Ege mutfağının yeri bizde her zaman başka ve Ayvalık, Rum kültürü ile çeşitlenen geniş mutfağı ile Ege Bölgesi’nin en değerli gastronomi rotalarından. Uzun yıllar Rum kültürü etkisinde kalan Ayvalık ve çevresi, mübadil geçmişi ile o kadar değerli bir mutfağa sahip ki Ayvalık’ın yeme içme kültürü çoğu zaman gezilecek yerlerinin önüne geçiyor. Haksız da sayılmazlar; çünkü Ayvalık gezisi biraz da Ege lezzetleri arasında kaybolmak demek. Deniz mahsülleri, Ege ve Girit mezeleri, bol zeytinyağlı çeşitleri ve nostaljik tatlılar Ayvalık ve Cunda’nın favorileri ama Ayvalık mekanları bu saydıklarımızdan daha fazlasını da içeriyor. Listeleri hazırlayın, Ayvalık tostu önermeyen 🙂 Ayvalık ve Cunda yeme içme önerilerimizi anlatmaya başlıyoruz.
AYVALIK’TA NEREDE NE YENİR
#1 Kvcii Ayvalık:
Kvcii Ayvalık, hikayesini kendimize çok yakın gördüğümüz için uzun zamandır gitmek istediğimiz bir yerdi. Kurumsal hayatı bırakıp Ayvalık’a taşınan Aydın Bey, baştan sona çok tatlı bir mekan yaratmış. Tatlıları, yeni nesil kahveleri Ayvalık sıcağında çok iyi geliyor. Otelimize çok yakın olduğundan her gün uğradık, keşke dışarıda oturacak daha geniş bir alanı olabilse. Sevdik seni Kvcii!
#2 Cafe Caramel:
Antikalarla dolu nostaljik dekorasyonu olan çok tatlı bir Ayvalık kafesi. Kahvaltı ve yemek çeşitleri var ama en çok tatlıları ile ünlü. İrmik tatlısı çok seviliyor, biz de denemeden edemedik ve çok sevdik. Yeri Antikacılar Sokağı’nda, akşam serinliği başladı mı oturması pek keyifli.
#3 Güler Tatlıhanesi:
1946’da açılan Güler Tatlıhanesi’nin lor tatlısı Ayvalık’ta bir klasik. Tatlılarında şeker yerine üzüm suyu kullanıp sakızı Midilli’den getiriyorlarmış. Eski zamanların pastanesi Güler Tatlıhanesi’nde her şey çok taze ve anneanne elinden çıkmış gibi. Çok popüler bir yer olduğu için hep kalabalık. Lor tatlısı, lor kurabiyesi, Kavala kurabiyesi ve sakızlı dondurması en sevilenler arasında.
#4 Macaron Muhallebicisi:
Ayvalık’ta bizi en çok mutlu eden tattığımız her şeyin bana çocukluğumu hatırlatması. Babaannemin ben küçükken yaptığı muhallebinin tadını başka hiçbir yerde, hiçbir evde bulamadım. Ta ki Macaron Muhallabicisi’ne gelene kadar. Sakızlı muhallebisi de çok ünlü ama bence buranın yıldızı bademli olan. Mutlaka ama mutlaka uğayın!
#5 Tik Mustafa’nın Yeri:
Ayvalık’ta rakı – balık dendiğinde herkesin önerdiği, anlata anlata bitiremediği bir mekan. Zaten Ayvalık gibi bir yerde mezelerinizin kötü olması demek, bir süre sonra o dükkanı kapatıp gideceğiniz anlamına gelir. 😊 Tik Mustafa’nın Yeri’nde en sevilen mezeler girit ezme, deniz börülcesi ve sübye olarak başı çekiyor ama çeşit anlamında çok zengin olduklarından mutsuz ayrılmayacağınız kesin. Sokak tarafı da kış bahçeleri de güzel, fiyat açısından Cunda mekanlarına göre daha makul. Rezervasyon yaptırmayı unutmayın, diğer türlü yer bulmanız mümkün değil.
