Bahar öncesi seyahatsizlikten sıkılıp ‘en iyisi çok sevdiğimiz arkadaşlarımızın yanına, Bursa’ya gidelim’ dedik. Öncesinde çok kez gitmemize rağmen, fark ettik ki hiç tarihi açıdan gezmemişiz, Journavel’da bir yazı yazacak kadar bilgi edinmemişiz. Hem arkadaşlarımızı görelim, hem de biraz ülkemizi gezelim diyerek planları yaptık ve Bursa için yola çıktık.
Bursa’da kendimize 2 tam gün verdik; aklımızda şehrin tarihi yerlerini görmek kadar dillere destan lezzetlerini de tatmak vardı. Yazılıp çizilenleri okudum, Bursalı arkadaşlarıma sordum; öğrendiklerimden sonra kilo alıp döneceğimize çoktan emin olmuştum.
Nitekim öyle oldu; iskenderiyle, pideli köftesiyle, kıymalı cantığıyla, tahinli pidesiyle, kestane şekeri ve süt helvasıyla ünlü Bursa’da doya doya yedik, sporu boşa yapmıyoruz ne de olsa diyerek mideye indirdiklerimizle de bol bol övündük. Bu yüzden, bizi her gittiğimiz yerde mutlu bırakan, 2 tam gün için Bursa’ya gelen turistlerin gitmesi gereken mekanları herkesle paylaşayım dedim.
Listeye başlamadan önce belirtmeliyim ki Bursa’da yeme-içme konusu oldukça zengin ve şehir bu mekanlar konusunda da oldukça cömert. Eğer Bursa’ya gitme planları yapıyor ve Bursa’da ne yenir diyorsanız, hadi gelin listemize bir de birlikte bakalım.
Bursa’da Nerede Ne Yenir – Yeme İçme Önerileri
1. İskender:
Bursa demek, İskender demek. İskender kebabın doğduğu yerde turistik bir gezinin hakkını vermek için biz de ‘En İyi İskender Nerede Yenir’ sorusuyla başladık tura. Bursa’nın en iyi İskendercileri ve Bursa’da İskender nerede yenir gibi sorularınız için bu yazıya göz atabilirsiniz. Çünkü; bu şehirde İskender başlı başına bir yazı konusu.
2. Pideli Köfte:
Bursa’daki bir diğer favori lezzetim pideli köfte. Favori olmasındaki en büyük neden et yiyeceğim diye küçük bir porsiyona 29 TL ödememek. Okuyanlar bana kızmasın ama diğer taraftan da ben pideli köfteyi daha lezzetli buluyorum. Bursa’ya gelmişken, en az İskender kadar ünlü bu lezzeti yerinde deneyin. Pideli köfteyi şehrinizdeki Bursalı zincir köftecilerden de biliyorsunuzdur; ancak az sonra önereceğim mekanın üzerine kesinlikle ta-nı-mı-yo-rum.
Kayhan Çarşısı’ndan Yeşil Pideli Köfte
Tartışmasız hayatımda yediğim en lezzetli pideli köfte, tartışmasız Bursa’da yediğim en iyi et yemeği. Kayhan Çarşısı’nda yer alan Yeşil, hiç sıra beklemeden istediğiniz gibi boş masasına oturabileceğiniz, şehrin klasik yemeklerinden biriyle ünlü, tatlı bir mekan. Tüm çalışanların güler yüzle hizmet ettiği, Mahir Usta’nın lezzetli köftesiyle midelerin bayram ettiği Yeşil’de Cuma günleri yemek sonrası süt helvası da ikram ediliyor.
Pideli köfte başlı başına lezizken, üzerine en az bir o kadar yakışan süt helvası için deftere notları alalım. Eğer buraya Cuma günü gidemiyorsanız, süt helvasını başka bir mekanda mutlaka ama mutlaka deneyin. Yeşil’de 1 porsiyon pideli köfte 13 TL.
Adres: Kayhan Çarşısı, D:43 / Osmangazi
3. Balık:
Bursa’da balık restoranı ne alaka dediğinizi duyar gibiyim, ama demeyin. Bir akşamınızı mutlaka Mudanya tarafında, deniz manzaralı Beyaz Kayalar ile şenlendirin.
