Cunda gezilecek yerler ve Cunda plajları listemizi içeren Cunda Gezi Rehberi’mize başlıyoruz! Yaz mevsimi gelince insan nereye gideceğini şaşırıyor ama bazı rotaların yeri 7’den 70’e hep aynı kalıyor. Ayvalık koyundaki 22 adadan biri olan Cunda Adası da daima sevilen, tekrar tekrar gitseniz bile hiç vazgeçilmeyen yerlerden. Ayvalık koyunun yerleşime açık olan tek adası olan Cunda, bildiğimiz yazlık rotalardan biraz farklı. Çünkü, bu kadar sevilmesinin en önemli nedeni sosyal yaşamı ve samimiyeti.
Bir zamanlar yoğunlukla Rumların yaşadığı Cunda’da değişim mübadele dönemi ile başlıyor. 1920’den sonra adada Rumların yerini Girit ve Midilli adalarından gelen Türkler alıyor. Tabii, kültür nesilden nesile taşınıyor ve aslında Rum kültürü de adayı hiç terk etmiyor.
Rum evleriyle dolu sokaklar, Girit yemekleriyle süslü masalar Cunda’nın en karakteristik özelliklerinden. Bizce, adanın güzelliği de buradan geliyor zaten. Huzurlu, sakin, acelesi olmayan bir tatil beklentisi içindeyseniz… Cunda’da Gezilecek Yerler – Cunda Gezi Rehberi’mize başlıyoruz!
CUNDA GEZİLECEK YERLER
1. Cunda Sokakları:
Eski bir Rum yerleşimi olan Cunda adası, Ayvalık ile birlikte koruma altında olduğu için Rum mimarisini büyük oranda korumuş. Hatta, ülkemizde korunarak bugüne ulaşmış en fazla Rum evinin bu bölgede olduğu söyleniyor. Cunda sokaklarının her biri bu özelliği sayesinde tablo gibi. Her köşeden çıkan çiçekler, begonviller adanın renkleri resmen.
Haliyle, Cunda’da gezilecek yerlerin başında da ada sokaklarını keşfetmek var! Sabah erken saatte ya da akşam üstü serin saatlerde ara sokaklarda dolaşıp bol bol fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin.
2. Cunda Taksiyarhis Kilisesi:
19. yüzyılda yapılan bir Rum Ortodoks Kilisesi olan Cunda Taksiyarhis Kilisesi, Ayvalık’ın ilk kilisesi ile aynı isimde. Adadaki Rum döneminin sona erişiyle terk edilen kilise, daha sonra içindeki tüm tasvirleri beyaza boyanarak minaresiz hali ile bir süre cami olarak kullanılmış.
Ne var ki kilisenin cami hali de çok uzun sürmemiş. 1944 yılında yaşanan depremde hasar görünce akabinde tamamen terk edilmiş. 1976 yılında Ayvalık doğal ve tarihi sit alanı ilan edilse de maalesef kilisenin koruma çalışmaları uzun yıllar başlamamış.
Kilisenin uzun bir geçmişi var; restorasyonu ise kilise ancak kurul kararı ile Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na devredilince başlayabiliyor. Şükürler olsun böyle vakıflarımız var da şu içinde tarih yatan mimariler bölgeye ve dolayısı ile turizme geri kazandırılabiliyor. Vakfın başlattığı çalışmalar sonucu Cunda Taksiyarhis Kilisesi, tamamen aslına uygun restore edilip müzeye dönüştürülerek 2014 yılında ziyarete açılıyor.
Müze, Rahmi Koç’un İstanbul ve Ankara’da yer alan diğer müzeleri ile benzer bir koleksiyonun ev sahibi. Koleksiyonda oyuncaklar, model arabalar, buharlı modeller, ölçüm aletleri gibi belli dönemlere ait obje ve araçlar yer alıyor. Giriş ücreti yetişkinler için 7 TL, Müzekart’ı olanlara 3 TL.
3. Cunda Sevim ve Necdet Kent Kütüphanesi:
Rahmi Koç’un Cunda’ya kazandırdığı yapılardan bir diğeri Sevim ve Necdet Kent Kütüphanesi. Kütüphane aslında Agios Yannis Kilisesi’nde yer alıyor. Ayvalık’tan adaya girdiğinizde sizi karşılayan ilk mimari olan bu kilise, Orta Çağ mimarisi ve yanındaki değirmeni ile ünlü.
