Bursa, İstanbul’da yaşayanlar için 2,5 saatte gidilecek en iyi hafta sonu rotalarından biri. Sonuçta, hem gezi noktaları hem de geleneksel lezzetleri ile haftayı güzel kapatmak birebir. Ayrıca, Bursa’da keşfedecek yerlerin çokluğu da insanı bir hayli mutlu ediyor. Biz de son Bursa gezimizde bu sefer şehirden biraz uzaklaştık ve Misi köyüne geldik! Misi, son yıllarda en az Cumalıkızık, Trilye veya Mudanya kadar popüler. Hazır gezmişken, sizin için de Bursa Misi Köyü Gezilecek Yerler – Misi’de 8 Keyifli Aktivite rehberi hazırlamayı da unutmadık! Yazıda, Misi’de kahvaltı mekanları önerimizi de görebilirsiniz.
Misi, Nilüfer çayının kıyısında pek tatlı bir köy. Günümüzdeki adı ise Gümüştepe. Renkli ahşap evleri, girişte size karşılayan Nilüfer çayı ve bol yeşili ile daha size ilk görüşte mutlu ediyor. Oldukça küçük ama keyifli bir rota olan Misi’de geçireceğiniz birkaç saatten çok mutlu olacaksınız. Zaten öyle ki Bursalıların da hafta sonu için en çok tercih ettiği yerlerden.
*Başlamadan Önce Meraklısına: Bursa’da Gezilecek Yerler yazısı için tıklayın.
Instagram’da @nesemcelikkaya hesabını takip edin, birlikte gezelim!
Misi Köyü’nün Tarihi ve Misi Köyü Hakkında
Köy, 183 yılında Alex adlı bir keşiş tarafından İnkaya ile birlikte keşfedilmiş. İlk zamanlardaki adının da Mysia olduğu söyleniyor. O zamanlarda keşiş Alex ve yanında getirdiği diğer Hristiyanlar, yerleştikleri bu köyde konsül toplayarak İncil üzerine tartışmalar yaparmış. Hem bu sebepten hem de şimdilerde kalıntılarına rastlanan Misipoli Manastırı civarında İncil’in bir nüshasının bulunduğuna inanılması Misi’yi Hristiyanlık’ta önemli bir konuma taşımış.
Tarihte bağcılık, ipekböcekçiliği ve tarım ile dikkat çeken Misi’de gezerken bol bol göreceğiniz asma yaprakları ve üzüm bağları, köyün pekmez ve şarabı ile bilinmesinin habercisi. Şarap ve pekmez üretiminin Misi’de uzun bir geçmişi var. Üstelik, bu şarap ve pekmek üretimi de yalnızca bu yörede yetişen misket üzümleri ile gerçekleştiriliyor.
Bursa Misi Köyü’nün Turizm Hikayesi
Tarihi 2000 yıl önceye dayanan şirin Misi köyü, Bursa’nın en yeşil köşelerinden biri olsa gerek. Ortasından geçen Nilüfer çayının etkisiyle ipekböcekçiliği ile tarımın hakim olduğu, Bursa’nın bereketi bol köylerinden. Zaten Misi; yıllar önce şehrin geleneksel zanaatlerinden ipekböcekçiliği ile ünlenmiş. Ne var ki Çin’den gelen ucuz ipeğe Misi’nin işçiliği ve ipek fiyatları dayanamaz hale gelince, köyün ana ekonomisini oluşturan ipekböcekçiliği, bağcılık ve tarım günden güne tükenmiş. Hatta, bitme noktasına gelmiş.
Köy halkının erkekleri zamanla başka işlere yönelmiş. Yıllardan beri çalışmaya alışık olan Misili kadınlar evlerine kapanıp istihdamsızlıktan çalışamaz olmuş. Bu şekilde de Misi’nin ekonomisi önemli ölçüde bozulmuş ve işsizlik oranı da bir hayli artmış. Ancak, bildiğiniz gibi kadınlar toplumun aynası. Misi’nin azimli kadınları da buranın öyküsünü değiştirmek için harekete geçmiş.
Gelecek Turizmde projesi ile yeni ekonomilere ve gündeme yenik düşen ipekböcekçiliği Misili kadınların elinde yeniden canlandırılıyor. Turizmde sürdürülebilirlik için çalışan Gelecek Turizmde’nin projelerinden biri olan Misi köyü, ‘Gel Bir Gün Misili Ol’ projesi ile geleneksel ipekböceği zanaatini Bursa’ya ve ülkelerine yeniden kazandırıyor. Hem de bu kapsamda yöresel lezzetlerin ziyaretçilere tanıtılması ile ilgili bir adım atıyor.
Gel Bir Gün Misili Ol projesi ile önce köyün 44 kadını ipekböcekçiliğinin turizme kazandırılması konusunda gereken eğitimleri alıyor. İpekböcekçiliği alanındaki çalışmaların markalaştırılması köydeki İpek Evi’nde yapılırken, Nilüfer Misi Kadınları Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak da hizmet veren Koza Evi’nde ise yöresel tatlar hazırlanıyor. Böylece, ziyaretçilerin klasik Bursa lezzetlerini kafe ortamında tatması sağlanıyor.
Bursa Misi Köyü Nerede, Nasıl Gidilir
Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yer alıyor. Bursa’nın merkezine 12 km uzaklıktaki Misi köyünün bir diğer adı Gümüştepe mahallesi.
