Antalya’nın daracık sokakları, eski evleri ile ünlü denizin kıyısına kurulmuş renkli mahallesi Kaleiçi, kısa süreli Antalya gezilerinin vazgeçilmezi. Kaleiçi’nin güzelliği; sokaklarındaki hareketin her mevsim sürmesinden, burada gezerken Antalya’nın tarihi güzellikleri ile sahil sıcaklığını bir arada sunmasından geliyor. O koy senin, bu kıyı benim, biraz da antik kent göreyim şeklinde uzunca bir Antalya gezisi planlayamayanlar ya da gez gez bitmeyen Antalya’da nereden başlayacağını bilemeyenler için en iyisi rotayı öncelikle Antalya’nın tatlı bir özeti olan Kaleiçi’ne kurmak.
Hadrian Kapısı’ndan başlayacağınız Kaleiçi gezisinde bu mahalle sınırlarında yer alan tarihi yapıları, müzeleri, parkları, marinayı, seyir noktalarını, kafeleri, hediyelik eşya dükkanlarını, hatta Kaleiçi’nin tek plajını göreceksiniz. Bizce, Kaleiçi’ni görmeden Antalya’yı hakkıyla tanımak pek de mümkün değil. O yüzden, fotoğraf makinelerini hazırlayın! Kaleiçi sokaklarında hızlı bir geziye başlıyoruz. 😊
ANTALYA KALEİÇİ’NDE GEZİLECEK YERLER
1. Antalya Kaleiçi Sokakları:
Kaleiçi; Antalya’nın merkezinde kıyıya komşu, şehrin tarihi evleri ile süslü rengarenk bir mahalle. Çok sayıda kafe, restoran ve barın alternatifi ile Antalya’nın sosyal yaşam merkezi olan Kaleiçi, sokaklarında Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi farklı kültürlerin izlerini de taşıdığı için bizce şehrin en güzel yerlerinden. Şehrin tam olarak göbeğinde konumlanan Kaleiçi, hem Antalyalıların hem de turistlerin buluşma merkezi. Yaz kış açık mekanları, butikleri ve hediyelik dükkanları ile Antalya’da mevsimsiz bir mahalle olan Kaleiçi’ni gezmek için en güzel yöntem ise tabii ki yürümek. 😊
En iyi rota için Hadrian Kapısı’nı başlangıç noktası olarak belirleyin ve burada itibaren denize doğru inmeye başlayın. Sokaklar arasında gezinirken eski Antalya evlerini fotoğraflamak ve ahşap kapıların ardına gizlenmiş mekanları bulup soluklanmak Kaleiçi turunun olmazsa olmazlarından.
Bazı kafe ve restoranlar sadece yaz aylarında açık olsa da şehrin en popüler bölgesinde olduğunuzu unutmayın, bu civarda gidecek iyi bir mekan kışın da kolaylıkla bulursunuz. Sahile yürüyerek indikten sonra tekrar Hadrian Kapısı’nın olduğu noktaya çıkmanız gerekirse Kaleiçi Asansör’ü ücretsiz kullanabilirsiniz.
2. Hadrian Kapısı:
Roma İmparatoru Hadrianus’un M.S. 130 yılında Antalya’yı ziyarete gelişi nedeniyle yapılan Hadrian Kapısı (diğer adıyla Hadrianus Kapısı ve halk arasında Üç Kapılar), Antalya’nın en iyi korunmuş tarihi eserlerinden biri kabul ediliyor.
Bugüne kadar böylesine iyi korunabilmiş olmasının en büyük nedeni de kapılar yapıldıktan sonra etrafına sur eklenmesi. Surlarla birlikte kullanıma kapalı hale gelen Hadrian kapısı yıllar sonra bu surların yıkılışı ile halkın kullanımına açılmış. O günden beri de bu beyaz mermerden yapılan, işlemeli mimari bir nevi Kaleiçi’ne giriş kapısı gibi kabul ediliyor. Anlayacağınız, Kaleiçi gezisi Hadrian Kapısı’ndan geçmeden sayılmıyor. 😊
3. Suna – İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi:
Antalya şehrinin uzandığı tarihi bölgeden toplanan etnografik ürünlerin sergilendiği Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi, Kaleiçi’nin tarihi evlerinden birinin hemen yanındaki Aya Yorgi Ortodoks Kilisesi ile birlikte Suna ve İnan Kıraç tarafından satın alınması ile oluşturulmuş. Müzenin ilk bölümü 19. yüzyıl geleneksel Türk mimarisindeki iki katlı evde, ikinci bölümü ise yanındaki Aya Yorgi Kilisesi’nde yer alıyor.