Beyaz Kayalar Balık Lokantası
Mudanya-Bursa Merkez yolundaki Beyaz Kayalar, deniz manzarası eşliğinde keyifli bir gün geçirmek, çok lezzetli deniz mahsülleri ile günü batırmak isteyenlerin listesinde olması gereken yerlerden. Biz hava karardıktan sonra gitsek de öyle güzel mezeler, ara sıcaklar yedik ki Beyaz Kayalar’ı en sevdiğimiz mekanlar listesinin tepesine yerleştirdik. Fiyatları iyi bir balık restoranı ayarında; ancak menü gerçekten yıkılıyor. Burada favorim kesinlikle levrek simit, zaten fotoğrafı bile efsane.
Adres: Altıntaş Mahallesi, Mudanya / Bursa
4. Geleneksel Lezzetler için Fasülyeli:
İki kardeşin başarı hikayesi olan Fasülyeli, şehrin sanayi bölgesinde hizmet veren bir geleneksel Türk lezzetleri lokantası. Adından belli olacağı üzere fasulyesi dillere destan mekana hafta içi öğlen saatlerinde gitmekte fayda var. Fasulye haricinde geleneksel ve ev yemeği alternatifleri de olan Fasülyeli’de gerdan, hünkar beğendi ve patates dolması gibi harika klasikleri de tadabilirsiniz. Yolunuz düşerse kaçırmayın derim.
Adres: Üçevler Mah., Nilüfer Cad., No:52, Nilüfer / Bursa
5. Cantık:
Bursa’da ne yenir sorularımızın cevaplarından biri de Cantık pidesi olmuştu. Bildiğimiz kıymalı pidenin daha bol kıymalısı olan Cantık için şehirde en çok öne çıkan fırınlar aşağıdaki gibi.
Pidecioğlu
Şimdi bir pideci düşünün, 1860 yılında beri Kayhan Çarşısı’ndaki yerinde müşterilerini ağırlıyor. Hayranları desem daha doğru belki de, çünkü burası birçok Bursalıyı büyüten pideci. Pidecioğlu Osmangazi’deki yeni yerinde müşterilerini ağırlamaya devam ediyor, altı çizile çizile söylenen mekanda cantığın tadına bakmak Bursa gezisiniz kuralı.
Adres: Geçit Mah., Belen 3 Sitesi, A Blok, No:22 / Osmangazi
Kardeşler Pide Salonu
Tuzpazarı’ndaki Kardeşler Pide Salonu da cantık yemek için gidilecek yerlerden bir diğeri. Fiyatlar çok uygun, Bursalılar git, git dediğine göre listeye mutlaka alınmalı. Sonuçta bir bilene sormak lazım. 🙂
Adres: Tuzpazarı Mah., 2. Tuzpazarı Sok., No:15 / Osmangazi
6. Tahinli Pide:
Sıra geldi Bursa’da en sevdiğim ikinci lezzete! Özellikle Tahinli Pide yemek için gidebileceğiniz fırınlar var; onlardan ikisi Tarihi Abdal Fırını ile Kırmızı Fırın. Ancak, biz vaktimiz olmadığı için Gözde ve Şahin’den destek alarak tahinli pideyi kahvaltımıza konuk ettik. Bursalılar için ‘taanlı pide’, bana göre ‘süpersonik tahinli pide‘ en iyi çayın yanında gidiyor. Şuraya gelmişken tatmadan dönmeyin. Hayatımda böyle güzel, böyle lezzetli, tahini bol başka bir kahvaltılık görmedim! Mutlaka, mutlaka ama mutlaka!
7. Çay Bahçesi:
Ülkemizin güzide şehirlerinde, özellikle Anadolu’da gezerken olmazsa olmazımızı çay bahçeleri oluşturuyor. Tarihi mekanlarda çay keyfi sürmek gezi molalarında en büyük aşkım. Bu yüzden Bursa’dan da iki mekan önermek istiyorum.
İnkaya Çınarı Çay Bahçesi
Bursa gezi rehberinde okuduğunuz üzere, İnkaya Çınarı’nın bulunduğu çay bahçesine kahvaltı için gidenlerdeniz. 600 yıllık çınarın altında, siz de bizim gibi güne son derece keyifli bir şekilde başlayabilirsiniz. Kahvaltıda gözleme veya serpme kahvaltı sipariş etmeniz mümkün. İsterseniz, üzerine ünlü meyve tabaklarını da deneyebilirsiniz. Her şey bir yana, gözlemeler gerçekten çook lezzetli. Kahvaltı için program yapamıyorsanız, Uludağ planınızın öncesine ya da sonrasına ekleyin ve bu tarihi çınarda bizim için de bir bardak çay için.