Misi’ye araba ile gelecekseniz navigasyonda Gümüştepe Mahallesi’ni işaretlemeniz gerekiyor. Eğer yolu kaybederseniz Gümüştepe Mahallesi tabelalarını takip edin.
Misi’ye toplu taşıma ile gelecekseniz Bursa’dan önce metro ile Acemler durağına gitmeniz ve buradan B-20 otobüslerine binmeniz gerekiyor.
Araba ile gelirseniz, Misi’den sonra Gölyazı ya da Tirilye gibi diğer noktalara da geçebilirsiniz.
Misi Köyü Kahvaltı Yerleri
Misi köyü kahvaltı mekanları bu rotanın en merak edilen sorularından. Misi’de kahvaltı için en sevilen yerler Misi Köyevi ve Misi Masal Kahvaltı. Köyde yer alan çoğu mekan kahvaltı servis ediyor. Ancak, biz deneyimlerimize istinaden bu iki mekanı tavsiye ederiz.
Bursa Misi Köyü Gezilecek Yerler – Yapılacak Aktiviteler
1. Misi Sokakları’nda Yürü, Renkli Evleri Fotoğrafla
Köydeki rengarenk ahşap evler fotoğraf çekmek için birebir. Misi’nin bu renklerle süslü nostaljik sokaklarını gezmek de buraya geldiğinizde yapmanız gereken ilk şey.
2. Bursa Misi Köyü’nün İpek Evi’ni Ziyaret Et
Restore edilip Misili kadınlara tahsis edilen İpek Evi, köyün ipekböcekçiliği zanaatini geliştirmek ve turizme kazandırmak için kullanılıyor. İpekten üretilen hediyelik eşyalar; ninelerin ve büyük annelerin sandıklarından çıkan desenlere göre yeniden uyarlanıp burada satışa sunuluyor. Misi Kadınları Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin üyesi olan kadınlar ise ipekleri kendileri üretip dokuyor.
3. Koza Evi’nde Öğle Yemeği Molası Ver
İpek Evi gibi restore edilip Misili kadınlara tahsis edilen bir diğer ev de Koza Evi. Burada Misi kadınlarının ellerinden çıkan lezzetleri tadabiliyorsunuz. Çok eski yıllardan beri köyde yapılan geleneksel yemekler burada servis ediliyor. En sevilenler arasında ise kestaneli kuzu güveç, ısırganlı erişte, lahanalı kocagörmez dolması ve koza tatlısı var.
4. Misi Çocuk Kütüphanesi’ni Ziyaret Et
Misi’nin bir çocuk kütüphanesi var! Nilüfer Belediyesi önderliğindeki bu kütüphanede her yaş grubundaki çocuk için kitaplar, zeka geliştirici oyunlar ve bulmacalar mevcut. O yüzden, Misi’yi ailece gezmeye gelenler için ideal bir nokta bizce. Hafta içleri 09:00-18:00, hafta sonu ise 10:00-18:00 arası ziyarete açık.
5. Etnografya Evi’ni Gez
Karagöz sanatçısı Şinasi Çelikkol’un Karagöz Gölge Oyunu’nun geleneğini sürdürmek ve sonraki nesillere tanıtmak amacıyla Bursa’da açmış olduğu Karagöz Evi’ni Misi’deki Etnografya Evi izlemiş. Yöresel kıyafetlerin, el işlemelerinin, dokuma tezgahlarının, köyde yapılan hediyelik eşyaların sergilendiği bir yer. Bir de ayna olarak tabir edilen küçük bir Karagöz perdesi var. Zaten bu ev de Şinasi Bey’in katkıları ile hayata geçmiş. Girişi ücretli.
6. Mysia Fotoğraf Müzesi’ni Ziyaret Et
Türk fotoğrafçılığının usta sanatçılarını ve eski Bursa arşivini sergileyen mini fotoğraf müzesi. Zaman zaman fotoğrafçılıkla ilgili atölyelere de ev sahipliği yapıyor. Pazartesi günleri kapalı. Onun dışında 10:00-18:30 arası açık. Girişi ücretsiz.
7. Misi Çay Bahçesi’nde Nefeslen
Misi’nin ortasından geçen Nilüfer çayının iki yanına kurulan, arası köprülerle bağlı Misi çay bahçesi, köyün en popüler noktalarından. Hem kahvaltı hem de çay, kahve molası için buraya uğrayabilirsiniz. Koza Evi’nde olduğu gibi burada da demlikle çay servisi var. Eskiden çayın içine de masa kurdukları oluyormuş ama biz gittiğimizde yoktu.
8. Misi Köyü’nde Piknik Yap
Mini Misi gezinizde yapmak istediklerinizden biri de piknik ise Dağyenice Göleti’ne gidebilirsiniz.
Misi Gezi Rehberi’miz burada sona erdi. Tüm gezi notlarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya profilinden ulaşabilirsiniz. Bursa ile ilgili diğer yazılarımızı da aşağıda paylaşıyoruz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!
Diğer Bursa Yazılarımız:
Bursa’da Gezilecek Yerler: 2 Günde Bursa rehberi yazısını okumak için tıklayın.
Bursa’da İskender Nerede Yenir: Bursa’nın En İyi İskendercileri yazısını okumak için tıklayın.
Cumalıkızık’ta Kahvaltı ve Gezilecek Yerler yazısını okumak için tıklayın.
Cumalıkızık’ta En İyi Kahvaltı: Taş Ev yazısını okumak için tıklayın.