Seyahatiniz için gerekli tüm bilgilerle Ayvalık’ta Gezilecek Yerler ve Detaylı Ayvalık Gezi Rehberi’mize hoş geldiniz! Koştur koştur yaşadığımız büyük şehir hayatından uzaklaşmak istediğimizde aklımıza ilk iş küçük sahil kasabaları gelir. Biraz sakinlemek istediğimizde de yeni gezi planları genellikle Ege kıyılarında şekillenir. Ege’nin en sevilen sahil kasabalarından biri olan Ayvalık, işte tam olarak böyle bir yer. Arnavut kaldırımlı nostaljik sokaklar, hemen dibindeki renkli Cunda Adası, lezzetli mekanlar ve güzel plajlar… Özetle, Ayvalık herkes için bir hayata mola noktası!

Geçmişte bir Rum yerleşimi olan Ayvalık’ın sıcaklığı ve samimiyeti daima aynı. Her neslin sevdiği kasabalardan biri olmasının nedeni ise şüphesiz bol mezeli sofralarında dönen keyifli sohbetler! Parolamız rakı – balık – Ayvalık; hazırsanız Ayvalık Gezi Rehberi’mize başlıyoruz!

Ayvalık Gezi Rehberi’mizde Ayvalık’ta Gezilecek Yerler, Ayvalık Yakınında Gezilecek Yerler, Ayvalık Plajları, Ayvalık’ta Nerede Kalınır, Ayvalık Yeme İçme Önerileri ve Ayvalık’a Ne Zaman Gidilir başlıklarımızı görebilirsiniz.

AYVALIK’TA GEZİLECEK YERLER

Kafa dinlemelik Ege rotalarından Ayvalık’ta gezilecek yerleri Ayvalık’ın merkezi, Cunda Adası ve Ayvalık yakınındaki bazı noktalar oluşturuyor. 3 günlük Ayvalık gezisinde görebileceğiniz yerleri aşağıda listeledik.

1. Ayvalık Sokakları:

Ayvalık sokaklarında kaybola kaybola dolaşmak burada yapılacak ilk şey. Çünkü, bu arnavut kaldırımlı daracık sokakların çoook eskiden kalma cumbalı evlerini fotoğraflamak ve o sıralarda eski zamanlara kısa bir yolculuk yapmak buranın olmazsa olmazı!

Ayvalık sokakları, Avrupa şehirlerindeki old town sokaklarının küçük bir örneği gibi. Hatta, evler biraz daha renkli olsa kendinizi Yunan adasına gelmiş gibi bile hissedebilirsiniz! Sokak turunun bir diğer güzel yanı da Ayvalık’ın tatlı mekanlarını, sanat galerilerini ve eskicilerini keşfetmek. Tüm bunları görmek için ise uğramanız gereken yerler arasında Barbaros Caddesi, 13 Nisan Caddesi ve Macaron Sokağı var.

2. Ayvalık Taksiyarhis Kilisesi:

Ayvalık, 16. yüzyıl sonlarında bir Rum yerleşimi olarak kurulmuş. Taksiyarhis Kilisesi de Ayvalık’ın ilk kilisesi. Zamanla yapılan eklemelerle büyütülen, 1844 yılında yeniden inşa edilen bu kilise, 1920’lerde tekel deposu olarak kullanılıp terk edilmiş. Neyseki 2012’de Kültür Bakanlığı tarafından restore edilip 2013’te ziyarete açılmış da şu an görebiliyoruz. Girişi 18 yaş altına ve Müzekart’ı olanlara ücretsiz.

3. Ayazma Kilisesi:

Eski dönemde muhtemelen geniş bir arazi üzerinde bir Yunan mimarisi olarak parıldıyordu ama şimdi sıkışıp kaldığı binalar arasında karşınıza çıktığında nereye geldik biz dedirtecek cinsten. Eski adıyla Faneromeni Kilisesi’nin dış mimarisindeki üçgen alınlığı ile eski bir Yunan tapınağını andırdığını hemen anlayacaksınız.

Tamamlanması Taksiyarhis Kilisesi’nden çok daha sonraya denk geliyor. Kilise Neo Klasik stilde tasarlanmış. Neden bilemedik ama burası bir dönem zeytinyağı fabrikası olarak kullanılmış. Bu yüzden de iç mimarisindeki birçok detayı kaybetmiş. Nihayet, Kültür Bakanlığı’nın restore etmesi sonrası da 2018’de müze olarak ziyarete açılmış. Pazartesi günleri kapalı. Hafta içi de 17.00’de ziyarete kapanıyor.

