Hiç aklımızda yokken bir şeyler oluverdi, bir anda ülkece 1 tam gün süren bir tren yolculuğunun peşine düştük! Bundan birkaç yıl önce 24 saatlik tren yolculuğu ile Kars’a gideceksin deseler, eminiz birçoğunuz üzerine para alsanız dahi uçakla gitmeyi seçerdiniz ama sonra o nostaljik trenin bembeyaz manzaraların arasında süzülmesini sevdik, telefonların ve internetin çekmediği bir rotada kendimize zaman ayırma fikrinden hoşlandık.
Sonuçta bilet fiyatları da oldukça ekonomikti ve günün sonunda her birimiz ‘bu deneyimi hayatta kaç kere yaşayabiliriz, ne olacaksa olsun’ diyerek TCDD’de bilet arama işine koyulduk.
İlk zamanlar bilet bulmak çok zordu, herkes sabahlara kadar oturup Doğu Ekspresi bileti bakıyordu. Azıcık şansı olan bileti buluyordu, 10 dakika içinde almazsa hakkını kaybediyordu. Doğu Ekspresi çılgınlığının geldiği son noktada trende Karslılara memleketine dönecekleri bir koltuk bile bırakmadık. Baktılar ki olacak gibi değil; 2019’un Mayıs ayında TCDD çözümü Turistik Doğu Ekspresi seferlerini başlatmakta buldu.
Hazır nurtopu gibi iki tip Doğu Ekspresi’miz olmuşken, biz de konuyu baştan sona ele alalım dedik. Doğu Ekspresi’ne nasıl bilet alınır, Doğu Ekspresi güzergahı nelerdir, Doğu Ekspresi’ne giderken yanınıza almanız gerekenler derken Doğu Ekspresi hakkında bildiğimiz her şeyi yazdığımız uzun bir rehber hazırladık. Lafı çok uzatmadan dosyayı açıyoruz; hazırsanız Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey: Bilmeniz Gerekenler yazımıza başlıyoruz!
DOĞU EKSPRESİ NEDİR
Doğu Ekspresi, TCDD’nin Ankara – Kars – Ankara arasında her gün seferleri olan ana hat trenlerinden birisi. Yolculuk süresi 24 saat olan hattın ara durakları Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum. İlk zamanlar Doğu Ekspresi’nin vagon tipleri arasında standart koltuklu Pulman, 4 kişilik örtülü kuşetli ve 2 kişilik yataklı vagon bulunuyordu.
Turistik Doğu Ekspresi seferlerinin başlaması ile bu durum biraz değişti. Doğu Ekspresi Ana Hat trenleri içinde artık sadece Pulman ve Örtülü Kuşetli vagon seçenekleri yer alıyor. Adı da Doğu Ekspresi Ana Hat olarak güncellendi.
Turistik Doğu Ekspresi Nedir?
Doğu Ekspresi seyahatinin aşırı popüler bir hale gelmesi ile TCDD, aynı güzergahta giden yeni bir tren kategorisi planlamış, adını da Turistik Doğu Ekspresi koymuş. Özetle, artık iki Doğu Ekspresi’miz var. Eski ve ilk bildiğimiz Doğu Ekspresi artık Doğu Ekspresi Ana Hat olarak geçiyor, diğeri de Turistik Doğu Ekspresi.
İlk seferini Mayıs 2019’da yapan Turistik Doğu Ekspresi ile haftanın bazı günlerine ek tren seferleri eklendi. Turistik Doğu Ekspresi, bildiğimiz Doğu Ekspresi ile aynı nostaljik tren tipinde ve güzergahta; ancak kalkış gün ve saati, vagon, fiyat, durak ve yolculuk süresi olarak birbirlerinden ayrılıyorlar.
Turistik Doğu Ekspresi demişken ilgili yazımızı buraya bırakalım: TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ NEDİR NASIL BİLET ALINIR
Doğu Ekspresi ile Turistik Doğu Ekspresi Arasındaki Farklar
1. Sefer Günleri:
Doğu Ekspresi Ana Hat’tın her gün düzenli seferleri mevcut ama Turistik Doğu Ekspresi’nde durum biraz farklı.
Doğu Ekspresi Ana Hat: Her gün Ankara – Kars ve Kars – Ankara olmak üzere, iki yönde de seferler bulunuyor.
Turistik Doğu Ekspresi: Ankara – Kars yönüne Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri, Kars – Ankara yönüne Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri sefer düzenliyor.