#6 Tamam Meyhane:
Cunda’ya daha uzun zaman ayırınca buraya gidemedik ama kuzenimin Ayvalık’taki en sevdiği mekanlardan biri olduğu için listeye eklemek istedik. Tamam Meyhane’nin mütevazılığı ve samimi ortamı, dekorasyonunun ve mezelerinin önüne geçmiş durumda. Mezeleri kadar orijinal zeytinyağlıları ve ara sıcakları da seviliyor; tarçınlı barbunya, etli pazı, nohutlu işkembe ve Arnavut ciğeri bunlardan bazıları. Menüden kendiniz seçebileceğiniz gibi, 10 soğuk ve 5 sıcak mezeden oluşan fiks menülerini de deneyebilirsiniz.
#7 Aivali Food & Art:
Rakı – balık gününüzde değilseniz Aivali Food & Art akşam yemeği için iyi bir alternatif olabilir. Menüsü et ağırlıklı; ancak size Ayvalık’ta olduğunuzu unutturmayacak aşırı lezzetli Girit mezeleri de bulunuyor. Mekan oldukça güzel, bizce balık restoranı olmaması Ayvalık mutfağı açısından da bir fark yaratmış.
#8 Trata Ayvalık:
Trata Ayvalık, günlük hava şartlarına göre konum değiştiren gezici bir lokanta. Menüsü deniz ürünleri ve zeytinyağlılardan oluşuyor, restoran o günün hava durumuna istinaden Ayvalık ve Cunda’nın herkesçe bilinmeyen bir köşesine minivanla taşınan eşyalarla kuruluyor. Anlayacağınız; Trata’nın sadece masa ve sandalyeler değil mutfağı da gezici. Bu deneyimini yaşamak istiyorsanız, Instagram hesabı @trata.ayvalik’tan mesaj gönderiyorsunuz, rezervasyon koşulları yerine getirildiğinde o gün gitmeniz gereken lokasyon sizinle paylaşılıyor; 20.00 gibi de yemek servisi başlıyor. Ayvalık’ta gördüğümüz en orijinal fikirlerden biri.
#9 Kraft Ayvalık:
Müzikleriyle, kokteylleriyle ve menüsüyle Ayvalık’taki favorimiz, bizce buranın gece gidilecek en güzel yeri. Atıştırmalıkları biranın yanında çok iyi gidiyor ama esas olayları kesinlikle kendi imzalarını taşıyan kokteylleri. Zeytin dalı ve kekik bizim en sevdiklerimiz oldu, birkaç günümüz daha olsa diğer geceler de gider hepsini denerdik. Kraft’ı her açıdan tek geçiyoruz!
#10 Ma’adra Vineyards
Ma’adra Vineyards, Ege ile Marmara bölgelerinin buluştuğu yerde uzanan Madra Dağı’nın tepesinde Fransa’daymış gibi hissetiren bir bağ. Konum olarak Gömeç’te kalıyor, Ayvalık’tan yaklaşık 45 dakikada ulaşılabiliyor. Bizce en güzeli günbatımına yakın akşamüstü gitmek; ancak masa sayıları az olduğu için gitmeden önce mutlaka rezervasyon yapılması gerekiyor. Şarap tadımı yapılabiliyor, bağ evinin serinliği, manzarası ve doğası ise muazzam. Şarapları ile uyumlu küçük ama yeterli bir menüsü de var. Yolda giderken Seki Bağcılık tabelalarını takip edebilirsiniz, Ma’adra Vineyards da Seki Bağcılık’a ait.
CUNDA ADASI’NDA NEREDE NE YENİR
#1 Cunda Karadeniz Pastanesi:
Adanın klasiklerinden biri olan pastanenin en ünlüsü lor tatlısı. Sıcak günlerde bol gölgeli masalarında birer tatlı molası vermek olmazsa olmazlardan. Lor tatlısı çok sevilse de bizim favorimiz bademli muhallebisi oldu. Tadı hala damağımızda!
#2 Taş Kahve:
Cundalıların buluşma noktası Taş Kahve, vitraylı camları ve taş mimarisi ile Cunda’nın en karakteristik yerlerinden. Geçmişi 150 yıla uzanıyor, kahvesi hemen içinde gözünüzün önünde öğütülüyor. Aslında dışarıda da bir oturma bölümü var; ancak keyfi kesinlikle iç mekanda çıkıyor. Taş Kahve için 7’den 70’e adanın en sevilen mekanı diyebiliriz.