Mübadele dönemi ile terk edilen ve tıpkı Taksiyarhis Kilisesi gibi 1944 depremi ile büyük hasar gören Agios Yannis Kilisesi de Rahmi Koç’un desteği ile adaya kazandırılan değerlerden.
Kilise restore edilirken değirmeni de aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Böylece şu anki görüntüsüne ulaşmış. Kilise yapısı içindeki kütüphanede, aynı zamanda Muhtar Kent’in babası olan önemli diplomatlarımızdan Necdet Kent’in 1.300 kitabı içeren koleksiyonu yer alıyor. Zaten, müzeye bu kitapları bağışlayan da Muhtar Kent’in kendisi.
Kütüphane, günümüzde Cunda’nın seyir noktalarından biri olan Aşıklar Tepesi’nde ve güzel bir manzaraya sahip. Kilisenin terasındaki küçük kafede ufak bir mola vermeyi unutmayın, 17.30’a kadar açık. Değirmen de şu an bu kafenin mutfağı olarak kullanılıyor.
4. Cunda Panaya Kilisesi:
Agios Yannis Kilisesi’nden aşağı doğru yürüdüğünüzde Panaya Rum Kilisesi’ni görebilirsiniz. Maalesef günümüze dek korunamamış ve şu an sadece üç duvarı var. Duvarları da bu bölgeye özel sarımsak taşı ve granit taşı ile örme tekniğinden. Ancak, günümüzdeki hali gerçekten üzücü. Hele üzerindeki yazılar…
5. Despot Evi:
Bu isim de nereden çıktı diyorsanız hemen anlatalım. Despot, Rum Ortodoks din adamlarına verilen isim. 1862’de Rum bir despot tarafından yaptırılan bu konak, despotun talihsiz ölümü sonrası Osmanlı Devleti tarafından alınarak Hükümet Binası görevi görmüş.
1920’lere gelindiğinde önce öksüzler yurdu, 1980’lere dek de Türkler tarafından hem yurt hem de okul olarak değerlendirilmiş. Yurt binası adanın başka köşesine taşınınca bu ev de diğer Rum yapıları gibi uzunca bir süre boş kalmış. O arada da metruk bir yer haline gelmiş.
2015’e dek zarar görmüş haliyle ziyarete açıktı ve böylece de zamanla Cunda’nın turistik fotoğraf noktalarından biri haline geldi. Muhtemelen Cunda’yı araştırırken Despot Evi karşınıza çıkacak; ancak uzun restorasyon süreci sonrası burası artık bir butik otel.
6. Anelemmatik Güneş Saati:
Cunda sahilinde yer alan güneş saati, Ayvalık Belediyesi tarafından bölgenin sevilen ismi Ahmet Erol Keskin’in vefatı üzerine yapılmış. Saatin üzerindeki numaralar hangi aydaysanız onu temsil ediyor. Bulunduğunuz ayın numarasının üzerine düşen gölgeden saati kaç olduğunu tahmin ediyorsunuz.
AYVALIK’TA GEZİLECEK YERLER
Cunda deyince akla hemen Ayvalık geliyor. Cunda’da gezecek yerleriniz tükendiğinde Ayvalık’a uğramayı da ihmal etmeyin. Ayvalık gezi notlarımızı incelemek için aşağıda rehbere göz atabilirsiniz.
AYVALIK GEZİ REHBERİ VE AYVALIK’TA GEZİLECEK YERLER
Buraya kadar gelmişken Ayvalık’ın sanat köyü Küçükköy Yaniçarohori’ye de uğramak isteyebilirsiniz. İlgili rehberimizi aşağıda paylaşıyoruz.
AYVALIK KÜÇÜKKÖY GEZİ REHBERİ – YENİÇAROHORİ SANAT KÖYÜ
CUNDA PLAJLARI
Cunda’ya bahar aylarında ya da yazın gelecekler için Cunda plajlarını da özetleyelim.