2. Vagonlar:
Doğu Ekspresi’nde bu yıla kadar koltuklu Pulman, 4 kişinin aynı kompartmanda kaldığı ve koltukların ranza tipi yatağa dönüştürüldüğü Örtülü Kuşetli, 2 kişinin aynı odada kaldığı ve içinde 2 yatak, dolap ve lavabo bulunan Yataklı vagonları vardı. Turistik Doğu Ekspresi seferlerinin başlaması ile vagon tiplerinde ufak bir değişiklik olmuş:
Doğu Ekspresi Ana Hat: Pulman, Örtülü Kuşetli ve Yemekli vagonu bulunuyor; vagon sayısı değişebiliyor. Eskiden bu trende bulunan Yataklı vagon artık yok.
Turistik Doğu Ekspresi: 2 hizmet, 1 yemekli, 6 yataklı vagon var. Toplam 120 kişilik bir tren ve konaklama için sadece yataklı vagon bulunuyor.
3. Bilet Fiyatları:
Doğu Ekspresi Ana Hat ile Turistik Doğu Ekspresi’nin bilet fiyatları değişkenlik gösteriyor. Aşağıda vagon türlerine göre kişi başı bilet fiyatlarını görebilirsiniz.
Doğu Ekspresi Ana Hat: Pulman vagonda koltuk 58 TL, Örtülü Kuşetli vagonda tek kişi 77,5 TL.
Turistik Doğu Ekspresi: Yataklı vagonu tek kişi tutarsanız 480 TL, iki kişi kalırsanız kişi başı 300 TL.
4. Duraklar:
Doğu Ekspresi Ana Hat: 50 durakta duruyor, mola süreleri sadece birkaç dakika. Bu molalar esnasında herhangi bir yere gitme şansınız olmuyor; çoğu ya 3-4 dakikalık ya da en fazla 15 dakika.
Turistik Doğu Ekspresi: 27 durakta duruyor ve bunların 3’ünde trenden inip birkaç saat gezebilirsiniz. Turistik Doğu Ekspresi’nin güzergah ve durak bilgilerini yazının devamında okuyabilirsiniz.
5. Süre:
Turistik Doğu Ekspresi’nin sefer süresi her iki yönde de 3’er durakta uzun mola verdiği için Doğu Ekspresi Ana Hat trenine göre daha uzun.
Doğu Ekspresi Ana Hat: Ana hat treni Ankara – Kars yönü için 18:00’de kalkıyor, herhangi bir rötar olmazsa ertesi gün 18.13 gibi varıyor. Yolculuk toplam 24 saat 13 dakika sürüyor. Kars – Ankara yönü ise 08:00’de kalkıyor, ertesi gün 08.22 gibi varıyor. Toplam 24 saat 22 dakika sürüyor.
Turistik Doğu Ekspresi: Ankara – Kars yönü için 16:55’te kalkıyor, rötar olmazsa ertesi gün 23.58’de varıyor. Yolculuk toplam 31 saat sürüyor. Kars – Ankara yönü ise 23:55’te kalkıyor, ertesi gün 05.15’te varıyor. Toplam 29 saat 20 dakika sürüyor.
ŞU AN İKİ TÜRDE DOĞU EKSPRESİ OLDUĞU İÇİN, YAZININ BURADAN SONRAKİ BÖLÜMÜNDE YER ALAN BAŞLIKLARI HER İKİ DOĞU EKSPRESİ TÜRÜ İÇİN AYRI AYRI ELE ALDIK.
Doğu Ekspresi Ana Hat Sefer Gün ve Saatleri
Doğu Ekspresi Ana Hat treninin her gün karşılıklı düzenli seferleri var. Ana Hat treni Ankara – Kars yönü için 18:00’de kalkıp ertesi gün 18.13 gibi varıyor. Yolculuk toplam 24 saat 13 dakika sürüyor. Kars – Ankara yönü ise 08:00’de kalkıp ertesi gün 08.22 gibi varıyor.
Doğu Ekspresi Ne Kadar Sürüyor
Doğu Ekspresi’ne ilk duraktan binip son durağa kadar gidecekseniz yolculuk toplam 24 saat 22 dakika sürüyor.
Turistik Doğu Ekspresi Sefer Gün ve Saatleri
Turistik Doğu Ekspresi, Ankara – Kars yönü için Ankara’dan Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri saat 16:55’te, Kars – Ankara yönü için Kars’tan Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri saat 23:55’te kalkıyor.