Satın alındıktan sonra tamamen aslına ve dönem mimarisine uygun restore edilen tarihi evde Kaleiçi ve Antalya’nın yaşam tarzı hakkında fikir edinebilir, kına gecesi, damat tıraşı gibi halk kültürüne ait geleneksel anların mizansenlerini görebilirsiniz.
Aya Yorgi Kilisesi’nin ana girişinde Suna ve İnan Kıraç’ın koleksiyonuna ait Çanakkale seramikleri, üst katında ise yöresel süreli sergiler ziyaretçi ile buluşuyor. Müze, Pazartesi günleri hariç her gün 09.00-18.00 saatleri arası açık. Giriş ücreti yetişkinler için 5 TL, çocuklar için 2,5 TL.
4. Karaalioğlu Parkı:
Suna – İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi sonrası istikamet Karaalioğlu Parkı. Kaleiçi surlarının kenarında enfes bir manzaraya karşı konumlanan park, 145.000 metrekarelik dev bir alanı kaplıyor. Bu bölgedeki en iyi rekreasyon alanlarından biri olan Karaalioğlu Parkı’nda seyir teraslarından spor salonuna, nikah dairesinden stadyuma birçok hizmet binası bulunuyor. Geziniz esnasında yolunuzu buraya düşürürseniz sanatla buluşan doğa içinde kısa bir yürüyüş yapıp seyir teraslarında fotoğraflar çekebilirsiniz.
5. Hıdırlık Kulesi:
Karaalioğlu Parkı’nın bir ucundaki Hıdırlık Kulesi, Hadrian Kapısı ile birlikte Roma Dönemi’nden günümüzde bozulmadan kalabilen iki yapıdan biri. Başta anıt mezar olarak yapılmış olsa da zaman içinde savunma kulesi, deniz feneri ve gözetleme kulesi görevleri de görmüş. 1950’lere kadar malzeme deposu olarak Antalya Belediyesi’ne ait olan kare tabanlı silindir kule, bugün yalnızca özel etkinlikler kapsamında ziyaret edilebiliyor.
6. Keçili Park ve Seyir Terası:
Hıdırlık Kulesi’nden Mermerli Plajı’na giderken yolunuzu Keçili Park’a düşürün, böylece hem Antalya’nın bir diğer deniz manzaralı parkını görür hem de buradaki seyir terasından yat limanının fotoğraflarını çekebilirsiniz.
7. Mermerli Plajı:
Antalya Kaleiçi’nin ilk ve tek plajı Mermerli, adını eskiden hemen üzerinde bulunan; ancak şu anda olmayan Mermerli Köşk’ten alıyor. 1970’lerde halka açıldığı dönemde öğlene kadar kadınların, öğleden sonra erkeklerin kullandığı Mermerli Plajı bugün bir tesis tarafından işletiliyor.
Yat limanının yanında, Beydağların karşısında konumlanan Mermerli’nin bizce en güzel mevsimi bahar ayları; çünkü bu mevsimde plajda hiç şemsiye olmuyor. 😊 En güzel zamanı da şüphesiz günbatımı vakti.
8. Kaleiçi Yat Limanı:
Mermerli Plajı’ndan sağa döndüğünüzde gördüğünüz yer Kaleiçi Yat Limanı. Günümüzde yat limanı olarak kullanılan marina, her mevsim, Antalya’nın keyfini çıkarmak için mutlaka uğranması gereken yerlerden biri. Yat limanının çevresinde yürüyüşe çıkıp sonrasında üst kısmında ve sahil şeridinde sıralanmış kafe ve restoranlarda mola verebilirsiniz. Kaleiçi Yat Limanı’nın canlılığı hiç bitmiyor, eğlencesi bambaşka.
9. Kaleiçi Tekne Turları:
Yat limanına geldiğinizde yapılacak bir diğer aktivite de tekne turlarına katılmak. Saatlik ya da günübirlik Kaleiçi tekne turlarıyla Kaleiçi ve Antalya’yı denizden izleyebilirsiniz. Günübirlik olan turlar ortalama 6 saat sürüyor ve Kaleiçi limanından çıkıp Konyaaltı, Falezler ve Çaltıcak gibi noktalarda duruyor. Kaleiçi tekne turu fiyatları kişi başı 100-120 TL ve turlarda yemek de dahil. Kaleiçi tekne turları Mayıs-Ekim ayları arasında yapılıyor.