1. Duba Plajı:
Ayvalık’tan Cunda Adası’na geçerken hemen sağ tarafta görebileceğiniz küçük bir belediye plajı. Çok merkezi olduğu ve kolay ulaşılabildiği için sıkça tercih ediliyor. Ancak, sezonda çok kalabalık oluyor. Belediyenin işletmesi olduğu için makul rakamlarda hizmet veriyor ama yol kenarı olduğundan bizi çok açmadı açıkçası.
2. Ortunç Koyu:
Milli park sınırları içinde olduğundan Ortunç’ta halk plajı yok. O nedenle, yüzmek için bu koydaki otelin plajından ya da çevresindeki kamp alanlarından yararlanabilirsiniz. Her şekilde ya iskeleden ya da kayalıklardan girilebiliyor. Ortunç Koyu’ndaki Ada Camping, bu çevrenin en çok tercih edilen işletmesi. Kamp atmıyor olsanız bile giriş ücretini ödeyip işletmeyi kullanmak mümkün.
Ancak, Ayvalık’a araçla gidecekseniz bizim önerimiz Ada Camping’in yanında kalan piknik alanını kullanmanız. Tabii, bu alanda işletme bulunmadığı için masa, sandalye, yiyecek ve içeceğinizi yanınızda götürmeniz lazım. Bir sır daha verelim; burası gölgede kaldığı için Ayvalık’ın en sıcak gününde bile püfür püfür oluyor.
3. Patriça Koyu:
Patriça koyu, kumlu ve sığ deniz sevenler için en ideal yerlerden biri. Koyda farklı işletmeler olduğu için şezlong kiralanabiliyor, yeme içme hizmeti de alabiliyorsunuz. Daha sakin yerler arıyorsanız işletmelerin olmadığı alanlardan da denize girebiliyorsunuz.
Cunda Adası’nın bir ucunda olduğundan araçla gitmeniz gerek, yol da yaklaşık yarım saat sürüyor. Patriça koyunda gidebileceğiniz işletmeler arasında Bıyıklı Plajı, Mola Beach, Sakin ve Pateriça Zeytin Beach yer alıyor.
4. Çataltepe Plajı:
Cunda’nın plajlarından biri olan Çataltepe, berrak ve tertemiz denizi ile ünlü. Genellikle rüzgarlı bir yapısı olsa da toplu taşıma ile de gidilebildiğinden daima kalabalık. Ayvalık plajlarına kıyasla daha ekonomik bir işletmesi olan Çataltepe Plajı’nın sahili ve denizi çakıllı yapıya sahip. Eğer çakıllı denizde yürümeyi sevmiyorsanız yanınıza deniz ayakkabısı almanız iyi olur.
Cunda Adası’nın yanı sıra Ayvalık plajlarını ve Ayvalık çevresinde denize girilecek yerleri de aşağıdaki yazıda anlatıyoruz.
EN GÜZEL AYVALIK PLAJLARI VE AYVALIK’TA DENİZE GİRİLECEK YERLER
CUNDA ADASI TEKNE TURU
Cunda’daki bir gününüzü de Cunda tekne turuna ayırabilirsiniz. Tekneler özel ve çoklu olarak ikiye ayrılıyor; kalabalık grup olarak seyahat ediyorsanız tekneyi grubunuza özel olarak kapatarak daha sakin bir tur yapabilirsiniz.
Bizce Cunda Adası tekneleri bu konuda oldukça organize çalışıyorlar. Gitmeden önce Cunda Gezi Tekneleri websitesine bakarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Tekne turları 10.00’da Cunda limanından ayrılıyor, 17.00 – 18.00 gibi limana geri dönüyor. Tekne rotası rüzgarın durumuna göre Kara Ada – Pınar Ada arasındaki koylardan oluşturuluyor.
CUNDA ADASI YEME İÇME ÖNERİLERİ
Adanın Ayvalık ile ortak olduğu Rum kültürü, sadece sokaklarında değil sofralarında da hissediliyor. Bu yüzden, Cunda’yı yaşamak için aslında gezi noktaları ve plajları kadar yemeklerinden de mümkün oldukça tatmak lazım.
Girit mezeleri, zeytinyağlıları, tatlıları ile Cunda, yeme içme açısından da çok keyifli bir rota. Bizim adada en sevdiğimiz mekanlar ise kahve için Nona, yemek için Ayna ve Adab, meyhane için Teo’s, kokteyl için de Cactus ve Dejong. Ancak, Cunda için çok detaylı ve başlıklara göre ayırdığımız bir yeme içme planımız var. O nedenle, Cunda planınız varsa bu rehbere de mutlaka göz atın.