Turistik Doğu Ekspresi Ne Kadar Sürüyor
Doğu Ekspresi’ne ilk duraktan binip son durağa kadar gidecekseniz molalarla birlikte klasik Doğu Ekspresi’nden biraz daha uzun bir yolculuk yapacaksınız demektir. O da yaklaşık 30 saat demek.
Doğu Ekspresi Ana Hat Güzergahı ve Durakları
1. Ankara – Kars Yönü:
Doğu Ekspresi Ana Hat treninin Ankara – Kars yönü toplam 24 saat 13 dakika sürüyor. Tren, 18:00’de Ankara’dan hareket ettikten sonra Kayseri’de 00:24 – 00:39 arası 15 dakika, Sivas’ta 04:03 – 04:13 arası 10 dakika, Erzincan’da 10:17 – 10:26 arası 11 dakika ve Erzurum’da 14:11 – 14:22 arası 11 dakika mola veriyor. 18:13’te Kars’a varıyor.
Güzergah: Ankara Garı’ndan 18:00’de kalkış ile Kayaş, Elmadağ, Irmak, Kırıkkale, Çerikli, Yerköy, Şefaatli, Sarıkent, Yenifakılı, Kalkancık, Boğazköprü, Kayseri, Sarımsaklı, Yeniçubuk, Şarkışla, Bedirli, Kalın, Sivas, Bostankaya, Yenikangal, Çetinkaya, Avşar, Güneş, Göçentaşı, Cürek, Demirdağ, Divriği, Kemaliye Çaltı, Adatepe, Bağıştaş, İliç, Güllübağ, Yahşiler, Eriç, Kemah, Erzincan, Mercan, Çadırkaya, Erbaş, Karasu, Aşkale, Kandilli, Ilıca, Erzurum, Hasankale, Köprüköy, Horasan, Süngütaşı, Karaurgan, Topdağı, Sarıkamış, Kars.
2. Kars – Ankara Yönü:
Doğu Ekspresi Ana Hat treninin Kars – Ankara yönü toplam 24 saat 22 dakika sürüyor. Tren, 08:00’de Kars’tan hareket ettikten sonra Erzurum’da 11:54 – 12:05 arası 11 dakika, Erzincan’da 15:49 – 15:58 arası 9 dakika, Sivas’ta 21:53 – 22:06 arası 13 dakika ve Kayseri’de 01:23 – 01:38 arası 15 dakika mola veriyor. 08:22’de Ankara’ya varıyor.
Güzergah: Kars Garı’ndan 08:00’de kalkış ile Sarıkamış, Topdağı, Karaurgan, Süngütaşı, Horasan, Köprüköy, Hasankale, Erzurum, Ilıca, Kandilli, Aşkale, Karasu, Erbaş, Çadırkaya, Mercan, Demirkapı, Tanyeri, Erzincan, Kemah, Eriç, Yahşiler, Güllübağ, İliç, Bağıştaş, Adatepe, Kemaliye Çaltı, Divriği, Demirdağ, Cürek, Göçentaşı, Güneş, Avşar, Çetinkaya, Yenikangal, Bostankaya, Sivas, Kalın, Bedirli, Şarkışla, Yeniçubuk, Sarımsaklı, Kayseri, Boğazköprü, Yenifakılı, Sarıkent, Şefaatli, Yerköy, Çerikli, Kırıkkale, Irmak, Elmadağ, Kayaş, Ankara.
Turistik Doğu Ekspresi Güzergahı ve Durakları
1. Ankara – Kars Yönü:
Turistik Doğu Ekspresi’nin Ankara – Kars yönü toplam 31 saat sürüyor. Tren; İliç’te 06:05-09:05 arası 3 saat, Erzincan’da 10:59-13:39 arası 2 saat 40 dakika ve Erzurum’da 17:33-20:13 arası 2,5 saat mola veriyor.
Güzergah: Ankara Garı’ndan 16:55’te kalkış ile Yerköy, Himmetdede, Boğazköprü, Kayseri, Sarımsaklı, Sarıoğlan, Hanlı, Bostankaya, Çetinkaya, Avşar, Divriği, Kemaliye Çaltı, Bağıştaş, İliç, Eriç, Alp, Erzincan, Tanyeri, Demirkapı, Çadırkaya, Erbaş, Aşkale, Palandöken, Erzurum, Horasan, Topdağı, Sarıkamış, Kars Garı’na 23:58’te varış.
2. Kars – Ankara Yönü:
Turistik Doğu Ekspresi’nin Kars – Ankara yönü gece kalktığı için Ankara – Kars yönüne kıyasla çok az daha kısa. Yaklaşık 30 saat sürüyor. Bu yönde tren; Eriç’te 09:05-09:43 arası 35 dakika, Divriği’de 11:25-14:01 arası 2,5 saat ve Bostankaya’da 16:10-19:19 arası 3 saat 9 dakika mola veriyor.