4. Çınarlı Camii:

19. yüzyılda yine Rumlar tarafından bir kilise olarak yapılan, Cumhuriyet’in ilanından sonra minareleri eklenerek camiye çevrilen bu yapı adını çevresindeki çınar ağaçlarından alıyor. Dışarıdan baktığınızda zaten kiliseden dönüştürülmüş bir mimarisi olduğu çok belli. Ancak, esas güzelliği iç mekanındaki dekorasyonu ve işlemeleri. 

5. Şeytan Sofrası:

Ayvalık dediğinizde alacağınız Ayvalık’ta gezilecek yerler önerilerinin büyük kısmını Şeytan Sofrası içerecek. Haksız da sayılmazlar. Çünkü, Ayvalık’ın bilimumu adalarını yukarıdan gördüğünüz ve güzel bir gün batımı izleyeceğiniz yer Şeytan Sofrası.

Eski adıyla Yeniçarohori köyüne de çok yakın olduğu için ikisini aynı gün gezebilirsiniz. Gün batımına yakın gerçekten çok kalabalıklaştığı ve artık arabalar kontak kapatır duruma geçtiği için bu saatlerden biraz daha erken gitmekte fayda var.

6. Yeniçarohori / Küçükköy:

Küçükköy ülkemizin akıllı köylerinden biri. Yeniçarohori de aslında Küçükköy’ün eski adı. Yeniçerilerin yeri anlamına geliyor. Osmanlı Dönemi’nde yeniçerilerin geçici bir süreyle buraya yerleştirilmesi sonucu Rumlar tarafından koyulmuş bir isim.

Burası bir Boşnak köyü. Üstelik, hikayesi de çok güzel. Bugün Yeniçarohori’yi mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri yapan; Ayvalık’tan büyük şehirlere taşınmış yerlilerin akıllı köy projesi ile yeniden buraya dönmesi ve burada yerleşik hayata geçmesi. Kendisi aynı zamanda da bir sanat köyü. Ayvalık’tan Yeniçarohori’ye gitmek isteyenler için detaylı rehberimiz de aşağıda.

AYVALIK KÜÇÜKKÖY GEZİ REHBERİ: YENİÇAROHORİ SANAT KÖYÜ

7. Cunda Adası:

Cunda Adası’nı içermeyen bir Ayvalık gezisi düşünülemez. Hatta, planlar genelde ikisini de içerir. Ne de olsa Ayvalık, Cunda; Cunda da Ayvalık demek. Yukarıda anlattığımız gibi; Ayvalık’ın geçmişteki topluluğunun çok büyük bir kısmını Rumlar oluşturuyor.

Aynı şekilde, Cunda Adası da mübadele dönemine kadar çok az Türk’ün yaşadığı, yerlilerini neredeyse tamamına yakınını Rumların oluşturduğu bir ada. Değişimi, mübadele döneminde Rumların buradan göç ettirilmesiyle ve yakın Yunan adalarında yaşayan Türkerin adaya getirilişi ile başlıyor.

Nüfus değişimi yapılmış olsa da kültür nesilden nesile geçiyor ve Rum kültürü Cunda Adası’ndan aslında hiç çıkmıyor. Gerek mimarisi, gerek yemekleri, mezeleri ve hatta yaşam tarzı ile Cunda Adası, muhtemelen Türkiye’de görebileceğiniz en keyifli yerlerden biri.

8. Cunda Taksiyarhis Kilisesi:

19. yüzyılda yapılan bir Rum Ortodoks Kilisesi olan Cunda Taksiyarhis Kilisesi, Ayvalık’ın ilk kilisesi ile aynı isimde. Adadaki Rum dönemi bitince terk edilen kilise, içindeki tüm tasvirleri beyaza boyanarak minaresiz hali ile bir süre cami görevi görmüş.

Ne var ki kilisenin cami kullanımı da çok uzun sürmemiş. 1944 yılında yaşanan depremde hasar görünce tamamen terk edilmiş. Kilisenin uzun bir geçmişi var. Restorasyonu ise kilise ancak kurul kararı ile Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na devredilince başlayabiliyor. Vakfın başlattığı çalışmalar sonucu Cunda Taksiyarhis Kilisesi, tamamen aslına uygun restore edilip müzeye dönüştürülerek 2014 yılında ziyarete açılıyor.