Adres: İnkaya Mah., Uludağ Cad., No:163 / Osmangazi
Koza Han’da Hacı Şerif
Şehrin 18 hanından en güzeli olan Koza Han’ı gezmeye mutlaka geleceksiniz. O zaman buraya gelmişken, zemin katta yer alan kafelerden Hacı Şerif’e oturun. Yapmanız gereken; iki dondurmalı irmik helvası, iki de çay söylemek. Helvaları sade veya tahinli alabilirsiniz, 1 tanesi 5 lira. Koza Han’ın ritüeli bu, yemeden dönmeyin.
Adres: Uzunçarşı Cad. / Osmangazi
8. Kestane Şekeri:
Çok da detaya girmeye gerek yok; Bursa dendiğinde hepimizin aklına ilk başta İskender, sonra Kestane Şekeri geliyor. Tabii ilginç olan, kestane yetiştirmeyen bir şehrin kestane şekerini bu derece popüler yapabilmesi. 🙂 Şehirde lezzetli kestane şekeri almak için yılların favorileri olan Kafkas ve Kardelen mağazalarına ya da ürünlerinin satıldığı yerlere uğrayabilirsiniz. Kafkas’ın karyokaları ile kestanelerin tek tek paketlendiği Premium kutuları benim favorilerim. Kestane şekerinin daha ucuzu ise Minteks mağazasının Major Minör markasında, lezzetinin hiçbir farkı yok.
Bursa Çevresinde Nerede Ne Yenir
Mudanya’da Abla’nın Yeri ve Tirilye Muhallebicisi
Diyelim ki Bursa’ya Budo ile geliyorsunuz ve deniz otobüsü öncesi biraz Mudanya’yı gezip buranın mekanlarında bir şeyler atıştırmak istiyorsunuz. Kasabayı turladıktan sonra yemek molanızı sahile karşı Abla’nın Yeri’nde vererek kızarmış balık alternatiflerinden tercih edebilirsiniz. Mudanya Sahili’nde iki tane Abla’nın Yeri göreceksiniz.
Daha salaş olarak görünen mekan sadece kızartma ve ekmek arası seçeneklerinin olduğu, daha lüks gibi görünen iki katlı yer ise ızgara seçeneklerinin de olduğu restoran havasındaki mekan. Balığınızı yedikten sonra, çay ve tatlı çeşitleri için yine sahildeki Tirilye Muhallebicisi’ne oturabilirsiniz. Süt tatlıları ve yemek alternatiflerinin olduğu mekanı biz çok sevdik. Sunumları bir hayli hoş ve gerçekten de kocaman bir yer.
Abla’nın Yeri Adres: Hasanbey Mah. / Mudanya
Tirilye Muhallebicisi Adres: Ömerbey Mah., Halitpaşa Cad. No: 91-93 / Mudanya
Cumalıkızık’ta Taşev kahvaltısı
Bursa’yı anlatırken UNESCO Dünya Mirası listesindeki Osmanlı kızık köylerinden Cumalıkızık’ı atlamak olmaz. Cumalıkızık’ın meşhur köy kahvaltıları için en doğru adres Taşev. Peynir ve reçel çeşitlerinin yanı sıra patates köftesi ile servis edilen serpme kahvaltının yanına sucuk ve yumurta gibi sıcaklardan da isteyebilirsiniz. Çay demlikle geliyor, kahvaltı kişi başı 20 TL. Cumalıkızık kahvaltıları Bursalılar için bir hafta sonu klasiği olduğu için, ayakta masa beklememek adına 10:00’dan önce mutlaka mekanın önünde olmalısınız.
Bu saat öncesinde çok rahat yer bulabilir, kahvaltınızı keyifle edebilirsiniz. Köyde bu konseptte çok fazla mekan var ve çoğu köy sakini evinin avlusunu, bahçesini ziyaretçilere açarak kahvaltı servis ediyor. Biz daha önce başka mekanlarda da oturmuş ve kahvaltılarını denemiş olsak da henüz Taşev’de deneyimlediğimiz kahvaltı kadar iyi lezzette bir yere rastlayamadık. Yazısı burada.
Adres: Yunus Aralığı, No: 18 / Cumalıkızık
Bursa’nın en iyi İskendercileri için bu yazıya, Bursa’da gezilecek yerler için buraya bakabilirsiniz. Bursa’ya gelmişken Cumalıkızık’ı görmeden olmaz; Cumalıkızık köyünde gezilecek yerler yazım bu linkte sizi bekliyor. Şehir ile ilgili tüm notlarım Instagram hesabımdaki #journavelbursa etiketinde, herhangi bir sorunuz olursa Instagram’dan mesaj atabilirsiniz. Evliyalar şehri Bursa’da herkese iyi gezmeler!