Güzergah: Kars Garı’ndan 23:55’te kalkış ile Sarıkamış, Topdağı, Horasan, Erzurum, Palandöken, Karasu, Mercan, Erzincan, Alp, Eriç, İliç, Bağıştaş, Kemaliye Çaltı, Divriği, Çetinkaya, Ulaş, Bostankaya, Hanlı, Kayseri, Boğazköprü, Himmetdede, Kanlıca, Yerköy, Tatbekirli, Ankara Garı’na 05:15’te varış.
Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları
Doğu Ekspresi Ana Hat: Pulman vagonda koltuk 58 TL, Örtülü Kuşetli vagonda tek kişi 77,5 TL. Bileti alırken Öğrenci, 60 – 64 Yaş, 65 Yaş Üstü, 7 – 12 Yaş Çocuk, Basın, Öğretmen, TSK Personeli ve TCDD Personeli indirimleri uygulanıyor.
Turistik Doğu Ekspresi: Yataklı vagonu tek kişi tutarsanız 480 TL, iki kişi kalırsanız kişi başı 300 TL. Doğu Ekspresi Ana Hat treninde geçerli olan Öğrenci, 60 – 64 Yaş, 65 Yaş Üstü, 7 – 12 Yaş Çocuk, Basın, Öğretmen, TSK Personeli, TCDD Personeli indirimleri bu trende yok. Ücretler fiks.
Doğu Ekspresi Biletleri Ne Zaman Satışa Çıkıyor?
İster Doğu Ekspresi Ana Hat treni, ister Turistik Doğu Ekspresi olsun; Doğu Ekspresi biletleri 1 aylık süreyi kapsıyor ve her gün bir sonraki ayın o günü için alınabilecek biletler satışa çıkıyor. Yazınca biraz karışık oldu; o nedenle örneklerle anlatalım.
Örnek 1: Diyelim ki Eylül ayındayız ve siz 5 Ocak için bilet almak istiyorsunuz. 5 Ocak gününe Doğu Ekspresi bileti almak için 6 Aralık gününü beklemeniz gerekiyor; çünkü 5 Ocak gününe ait seferin biletleri 6 Aralık tarihinde satışa çıkıyor. Yani, Eylül ayında Kasım, Aralık, Ocak ayları için bilet almanız mümkün değil.
Örnek 2: Günlerden 5 Aralık olduğunu düşünelim. 5 Aralık günü bilet almak için sisteme girdiğinizde, 5 Aralık – 5 Ocak tarihleri arasındaki herhangi bir seferden bilet alabilirsiniz. Satışa çıkmış olan biletler 30 günlük bir süreyi kapsıyor. Doğu Ekspresi, özellikle kış döneminde tercih edildiğinden spesifik bir gün üzerinde ısrarcı olmazsanız, daha kolay bilet bulabilirsiniz. Kısacası, trenin sizin programınıza uymasını beklemeyin, siz trene uyun. 😊
Yine de bazı günler aksama olabiliyor, TCDD sisteminde 1 ay sonrasını açılmamış görüyorsanız 2-3 gün beklemeniz gerekebilir.
Doğu Ekspresi Biletleri Kaçta Satışa Çıkıyor?
Doğu Ekspresi için bilet aradığımız dönemde gördük ki biletlerin satışa çıkış saati ile ilgili birçok söylenti var. Biz de internette tesadüfen gördüğümüz saatler üzerinden denemeler yapalım, doğru mu değil mi görelim istedik ve en sonunda anladık; böyle bir şey asla yokmuş! 😀
Özetle, Doğu Ekspresi biletlerinin satışa çıkış saati diye bir şey yok ama siz bunlara aldanıp uykusuz kalmayın diye biz kendi bildiklerimizi ve tüyolarımızı yazının devamında paylaşacağız. 😊 Ne kadar da iyi bir bloguz………
Doğu Ekspresi Bileti Nasıl Alınır?
TCDD’nin websitesinden ya da telefonlarınıza indireceğiniz TCDD Eybis uygulaması üzerinden Doğu Ekspresi biletlerinizi alabilirsiniz. Bugüne kadarki deneyimlerimize göre, daha pratik olduğunu ve daha hızlı çalıştığını düşündüğümüz için biz websitesine kıyasla TCDD Eybis uygulamasını tavsiye ederiz.