CUNDA’DA NE YENİR: KAFE, KAHVALTI, MEYHANE, BAR (16 MEKAN)
CUNDA ADASI’NDA NEREDE KALINIR: CUNDA’DA KONAKLAMA
Cunda’da konaklama denince akla ilk olarak eski Rum evlerinin ve ahşap konakların dönüştürüldüğü butik oteller geliyor. Biz son iki gezimizde Kapya Cunda’da kalıp çok memnun ayrıldık. Yeri tam merkezde olduğu için bizim için çok pratik oldu. Odaları çok rahattı ve kahvaltısı da çok iyiydi.
Bu arada, otelin havuz kenarı ortamı kalabalıktan uzaklaşmak için ideal. Ayrıca, Kapya’nın burada hizmet veren Kala Cunda adlı güzel bir havuz başı restoranı da var. Yemekleri ve kokteylleri çok lezzetli, restoran için dışarıdan da rezervasyon alınıyor.
CUNDA ADASI KAMP ALANLARI: CUNDA’DA KAMP
Cunda’da konaklama açısından tek seçenek butik oteller değil tabii ki. Kamp atmayı planlayanlar için bu kısmı da anlatalım.
1. Cunda Ada Camping:
Ada Camping, Cunda’nın en sevilen kamp alanı. Ortunç koyunun kıyısında yer alan konumu, doğa ile iç içe olmayı sevenler için ideal. Ada Camping hem çadır ve karavan kampına hem de bungalov konaklamasına uygun. Kamp ile ilgili tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir işletmesi ve restoranı var. Fiyatları biraz yüksek olduğu için genellikle nezih bir ortamı oluyor. Kamp yapmasanız bile plajını kullanmak için günübirlik de giriş yapabiliyorsunuz.
2. Cunda Mocamp:
Mocamp da Ada Camping’in komşusu. O da Ortunç koyunda yer alıyor. Hem kamp alanı hem bungalov konaklaması için tercih ediliyor. Fiyatları Ada Camping’e kıyasla daha makul. Ancak, işletme konusunda zaman zaman şikayet olabiliyor. Geniş bir plajı var, günübirlik ücret ile giriş yapılabiliyor.
CUNDA ADASI’NA NASIL GİDİLİR
Alibey Adası olarak da bilinen Cunda Adası’na gitmek için kendi aracınızı kullanmanız ya da İzmir, Balıkesir gibi büyük şehirlere uçup indikten sonra havalimanından araç kiralamanız gerekiyor. Cunda’ya otobüsle gitmek de mümkün. Ancak hem adada, hem Ayvalık’ta hem de çevresinde rahatça gezmek için yine aracaya ihtiyacınız olacak.
İzmir’den Cunda Adası’na yeni otoban üzerinden gitmek yaklaşık 2 saat, İstanbul’dan Ayvalık’a hiç ücretli köprü ve ücretli yol kullanmadan körfezi dolaşarak ulaşmak yaklaşık 6,5 saat. Osmangazi Köprüsü üzerinden yeni açılan ücretli İzmir yolu ile yol 4,5 saat sürüyor.
CUNDA ADASI’NA NE ZAMAN GİDİLİR
En popüler tatil rotalarından biri olan Cunda, haliyle yaz aylarında çok kalabalık oluyor. Bizce Cunda’da rahat rahat gezmek ve güzelliklerini keşfetmek için buraya baharda gelmek lazım. Okulların kapanmadan hemen öncesi ve açılmasından hemen sonrası en ideal zamanlar.
Bu dönemlerde hem tüm mekanlar açık oluyor, hem de daha az kalabalıkta gezme şansı buluyorsunuz. Yaz mevsimi en hareketli ve en kalabalık zamanı. Sonbahar ve ilkbaharda çok keyifli ancak kış mevsimine yaklaştıkça mekanların çoğu kapanıyor.
Seyahat önerileri ile beraber Cunda Gezilecek Yerler – Cunda Gezi Rehberi’nin sonuna geldik. Cunda Adası ve Ayvalık ile ilgili tüm fotoğraf ve gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!