#3 L’Arancia Cunda:
Cunda’nın taş konaklarından birinde tatlı dekorasyonu ile açılan bir İtalyan restoranı. Kahvaltıdan akşam yemeğine, günün her anı gitmeye uygun. Sokak aralarında gezinirken görmemeniz mümkün değil, rengarenk bir yer.
#4 Orman Coffee & Cocktail:
Gittiğimiz her yerde olduğu gibi, Cunda’da da yeni nesil kahvecimizi bulduk! Yalnız, burası hem bir kahveci hem de kokteyl barı. İç mekanı çok ferah, dış alanı da tam sohbetlik. Gündüz saatleri daha sakin oluyor, akşam ise tam keyiflik!
#5 Vino Şarap Evi:
Sosyal medyada Cunda olarak paylaşılan çoğu fotoğraftan tanıyacağınız, kırmızı ve yeşil sandalyeleri ile hepimizin aklına kazınan şarap evi işte burası! Bizce Vino’suz bir Cunda gezisi olamaz; akşam serinliğinde sohbetin dibine varmalık çok keyifli bir yer. Renkli masa ve sandalyelerine oturup etrafı izleyince insan kendini bir anda İtalyan filminde oynuyormuş gibi hissetmeye başlıyor. Geniş bir şarap menüsü var, ev şarapları da çok lezzetli. Yanına da bir meze tabağı ve aperatif söylediniz mi oldu bu iş!
#6 Frenk Cunda:
Cunda sokaklarında gezinirken sıcaktan bayılmak üzereydik ki Frenk ile tanıştıp arka bahçesinde biraz soluklandık. Aslında bir kokteyl barı diyebiliriz; hani adanın kalabalığından kaçmak istediğiniz noktada hızlıca buraya gelebilirsiniz. 😊 Müziklerini çok sevdik, ekibi de çok ilgiliydi.
#7 Ayna Restaurant:
Orijinal restoranlar ve modern tabaklar denemeyi seviyorsanız listenize almanız gereken özel yerlerden. Cunda, her ne kadar Girit mutfağı ve mezeli sofraları ile ünlü olsa da burada konsept biraz farklı. Biraz daha detaylandırmak gerekirse; asma yaprağında sardalya, limonda pişmiş soğuk balık, mercanköşklü deniz ürünleri güveci, adaçaylı tavuk kavurma gibi seçeneklerden oluşan farklı bir menüsü olduğunu söyleyebiliriz. Gitmeden önce rezervasyon yapmanız gerek, fiyatları İstanbul mekanları ile benzer ama Cunda da ucuz bir tatil rotası değil zaten.
#8 Lal Girit Mutfağı:
Cunda’ya gelmeden önce kime söylediysek bize Lal Girit Mutfağı’nı önerdi. Eh, baba tarafından Giritli olunca burayı da denemek şart oldu! Dedikleri kadar var, her şeyleri tazecik ve çok lezzetli. Yazın mutlaka rezervasyonla gelmek gerekiyor; bizim gibi arar da ulaşamazsanız Cunda’ya geldiğiniz ilk gün açıldıkları saatte gidip yaptırabilirsiniz. Girit mutfağı hizmeti veren adadaki birçok yere kıyasla da makul fiyatlara sahip.
#9 Cielo:
Cunda’daki bir diğer bar önerimiz de Cielo. Gece geç saatlere kadar açık olan çok az sayıdaki mekandan biri olduğu için daima popüler. Sıcak ve samimi bir bar olduğu için çok seviliyor. Kendilerine özel kokteyl çeşitleri var, her akşam canlı müzik de yapıyorlar. Ayvalık ve Cunda Adası yeme içme önerilerinin sonuna geldik.
Ayvalık ile ilgili tüm gezi notlarımıza ve fotoğraflarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından #journavelege etiketi ile ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!
Diğer Ayvalık yazılarımız:
AYVALIK KÜÇÜKKÖY GEZİ REHBERİ VE YENİÇAROHORİ SANAT KÖYÜ
AYVALIK PLAJLARI VE AYVALIK’TA DENİZE GİRİLECEK YERLER
AYVALIK GEZİ REHBERİ VE AYVALIK GEZİLECEK YERLER
CUNDA ADASI GEZİ REHBERİ VE CUNDA GEZİLECEK YERLER