Doğu Ekspresine Nasıl Bilet Bulunur?
Hepimizin bildiği üzere, Doğu Ekspresi’ne bilet bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Özellikle de yüksek sezon olarak kabul edilen Aralık – Şubat aralığında Doğu Ekspresi bileti bakmak tam bir kaos! Bu yıl Turistik Doğu Ekspresi’nin seferlerine başlaması ile bilet bulma konusu biraz kolaylamış gibi gözükse de tabii ki işimizi şansa bırakmıyoruz ve kendi deneyimlerimizden yola çıkarak hazırladığımız yazımızı buraya bırakıyoruz: DOĞU EKSPRESİNE NASIL BİLET BULUNUR: DOĞU EKSPRESİ BİLET ALMA TAKTİKLERİ
Doğu Ekspresi’nin Hangi Vagonundan Bilet Almalı?
Doğu Ekspresi’nin vagon türleri Turistik Doğu Ekspresi’nin seferlerine başlaması ile değişti. Artık Doğu Ekspresi Ana Hat treninde koltuklu Pulman vagon dışında sadece 4 kişilik örtülü kuşetli seçeneği var. Turistik Doğu Ekspresi ise sadece yataklı vagonlardan oluşuyor ve başka opsiyonu yok. Aşağıda vagon türlerini detaylandıralım, böylece nasıl yolculuk yapmak istediğinize karar vermeniz de kolaylaşır.
Doğu Ekspresi Vagon Çeşitleri
1. Doğu Ekspresi Pulman Vagon:
Pulman vagon tamamen koltuklu düzenden oluşuyor, yani herhangi bir yatak opsiyonu yok. Bir sıra tek koltuk, diğer sıra çift koltuk şeklinde bir düzeni var. Burası biraz otobüs yolculuğu yapmak gibi; bu nedenle koltuklar rahat gibi görünse de 24 saatlik bir seyahat için pek uygun olduğunu söyleyemeyiz. Tuvalet, ortak kullanım. Pulman vagon seçeneği güncel durumda sadece Doğu Ekspresi Ana Hat trenlerinde bulunuyor.
2. Doğu Ekspresi Örtülü Kuşetli Vagon:
Örtülü kuşetli vagon tipi 4 kişilik kompartmanlardan oluşuyor. Her bir kompartmanın içinde; cam üzerinde eşya koymalık bir raf, açılınca yatak olabilen karşılıklı iki koltuk ve onların da üstünde ranza tipi açılan iki yatak var. Tuvalet, vagonda ortak kullanılıyor. Örtülü kuşetli vagonun odaları 4 kişilik olmasına rağmen, alan küçük olduğundan çok fazla eşyaya uygun değil.
Örtülü kuşetli vagon kompartmanlarında 2 kişi kalmak en güzeli. Ancak, kompartmanlar 4 kişilik olduğundan biletleri de 4 ayrı kişiye açık. Yani, eğer bu kompartmanda 2 kişi kalmak istiyorsanız kompartmandaki her bir kişi için bilet almanız gerekiyor. Biz kendi biletlerimizi alırken kendi TC’lerimizle birlikte annemizin ve kardeşimizinkini girdik, kompartmanı 4 kişilik kapatmış olduk. Size de böylesini tavsiye ederiz. Örtülü kuşetli vagon seçeneği şu an sadece Doğu Ekspresi Ana Hat trenlerinde bulunuyor.
Önemli Not: Geçtiğimiz yıl daha az ödemek için örtülü kuşetlideki diğer (yani yalandan 😊) kişiler için öğrenci bileti alınsa bir şey denmediği söyleniyordu. Biz de kardeşimizin sözde biletini öğrenci kategorisinde almıştık; fakat bu durum artık geçerli değil. Yalandan kişiler için öğrenci bileti alırsanız, kontrol esnasında görevli aradaki farkı nakit olarak tahsil ediyor. Neden, çünkü tek akıllı biz değiliz………. 😊
3. Doğu Ekspresi Yataklı Vagon:
Yataklı vagon tipi iki kişilik kompartmanlardan oluşuyor. Kompartmanların içinde altlı üstlü iki yatak, camın üst kısmında eşya konulacak raf, karşısında üstü masa gibi kullanılabilen küçük bir dolap, mini buzdolabı ve yanında da lavabo ve ayna yer alıyor. Yataklı vagonda da tuvalet ortak kullanım. Yataklı vagon seçeneği güncel durumda sadece Turistik Doğu Ekspresi trenlerinde bulunuyor.