9. Cunda Sevim ve Necdet Kent Kütüphanesi:

Rahmi Koç’un Cunda’ya kazandırdığı yapılardan bir diğeri Sevim ve Necdet Kent Kütüphanesi. Kütüphane aslında Agios Yannis Kilisesi’nde yer alıyor. Ayvalık’tan adaya girdiğinizde de sizi karşılayan ilk mimari bu kilise. Orta Çağ mimarisi ve yanındaki değirmeni ile ünlü. Mübadele dönemi ile terk edilen ve tıpkı Taksiyarhis Kilisesi gibi 1944 depremi ile büyük hasar gören Agios Yannis Kilisesi de Rahmi Koç’un desteği ile adaya kazandırılan değerlerden.

Kilise restore edilirken değirmeni de aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş ve böylece şu anki görünümünü almış. Kilise yapısı içindeki kütüphanede, aynı zamanda Muhtar Kent’in babası olan önemli diplomatlarımızdan Necdet Kent’in 1.300 kitabı içeren koleksiyonu var. Zaten, müzeye bu kitapları bağışlayan da Muhtar Kent’in kendisi.

Kütüphane, günümüzde Cunda’nın seyir noktalarından biri olan Aşıklar Tepesi’nde ve güzel bir manzaraya sahip. Kilisenin terasındaki küçük kafede ufak bir mola vermeyi unutmayın, 17.30’a kadar açık. Değirmen de şu an bu kafenin mutfağı olarak kullanılıyor.

10. Cunda Panaya Kilisesi:

Agios Yannis Kilisesi’nden aşağı doğru yürüdüğünüzde Panaya Rum Kilisesi’ni görebilirsiniz. Maalesef günümüze dek korunamamış ve şu an sadece üç duvarı var. Kilise, bu bölgeye özel sarımsak taşı ve granit taş ile örme tekniğinden. Ancak, günümüzde maalesef kötü durumda. Hele o duvarlardaki yazılar…

11. Despot Evi:

Bu isim de nereden çıktı diyorsanız hemen anlatalım. Despot, Rum Ortodoks din adamlarına verilen isim. 1862’de Rum bir despot tarafından yaptırılan bu konak, despotun talihsiz ölümü sonrası Osmanlı Devleti tarafından alınmış. Sonra da Hükümet Binası görevi görmüş. 1920’lerde önce öksüzler yurdu, 1980’lere dek de hem yurt hem de okul görevi görmüş.

Yurt binası adanın başka köşesine taşınınca bu ev de diğer Rum yapıları gibi uzunca bir süre boş kalmış. O arada metruk bir yer haline gelmiş. 2015’e dek zarar görmüş haliyle ziyarete açıktı ve böylece de zamanla Cunda’nın fotoğraf noktalarından biri oldu. Günümüzde ise uzun restorasyon sonrası bir butik otel.

AYVALIK ÇEVRESİNDE GEZİLECEK YERLER

Ayvalık’ta geçireceğiniz 2-3 güne çevresindeki bazı noktaları da ekleyip geziyi uzatabilirsiniz. En sevdiklerimizi aşağıda listeleyelim.

1. Dikili:

Ayvalık’tan yarım saatte ulaşabileceğiniz Dikili, İzmir’in en sakin sahil yerleşimlerinden. Dikili’nin merkezinde gezecek ve yapacak çok fazla şey olmasa da koyları bugüne kadar gördüğümüz en iyiler arasında olduğundan Ayvalık gezilerine eklenmesini tavsiye ederiz.

Dikili koyları hakkındaki yazımızı aşağıya bırakalım da tavsiyemizi kanıtlarla destekleyelim.

DİKİLİ KOYLARI VE DİKİLİ TEKNE TURU

2. Bergama:

Ayvalık’tan Bergama’ya ulaşmak yaklaşık 50 dakika sürüyor. Antik kent gezilerini seviyorsanız Bergama’yı da listenize dahil edebilirsiniz. Özellikle, Bergama antik kentinin Roma dönemi kalıntıları, antik tiyatrosu ve Bergama’nın eski Rum mahalleleri bu geziyi daha güzel hale getiriyor.