10. Antalya Oyuncak Müzesi:
Kaleiçi’nde gezebileceğiniz bir diğer yer de yazar Sunay Akın’ın danışmanlığında kurulan Antalya Oyuncak Müzesi. 2011 yılında açılan müzede 1860’lardan günümüze 3000’e yakın oyuncak sergileniyor. Bir hanın dönüştürülmesi ile oluşturulan müzede, aylık etkinlikler de gerçekleşiyor. Pazartesi hariç, her gün 09.30-12.30 ve 13.30-18.30 saatleri arasında gezebilirsiniz. Giriş ücreti yetişkinler için 5 TL, öğrenciler ve çocuklar için 3 TL.
11. Antalya Saat Kulesi:
1901 yılında Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından saat üzerine II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı anısına Sadrazam Küçük Said Paşa tarafından yaptırılan 14 metre uzunluğundaki kule Cumhuriyet Caddesi’nde yer alıyor. Kulenin tamamen el yapımı olan dövme demir saati günümüzde ultra modern bir versiyon ile değiştirilmiş durumda olduğundan, açıkçası illa ki görün diye ısrarda bulunamayacağız. Bizce bu saatler bu tarihi yapılara hiç yakışmıyor. ☹
ANTALYA KALEİÇİ MEKAN ÖNERİLERİ
1. Seraser Fine Dining Restaurant:
Kaleiçi’ndeki bir konakta hizmet veren Seraser, Antalya’nın en iyi fine dining restoranlarından biri. Seraser’de lezzetli başlangıçlar, makarna, salata, balık, et ve hatta sushi çeşitleri sizi bekliyor.
2. Il Vicino Pizzeria:
Seraser ile aynı sokakta bulunan Il Vicino Pizzeria, Antalya’da kendimizi Roma’da gibi hissettiğimiz bir restoran oldu. Fiyatları Antalya ortalamasının üzerinde olsa da odun ateşinde pişen aşırı İtalyan pizzaları ve tazecik salataları ile gönlümüzü fethetti. Mekanın çok keyifli bir avlusu da var ve hava güzelse burada oturmak o müziklerle oldukça güzel bir seçenek. Tek sorun çalışanların biraz suratsız, servisin de hafiften yavaş olması. Yemekler efsane.
3. Dem-lik Cafe Bar:
Kaleiçi’nde dolaşırken soluklanmak için uğrayabileceğiniz iyi mekanlardan biri de Demlik Cafe Bar. Ahşap kapısından bahçesine adım attığınız an burayı çok seveceğinizi hemen anlayacaksınız. İyi müziklerle güzel bir bahçe keyfi yapmaya kimse hayır demez! Demlik’in menüsünde aperatifler, alkollü ve alkolsüz içecek alternatifi bol. Biz akşamüstü gittik ama eminiz akşam da çok keyifli oluyordur. 15.00’te açıldığını ekleyelim.
4. Justacandy:
Kaleiçi’nin en sevilen, en renkli mekanlarından biri Justacandy. Bu civarda gezerken burayı görmemeniz gerçekten de imkansız; kendisi Hansel ve Gretel masalından fırlamış gibi bir yer. Aslında bir şeker dükkanı; İstanbul’daki Papabubble’a benziyor. Aynı zamanda tatlı, kahve, çay için de buraya gelebilirsiniz. Masa sayısı çok az, erken gelirseniz kazanırsınız. Oturacak yer bulamazsanız, mağazanın içini gezmeden buradan ayrılmayın.
5. Çay Tea’s:
Kaleiçi’nin sıcacık mekanlarından biri de çay ve kahve çeşitleri ile ünlü Çay Tea’s. Kendinizi evde gibi hissedeceğiniz Çay Tea’s’i Kaleiçi mola duraklarınız arasına ekleyebilirsiniz. Hem yazın hem de kışın açık olan mekanın menüsünde lezzetli ev yemekleri de bulunuyor.
6. Varuna Gezgin – Cafe del Mundo:
Eskişehir’deki favorimiz Varuna Gezgin, Antalya’da da varmış. Burayı çok seviyoruz; her geldiğimizde de sanki dünya turuna çıkmış gibi hissediyoruz. Çünkü gezmek için çok paraya ihtiyaç yok ama seyahat ruhuna ihtiyaç var. İşte, Varuna Gezgin ortamı ile bunu gayet net bir şekilde hissettiriyor. Niyetiniz lezzetli bir akşam yemeği yanında, bira çeşitlerini deneyip, bir yandan da iyi bir sohbet çevirmekse geleceğiniz yeri biliyorsunuz.