Doğu Ekspresine Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
1. Doğu Ekspresinde Temizlik:
Neticede nostaljik ve eski bir trende yolculuk yapacaksınız. Öncelikle beklentinizi düşük tutarsanız treni yeteri seviyede temiz göreceğinize eminiz. Biz daha kötü durumda olmasını bekliyorduk açıkçası ama genel hijyen anlamında hiç zorluk çekmedik. Zaten Doğu Ekspresi, TCDD’nin en çok rağbet gören hattı olduğundan bizce bu trene daha çok özen gösteriliyor.
Doğu Ekspresi’nde temizlik deyince akla gelen diğer konu da kompartmanlardaki yataklar için dağıtılacak nevresimler. Bizce trende örtülü kuşetli vagon için dağıtılan nevresim takımları gayet temizdi. Yataklı vagonda bu zaten odanızda hazır oluyor diye biliyoruz, kalmadığımız için emin değiliz. Nevresimler sirkülasyondan dolayı paketinden yeni çıkmış kadar düzgün olmayabilir tabii ki, kenarlarında sökükler olabilir, yıkanmaktan yıpranmış olabilir ama bizce temizlik seviyesi gayet yeterli.
Yine de böyle durumlardan huylanıyorsanız, yolculuğa çıkmadan önce yanınıza kendi nevresim takımınızı alabilirsiniz. Biz her ihtimale karşı çantamıza yastık kılıfı koymuştuk, onu bile kullanmadık. Nevresimler yolculuk başlarken dağıtılıyor, son durakta inmeye yakın toplanıyor.
2. Doğu Ekspresinde Tuvaletler:
Artık konuya yeterince hakim olduğunuz üzere, Doğu Ekspresi trenlerinde tuvalet her vagonda ortak kullanım. Bu durumda zaten tuvaletlerin her an temiz olmasını beklememek gerekiyor, sonuçta koskoca vagon aynı tuvaleti kullanacak, bu yüzden siz de temizlik falan beklemezseniz iyi eder ve sonunda üzülmezsiniz. 😊 Yine de trenin yola çıktığı ilk saatler içerisinde tuvaletler görece temiz oluyor.
Bu esnada rahatça kullanmak mümkün. Ancak, saatler ilerledikçe tuvaletin temizliği de aynı oranda yok oluyor. Son 4-5 saatte görmek bile istemeyeceğinize çok eminiz. Çok sıkışırsanız ön ya da arka vagonlardaki diğer tuvaletlere göz atın, temizini bulabilirseniz kaçırmayın.
3. Doğu Ekspresinde Yemek ve Sıcak Su:
Doğu Ekspresi’nde yemek yemek konusunda tek önerimiz her şeyinizi yanınızda getirmeniz! Trende masalarında oturarak yemek yenebilecek yemekli vagon olsa bile burası kimseyi mutlu edemez bizce. Eskiden yemekli vagonda seyahat etmek diye bir şey vardı, tren yemekleri gerçekten güzel olurdu, manzaralara baka baka keyifle otururdunuz. Hah işte, maalesef artık öyle bir şey yok!
Yemekli vagonun yemekleri gerçekten kötü, lezzetsiz ve mutfak alanı gerçekten hijyenden uzak. Özellikle çocukla seyahat eden yolcuların bu konuda dikkatli olması gerek; ne yiyecekseniz önceden bir market alışverişi ile çözün ve her şeyinizi yanınızda getirin.
Yemekli vagondan kapalı içecek ve paket atıştırmalık alabilirsiniz. Yolculuğun başında daha çok alternatif olabiliyor, ancak sona doğru o stoklar da bitiyor. Kısacası, eğer bir şey almayı düşünüyorsanız baştan istiflemek çok mantıklı olur! Çünkü; en son saatlere su bile kalmıyor.
Su demişken, odada sıcak bir şeyler içmek isterseniz, istikamet yine yemekli vagon. Kahve ya da bitki çayı alır gibi ücreti karşılığında -bardak hesabı- sıcak su alabilirsiniz. Sıcak suyu ücretsiz ya da bardak hesapsız almanız mümkün değil; çünkü her şey trene sayılı geliyormuş.
Bu da kaç karton bardak su alacaksanız aynı sayıda da poşet çayınız olacak demek. Biz içeceklerimizi yanımızda götürmüştük, yemekli vagondan da sadece sıcak su almıştık. Bu sıcak su konusunda odaya kettle taşıyanlar oluyor ama kettle’ın kompartman elektrik düzenini bozduğuna dair söylentiler var. Biz taşımadık o yüzden.