3. Midilli Adası:

Midilli, Ayvalık’tan sadece 45 dakika sürüyor. Ayrıca, Yunanistan’ın en büyük adalarından biri. Ayvalık ve Cunda’nın Rum etkilerinin üzerine bizce Midilli Adası çok iyi gider. Midilli, farklı karakterlerdeki köyleri ve plajları ile Türkiye’den gidilen Yunan adaları arasında en sevilenlerden.

Bayramlarda ve resmi tatillerde geçişin çok kalabalık olduğunu ve en güzel zamanının daha sakin sezonlarda olduğunu ekleyelim. Bir de Midilli’ye günübirlik gidenler oluyormuş. Ada o kadar büyük ki buranın keyfi tek günde asla çıkamaz. Midilli Adası için en az 2, hatta 3 gün diyoruz.

4. Foça & Eski Foça:

Ayvalık’tan Foça’ya gitmek 1,5 saat sürdüğü için onu da listeye almadan edemedik. Eski Foça, İzmirliler için bir dönemin favori yazlıkçı bölgesi. Özellikle Eski Foça’nın taş evlerle dolu nostaljik sokakları, kafa dinlemelik mekanları ve güzel plajları burayı sevme nedenlerimizden bazıları. Ayvalık gezi rehberini Eski Foça gezi rehberine çevirmeden daha önce yazdığımız yazıyı aşağı bırakıyoruz.

FOÇA GEZİ REHBERİ: 2 GÜNDE FOÇA’DA GEZİLECEK YERLER

AYVALIK PLAJLARI

Özellikle yaz döneminde Ayvalık’ta gündüzler için en iyi şey kesinlikle plajlar. Biz de yazın gittiğimiz için akşamüstü hava serinleyene dek vaktimizi Ayvalık plajlarını keşfederek geçirdik. En sevdiklerimiz Şirinkent Spor Kulübü ile Ortunç Koyu oldu ama tüm önerilerimizi aşağıdaki yazıda bir araya getirdik.

AYVALIK PLAJLARI: 8 NOKTA İLE DENİZE GİRİLECEK YERLER

AYVALIK’TA NEREDE KALINIR

Biz Ayvalık’ta Stairway pansiyonda kalmıştık. Stairway’in sahibi Monika Hanım ve Sedat Bey sayesinde gerçekten çok keyifli bir konaklama deneyimimiz oldu. Yakınlarında park imkanı olması da araçla gelecekler için oldukça avantajlı.

Bu gezide Cunda’da kalmak isterseniz, onun için de daha önce iki kez konaklayıp çok sevdiğimiz Kapya Cunda’yı öneririz. Odaları çok konforlu, otelin havuzu da var. Ayrıca, sakin ortamı da yaz kalabalığında birebir.

AYVALIK YEME İÇME ÖNERİLERİ

Bizce Ayvalık gezilerini güzel yapan etkenlerden biri kesinlikle buradaki yeme içme mevzusu. Zaten denemeniz gereken çok da fazla yer var. O yüzden, gitmeden önce Ayvalık & Cunda yeme içme önerilerimiz için aşağıdaki yazımızı okumayı unutmayın! 

AYVALIK’TA NE YENİR: KAFE, KAHVALTI, MEYHANE, BAR (16 MEKAN)

Ayrıca, Cunda’ya gidecek olanlar için yalnızca Cunda mekanlarını içeren yemek rehberimiz:

CUNDA’DA NE YENİR: KAFE, KAHVALTI, MEYHANE, BAR (16 MEKAN)

AYVALIK’A NE ZAMAN GİDİLİR

Bizce Ayvalık ve Cunda’nın keyfi nispeten sakin olduğu dönemlerde çıkıyor. Bu yüzden; okullar kapanmadan hemen önce ve açıldıktan hemen sonrası en ideal dönem. Bu aylarda hem tüm mekanlar açık oluyor hem de daha az kalabalıkta geziyorsunuz.

Yaz mevsimi en hareketli ve en kalabalık zamanı. Sonbahar ve ilkbahar ise çok keyifli ancak kış mevsimine yaklaştıkça mekanların çoğu kapanıyor. Geziniz bayram haftasına denk gelecekse Cunda Adası yerine Ayvalık’ta kalmak daha iyi bir seçenek.

Ayvalık Gezi Rehberi’mizin sonuna geldik. Ayvalık ve çevresine dair gezi notlarımıza ve fotoğraflarımıza Instagram’da @nesemcelikkkaya hesabından ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!