyük sinagogu olan bu yapı, büyük Edirne yangını ile yok olan 14 sinagogun yerine yapılıp 1907 yılında ibadete açılmış. 80’li yıllara dek kullanılan sinagog zaman içinde yıkılmaya yüz tutmuş ve 2010’da restorasyona girmiş. Çalışmalar sonunda ise 2015’te yeniden açılmış. Bina hem iç hem de dış mimari olarak gerçekten de çok görkemli.
Sinagog ziyarete açık. Özel günlerde, başka şehirlerden de gelen cemaat tarafından ibadete de açılıyor. Bazı zamanlar kültür sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor.
10. II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi:
Edirne’de en sevdiğimiz yapılardan biri olan II. Bayezid Külliyesi, Edirne’yi darüşşifaya kavuşturma amacıyla II. Bayezid tarafından 1488 yılında yaptırılmış. Külliyenin içindeki darüşşifa ve bitişiğindeki tıp medresesi, hem geçmişteki darüşşifaların tasviri hem de tıp geçmişimiz açısından oldukça değerli. Külliyenin tüm bölümleri günümüzde sağlık müzesine dönüştürülmüş ve ziyarete açık.
Müzede, darüşşifanın yataklı hasta bölümleri ve tıp medresesinin eğitim ortamı canlandırma, arşiv verileri ve yazılarla anlatılıyor. Ana binanın yanında ilaç yapılan, mutfak ve çamaşırhane olarak kullanılan bölümler de aynı şekilde gezilebiliyor. Biz ilk kez bu tarz bir müze gezdiğimiz için burası çok hoşumuza gitti. Yüzyıllar önce musiki ile psikolojik hastalık tedavisi yapıldığını görmek bile buradan etkilenmek için yeterli. Müze, 2004 yılında Avrupa Konseyi’nden Avrupa Müze Ödülü de almış.
11. Saraçlar Caddesi:
Saraçlar Caddesi’ni Edirne’nin merkezi olarak düşünebilirsiniz. Cadde boyunca ve çevresinde çok sayıda mekan yer alıyor. Mekanların yanı sıra bu bölge Edirne’den yöresel ürünler almak için de geleceğiniz adres. Saraçlar Caddesi’nden badem ezmesi, bademli kurabiye, peynir ve süt ürünleri alışverişlerinizi yapabilirsiniz. Örneğin; Sayınbaş Badem Ezmesi, Akgünler Süt ve Süt Ürünleri ve Nurlu Peynirleri bu caddede en sevdiklerimiz.
12. Ali Paşa Çarşısı:
Edirne’nin Kapalı Çarşı’sı da burası. 1560 yılında Babaeski’de yer alan Ali Paşa Camii’ne vakıf geliri sağlamak için Mimar Sinan tarafından yapılan Ali Paşa Çarşısı yine Edirne’de yerel ürün alışverişi yapabileceğiniz yerlerden. 1992 yılında çıkan bir yangınla kullanılamaz hale geldikten sonra 1997’de tamamen restore edilerek yeniden ziyarete açılmış. İçerisinde 129 dükkan bulunan Ali Paşa Çarşısı’nı Saraçlar Caddesi’nde görebilirsiniz.
13. Edirne Evleri:
Köşkleri, konakları, ahşap evleri ile en güzel sivil mimari örneklerini içeren tarihi Edirne evlerinin büyük bölümü Kaleiçi bölgesinde. Ahşap ve deri gibi yüzeylere boya ve cila ile yapılan motif süslemeli Edirnekari sanatı eserleri de yine bu evlerle günümüze dek taşınmış.
Edirne Yeme İçme: Edirne Mekan Önerileri
En az gezmesi kadar yeme içmesi de keyifli olan Edirne’de mükemmel mekanlarla tanıştık. Edirne’de tattığımız tüm lezzetleri ve Edirne restoran tavsiyelerimizi Edirne Yeme İçme Rehberi’mizden okuyabilirsiniz. Tava ciğerinden bademli kurabiyeye, sevdiğimiz kafelerden Edirne alkollü restoranlarına kadar favori mekan seçimlerimizden oluşan bu yazıya mutlaka göz atın.
Edirne’ye Ne Zaman Gidilir?
Edirne yaz için de kış için de güzel bir hafta sonu rotası. Türkiye’de yazın gidecek yer bol olunca şehir gezilerine sıra gelmiyor. Biz de aynı sebepten Edirne’yi Ocak ayında gezdik. Hava soğuk olsa da şehir merkezi yürüyerek kolayca gezilebildiği ve diğer yerlere de arabayla gittiğimiz için bir sorun yaşamadık.
Şehrin genel görüntüsünden anladığımız, bitki örtüsü nedeniyle kesinlikle bahar aylarında daha güzel olacağı. Yazın olmasa bile, bahar aylarında ağaçlar biraz yeşillenmişken gezmek daha keyifli olacaktır.
Edirne’de Nerede Kalınır?
Edirne’deki iki günümüz için şehir merkezinin biraz dışındaki The Rest Port Hotel’de konakladık. İstanbul’dan zaten araçla geldiğimiz için ulaşım hiç sorun olmadı. Otelin odaları konforlu, genel hizmeti de çok iyiydi. Ayrıca, özel otoparkı ve dışarı da oturma alanı mevcut. Ek olarak, lobide ücretsiz kullanılan çay ve kahve makinelerinin olması da çok hoşumuza gitti.
Edirne Kaç Günde Gezilir?
Edirne günübirlik gezi için son derece uygun bir rota. Günübirlik gelişlerde şehirdeki birçok yeri seçmece görmek mümkün. Tarihi yerlerin tamamını görmek ve bir yandan da gastronomi odaklı bir tur yapmak istiyorsanız iki gün ayırmak daha iyi olur.
Edirne’de gezilecek tarihi yerler listemizle hazırladığımız Edirne Gezi Rehberi’mizin sonuna geliyoruz. Tüm gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!