4. Doğu Ekspresinde Güvenlik:
Kompartmanlar içeriden kilitlenebiliyor, dışarıdan kilitlenemiyor. Okurken de garip geldi değil mi? Evet, maalesef kompartmanları sadece içeriden kilitleyebiliyorsunuz. Dışarıda vakit geçirecekseniz odada değerli bir şey bırakmayın ya da en iyisi değerli bir şeyi bu yolculuğa çıkarken yanınıza hiç almayın.
5. Doğu Ekspresinde Kompartman Sıcaklığı:
Her kompartmanın sıcaklık ayarı kendisine ait. Eğer trende standart olarak belirlenen ayar size az ya da çok geliyorsa onu kapının üzerinde yer alan panel üzerinden kendinize göre ayarlayabiliyorsunuz. Herhangi bir bozulma ya da teknik bir sorun olmadığı sürece, kompartmanlar gayet sıcak oluyor. Biz hiç üşümemiştik, yine de hazırlıklı gitmek gerek.
6. Doğu Ekspresinde Elektrik:
Elektrik için örtülü kuşetli ve yataklı kompartmanlarda birer priz bulunuyor ama artık telefon şarj etme gibi sorunlarımız var biliyorsunuz. Bu yüzden, yanınıza üçlü priz almanızı tavsiye ederiz. Pulman vagonda ek priz imkanı yok.
7. Doğu Ekspresinde İnternet:
Tren yolculuğu boyunca telefon çoğu zaman çekse de Kırıkkale, Sivas, Erzincan ve Erzurum gibi ana duraklar haricinde internet hiç çekmiyor. Tren içinde wifi imkanı da olmadığı için uzun süre internet erişiminizin olmayacağını hatırlatalım.
8. Doğu Ekspresinde Alkol:
Doğu Ekspresi’nin yemekli vagonunda alkol satışı yok. Yanınızda getirip kompartmanınızda içerseniz bir taşkınlık olmadığı sürece sorun olmuyor. Taşkınlık da yapmazsınız herhalde……. 😊
9. Ailece Doğu Ekspresi:
Ailece Doğu Ekspresi seyahati yapmak istiyorsanız ve toplamda 3 ya da 4 kişi iseniz yapmanız gereken Turistik Doğu Ekspresi’nin yataklı vagonundan yer bulmak. Yataklı vagonun kompartmanları iki kişilik, kişi sayınıza göre organize edebilirsiniz.
Daha ekonomik olsun, Doğu Ekspresi’nin ana hat treninde örtülü kuşetlide kalalım diyorsanız, o zaman örneğin 3 kişi iseniz kompartmanın 4 biletini de alıp kapatmanız lazım. Diyelim ki 3 kişisiniz ve 4 kişilik kompartmandan 3 kişilik yer aldınız, o zaman 4. olarak yanınıza başkası denk gelebilir ve aile bağınıza bakılmadan gece yarısı olduğunda kadınlar bir kompartmana, erkekler bir kompartmana ayrılır. Bu sorun ile karşılaşmamak için kaç kişi olursanız olun, örtülü kuşetlinin 4 koltuğunu da satın alın.
10. Sevgili ile Doğu Ekspresi:
Sevgilinizle Doğu Ekspresi seyahati yapmak istiyorsanız, cinsiyet ayrımına denk gelip ayrı düşmemek için yapmanız gereken Turistik Doğu Ekspresi’nin yataklı vagonundan yer bulmak. O zaman kimse karışmıyor.
Doğu Ekspresi’nin ana hat treninde örtülü kuşetlide kalalım diyorsanız, yine kompartmandaki 4 bileti de almanız lazım. Diyelim ki 2 kişisiniz ve 4 kişilik kompartmandan 2 kişilik yer aldınız, o zaman 3. ve 4. olarak yanınıza başkası denk gelebilir ve gece yarısı olduğunda kadınlar bir kompartmana, erkekler bir kompartmana ayrılır. Bu sorun ile karşılaşmamak için aynı ailelerde olduğu gibi örtülü kuşetlinin 4 koltuğunu da satın alın.
11. Doğu Ekspresi için Yanınıza Almanız Gerekenler:
Daha önce 24 saat uzunluğunda bir tren yolculuğuna çıkmadığınızı varsayarak Doğu Ekspresi için yanınıza almanız gerekenleri de listeleyelim istedik.
Üçlü Priz ve Uzatma Kablosu: Şarj aletleri ve diğer ihtiyaçlar için.
Market Alışverişi: Trende bozulmayacak şekilde kahvaltılık, sandviç ekmeği, atıştırmalık, içecek, su, poşet çay, kahve ve benzeri ne istiyorsanı z.