7. Börekçi Tevfik:
Kırk yıl düşünsek Antalya’nın böreğinin ünlü olacağı aklımıza gelmezdi; ama öyleymiş. 🙂 Hamuru elde savrularak açılan serpme böreğin en iyisi için merkezdeki Börekçi Tevfik öneriliyor. 85 yıldır börek yapan Tevfik Dede’nin elinden bu salaş mekanda siz de börek yemek isterseniz hafta içi 07.00-13.00, hafta sonu 07.00-12.30 arası burada olun. O saatten sonra börek falan yok. 🙂 Dükkanda lorlu ve kıymalı olmak üzere iki çeşit börek pişiyor. Gelecekseniz sırada beklemeyi de göz önünde bulundurun tabii.
8. Castle Cafe Bar:
Kaleiçi gezisi sonrası günbatımı için buraya gelebilirsiniz. Servisinden çok fazla bir şey beklemeyin; manzarası çok çok güzel.
ANTALYA KALEİÇİ’NDE NEREDE KALINIR
Biz Antalya’ya gittiğimizde dayım ve yengeme konuk oluyoruz; ama böyle bir şansımız olmasaydı kalacağımız yer çok büyük ihtimal Kaleiçi’nin taş evlerinde hizmet veren pansiyon ya da otellerden birini seçerdik. Kaleiçi’nde her bütçeye uygun konaklama seçeneği bulmak mümkün; bizim merak ettiğimiz oteller arasında Tuvana Hotel, Patio, Delight Deluxe Boutique Hotel ve White Garden yer alıyor.
Kaleiçi’ne gelecekseniz ve Booking.com üzerinden rezervasyon yapmayı düşünüyorsanız bu link üzerinden bir otel rezervasyonu yapıp konakladığınızda öncelikle toplam tutarın %10’u size geri ödeniyor; biz de 15$ değerinde çek kazanıyoruz. Ne demiştik? Birlikte gezelim! 🙂
ANTALYA KALEİÇİ’NE NASIL GİDİLİR
Antalya Havalimanı’ndan Kaleiçi’ne araçla ulaşım trafiksiz saatlerde yaklaşık 30 dakika sürüyor. Havalimanına gelmeden ya da geldikten sonra buradaki firmalardan araç kiralayabilir ya da toplu taşıma imkanlarından yararlanabilirsiniz.
Antalya Havalimanı’ndan Havaş ile Kaleiçi’ne Ulaşım:
Kaleiçi çok merkezi bir nokta olduğundan, Antalya Havalimanı’ndan kalkan Havaş otobüsleri ile Kaleiçi’ne direkt ulaşmanız mümkün. Havalimanından Kaleiçi’ne gitmek için Havaş’ın son durağı olan 5M Migros’ta inmeniz yeterli, dönüş yönü için de otobüs buradan kalkıyor. Havaş’ın ücreti kişi başı 12 TL.
Antalya Havalimanı’ndan Belediye Otobüsü ile Kaleiçi’ne Ulaşım:
Havaş’ın yanı sıra 600 numaralı belediye otobüsü her yarım saatte bir Antalya Havalimanı – Alanya arasına, 800 numaralı belediye otobüsü de her 2 saatte bir Antalya Havalimanı – Lara arasına hizmet veriyor. 800 numaralı otobüs 5M Migros’ta duruyor, 600 için Kaleiçi’ndeki durak adını sormanızı tavsiye ederiz. Kullanmadığımız için ortalığı karıştırmak istemeyiz. 😊
Kaleiçi’nde gezilecek yerler rotasını tamamladınız ve bu bana yetmedi, Antalya gezilecek başka neler var diyorsanız diğer rehberlerimizi de buraya ekleyelim. Antalya ile ilgili tüm gezi notlarımıza ve diğer fotoğraflarımıza Instagram’da @nesemcelikkaya hesabından, #journavelantalya etiketiyle ulaşabilirsiniz. Bizi takip edin, birlikte gezelim!
Antalya’da Gezilecek Yerler: Antalya Gezi Rehberi
Köprülü Kanyon Nerede Nasıl Gidilir
Tazı Kanyonu Nerede Nasıl Gidilir