Termosta Sıcak Su: Hangi yönden gidecek olursanız olun, herhangi bir kafeden ya da otelden termosunuza sıcak su doldurun. Diğer türlü, yemekli vagondan bardak hesabı sıcak su almanız gerekiyor.
Kupa ve Bardak: İçecekler için kupa veya bardak, isterseniz pratiklik açısından karton bardak.
Mum: Özellikle akşam olduğunda kompartmanı mum ile aydınlatmak güzel oluyor, çantaya 3-4 tane tealight mum koymayı unutmayın.
Çöp Poşeti: Kompartmanlardaki çöp kutuları çok küçük olduğundan çöp poşeti.
Peçete, Islak Mendil ve Tuvalet Kağıdı: Trenin stokları çabuk bitiyor, mutlaka ama mutlaka yanınıza alın.
Yastık Kılıfı ve Nevresim: Hijyen konusuna önem veriyorsanız her ihtimale karşı en azından yastık kılıfı.
Geniş Şal: Kompartmanlarda battaniye oluyor ama biz örtülü kuşetlide rahat oturmak için koltukları yatak haline getirip üzerine de şal gibi geniş iki atkıyı sermiştik. Zaten bu şalları Kars gezisi esnasında atkı gibi kullanmıştık. 😊
Patik ya da Terlik: Kompartmanda ayakkabılara bağlı kalmadan rahat etmek için yanınıza patik yada terlik almanız iyi olur.
Kazak ve Tshirt: Özellikle kış aylarında kompartmanlar gayet sıcak oluyor ama her ihtimale karşı yanınıza bir kazak daha bulundurmanız iyi olur. Böylece ısıtma sisteminde bir arıza olursa onu da üzerinize giyebilirsiniz. Çok sıcak olması ihtimaline karşılık bir tshirt de iyi olur.
12. Doğu Ekspresi’nde Cağ Kebabı Siparişi:
Doğu Ekspresi demişken trene cağ kebabı siparişini verme aktivitesini de atlamamak lazım tabii! Tren Erzurum’da durduğunda teslim alacağınız cağ kebaplarınızı Ankara – Kars yönünde Erzincan’dayken telefonla verebilirsiniz. Bu yönde 14:11-14:22 arası Erzurum’da mola veriliyor, kebapları da o sırada alıyorsunuz.
Eğer, Doğu Ekspresi’ndeki cağ kebabı ritüelini Kars – Ankara yönünde giderken yapacaksanız sabah 09:00 gibi kebapçıyı arayıp sipariş vermeniz mümkün. Bu yönde de tren 11:54-12:05 arası Erzurum’da oluyor. Bu cağ kebabı mevzusunda paketlerin biraz soğumuş gelebileceği ihtimalini göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.
Yerinde oturup sıcak sıcak yemek gibi olmuyor tabii ki. En yaygını Gel Gör Cağ Kebap (444 1 870), diğer öneri ise Aksu Cağ Kebap (0 532 739 063).
Upuzun Doğu Ekspresi rehberimizin sonuna da böylece gelmiş olduk. Doğu Ekspresi ile ilgili tüm fotoğraf ve notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından #journavelkars etiketi ile ulaşabilirsiniz. Doğu Ekspresi trenini ve yolculuğunu detaylıca, her köşesine girerek anlattığımız Doğu Ekspresi hikayelerini izlemeyi de unutmayın! Bizi takip edin, birlikte gezelim!
Doğu Ekspresi ile ilgili diğer yazılar:
TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ NEDİR NASIL BİLET ALINIR
DOĞU EKSPRESİNE NASIL BİLET BULUNUR: DOĞU EKSPRESİ BİLET ALMA TAKTİKLERİ
KARS GEZİLECEK YERLER: DETAYLI KARS GEZİ REHBERİ
ANİ HARABELERİ GEZİLECEK YERLER VE ANİ ANTİK KENTİ GEZİSİ
ÇILDIR GÖLÜ GEZİ REHBERİ VE ÇILDIR GÖLÜNDE YAPILACAKLAR
Bütün meraklarımı giderdim aşırı aşırı iyi bir yazı olmuş daha iyi seyahatleriniz olur umarım
Çok teşekkürler! Gezmeye ve seyahat etmeye devam! 🙂
Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Bloğunuzada bayıldık.İyi gezmeler:)
TEŞEKKÜR EDERİM KAFAMDAKİ PEK ÇOK SORUNUN CEVABINI BULDUM